Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
- 25 dag sera ricotta
- 25 dag mąki
- 1/2 szklanki cukru
- duże jajko
- 1/2 łyżeczki sody
- 1/2 łyżki miękkiego masła
- 1/2 łyżeczki octu
- olej do głębokiego smażenia
- biała polewa lub lukier
- kolorowe posypki do dekoracji
Przygotowanie:
Zobacz przepis na pączki twarogowe!
- Z podanych składników zagnieć gładkie ciasto, odstaw je na 30 minut.
- Podsypując mąką, rozwałkuj na grubość ok. 1 cm.
- Przy pomocy szklanki wykrawaj krążki.
- W rondlu rozgrzej sporą ilość oleju. Kładź do niego krążki ciasta i smaż z dwóch stron na złoty kolor.
- Wyjmij z rondla, ułóż na półmisku wyłożonym papierowymi ręcznikami.
- Wystudzone pączki dekoruj polewą i posypkami.