POLECAMY

Jesteś uczulona na gluten, laktozę lub jajka? Nie rezygnuj z Tłustego Czwartku i poznaj nasze przepisy na pączki!

Tłusty Czwartek już zapasem! Faworki, róże karnawałowe czy pączki królują na stołach! Jeżeli ze względu na rozmaite nietolerancje rezygnujesz z ich spożycia, to sprawdź nasz niezawodny przepis na pączki bez jajek lub mleka!
Sylwia Kazimierczuk / 8 miesięcy temu
Jesteś uczulona na gluten, laktozę lub jajka? Nie rezygnuj z Tłustego Czwartku i poznaj nasze przepisy na pączki!

Karnawałowe słodkości, takie jak pączki, to doskonały deser dla uczczenia Tłustego Czwartku. Jeżeli wśród was są osoby z nietolerancją pokarmową w szczególności na gluten, jajka lub nabiał - mamy dla was rozwiązanie! Sprawdźcie nasze sprawdzone przepisy na jajka bez jajek i nie tylko!

Pączki bez jajek i mleka

Oto składniki na pączki bez jajek i mleka:

  • ¼ szklanki wody z puszki po ciecierzycy
  • 5 łyżek oleju kokosowego
  • 1/3 szklanka cukru
  • pół szklanki mleka sojowego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 szklanki mąki ze zmielonych migdałów
  • szklanka mąki pszennej
  • szczypta kakao
  • olej rzepakowy do smażenia

Jak zrobić pączki bez jajek i mleka?

Do głębokiej miski wlewamy wodę z ciecierzycy i dokładnie ubijamy do powstania piany. Następnie dosypujemy cukier i mleko sojowe. Kontynuujemy ubijanie. Następnie wsypujemy proszek do pieczenia, mielone migdały, mąkę pszenną i kakao. Dokładnie wyrabiamy za pomocą dłoni lub miksera. Dodajemy tłuszcz kokosowy. Odstawiamy na 5 minut do wyrośnięcia. Rozwałkowujemy ciasto i wykrawamy z niego pączki lub oponki. Smażymy na rozgrzanym oleju do momentu, aż skórka się zarumieni. Tak przygotowane pączki możemy podawać z ulubionym nadzieniem lub polewą.

Pączki bez jajek i drożdży

Oto składniki na pączki bez jajek i drożdży:

  • olej rzepakowy do smażenia
  • 2 szklanki mąki
  • 4 łyżki cukru
  • ¼ kostki masła
  • szczypta soli
  • szczypta cynamonu
  • szczypta proszku do pieczenia
  • ¼ szklanki mleka

Jak zrobić pączki bez jajek i drożdży?

Wcześniej przesianą mąkę przesypujemy do miski. Dodajemy cukier, sól, proszek do pieczenia oraz cynamon. Dokładnie mieszamy wszystkie składniki. Dolewamy stopniowo roztopione masło i mleko. Ciasto rozgniatamy i wałkujemy. Wycinamy pączki i smażymy na rozgrzanym oleju do zarumienienia skórki. Tak przygotowane pączki możemy nadziewać marmoladą z róży lub kremem czekoladowym.

Pączki bez jajek i glutenu

Oto składniki na pączki bez jajek i glutenu:

  • ¼ szklanki wody z puszki po ciecierzycy
  • 5 łyżek oleju kokosowego
  • 1/3 szklanka cukru
  • pół szklanki mleka sojowego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 szklanki mąki ze zmielonych migdałów
  • szklanka mąki gryczanej
  • szczypta cynamonu

Jak zrobić pączki bez jajek i glutenu?

Do głębokiej miski wlewamy wodę z ciecierzycy i dokładnie ubijamy do powstania piany. Następnie dosypujemy cukier i mleko sojowe. Kontynuujemy ubijanie. Następnie wsypujemy proszek do pieczenia, mielone migdały, mąkę gryczaną i cynamon. Dokładnie wyrabiamy za pomocą dłoni lub miksera. Dodajemy tłuszcz kokosowy. Odstawiamy na 5 minut do wyrośnięcia. Rozwałkowujemy ciasto i wykrawamy z niego pączki lub oponki. Smażymy na rozgrzanym oleju do momentu, aż skórka się zarumieni. Tak przygotowane pączki możemy podawać z polewą czekoladową lub lukrem cytrynowym.

Polecamy!

Sprawdź, czym najlepiej nadziewać pączki! Zobacz nasze niezawodne przepisy na pączki z nadzieniem!

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (2)
/8 miesięcy temu
Fajne zwłaszcza, że niedługo tłusty czwartek, ale powiem szczerze ze ja to sama pewnie znając życie nic nie zrobię, ja to jednak najczęściej zamawiam jedzenie z Margaret we Wrocławiu, jest naparwdę pozywne i zdrowe.
/8 miesięcy temu
Bardzo fajne rozwiązanie. Ale w sumie ja nie lubię słodyczy. Najczęściej jadam jedzenie na zamówienie z Hurry Up Shrimp i mają tam według mnie najlepsze krewetki w Krakowie! Nigdzie lepszych nie jadłąm a i ta zupa kokosowa też przepyszna!