Tłusty czwartek, czyli ostatni czwartek przez Wielkim Postem, jest świętem ruchomym - jego data zależna jest od tego, kiedy w danym roku wypadają święta Wielkiej Nocy.
To jeden z tych dni w roku, w czasie których możemy bezkarnie objadać się słodyczami. Co więcej, nawet jest to wskazane - wieść głosi, że kto w ten dzień nie zje choć jednego pączka, ten może zapomnieć o dobrobycie.
Najpopularniejszymi słodyczami w tłustoczwartkowym menu są pączki, faworki i oponki, które występują w niezliczonej ilości wersji: z serem, pieczone, z lukrem, posypane cukrem pudrem, z konfiturą lub czekoladą.
Co ciekawe, początki Tłustego Czwartku sięgają czasów pogaństwa. Wtedy był to dzień, w którym świętowano odejście zimy i nadejście wiosny. Jedzono głównie tłuste potrawy, opierające się na mięsie - dodatkowo imprezy były suto zakrapiane piwem i winem. Ówczesne pączki przygotowywane były z ciasta chlebowego i nadziewane słoniną. Dopiero w XVI wieku w Polsce pojawił się zwyczaj jedzenia ich w wersji słodkiej.
Pączki pieczone są świetną alternatywą dla tych tradycyjnych pączków smażonych na oleju, ponieważ są one mniej kaloryczne. Dlatego, zamiast smażyć je na głębokim tłuszczu, można upiec je w piekarniku. Przygotowanie pieczonych pączków jest bardzo proste, a potrzebujesz do nich tylko mąki, drożdży, jajek oraz mleka. Szykuj ulubioną konfiturę!
Pączki z serka homogenizowanego są pyszne, niezwykle puszyste, a ich przygotowanie zajmuje tylko 30 minut. Można je spokojnie podawać podczas imprez rodzinnych, bądź na spotkania ze znajomymi. Dodatkowo taki deser z serka homogenizowanego pokochają nie tylko dorośli, ale i dzieci. Poznaj przepis od Kasi Bukowskiej!
Oponki drożdżowe bez sera przygotowywane są na bazie ciasta z dodatkiem drożdży. To tradycyjny przysmak, który gości niemal na każdym świątecznym stole. Oponki, czyli pączki z dziurką mogą być przygotowane z ciasta drożdżowego. My zaprezentujemy ci dziś przepis na oponki bez sera. Najlepiej smakują tradycyjne – czyli z cukrem pudrem!