Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
- 1,5 szklanki mąki
- 3,5 dag suszonych drożdży
- 5 dag masła
- 125 ml mleka
- 1/4 szklanki cukru
- 2 jajka
- szczypta soli
- polewa czekoladowa
- posiekane orzechy do dekoracji
Przygotowanie:
Zobacz przepis na pączki z piekarnika!
- Mąkę przesiej, dodaj drożdże, sól i cukier, wymieszaj.
- Masło rozpuść w ciepłym mleku, przestudź i wlej do mąki. Dodaj jedno jajko.
- Wszystko wyrabiaj przez około 5 minut mikserem.
- Gdy ciasto stanie się gładkie, odstaw je na 30 minut w ciepłe miejsce.
- Ciasto rozwałkuj na grubość około 2 cm.
- Wykrawaj szklanką kółeczka i przekładaj na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
- Posmaruj roztrzepanym jajkiem.
- Piecz około 25 minut w temperaturze 170 stopni C.
- Po ostudzeniu udekoruj rozpuszczoną polewą czekoladową i posyp posiekanymi orzeszkami.