Pączki bez jajek możesz nadziewać marmoladą lub masłem orzechowym. Jeśli szukasz szybkiego przepisu na tłusty czwartek i chcesz skrócić czas przygotowania, pozostaw je bez nadzienia. Wypróbuj też inny wariant pączków bez jajek i mleka - zastąpiłyśmy je mlekiem roślinnym.
Przepis na pączki bez jajek
Składniki:
- 1/2 szklanki cukru,
- 2 szklanki wody,
- 1/2 szklanki oleju,
- 5 dag świeżych drożdży,
- 5 szklanek mąki pszennej,
- do nadziewania np. konfitura,
- olej do smażenia.
Sposób przygotowania:
- W garnku wymieszaj wodę, cukier oraz olej. Wszystko razem zagotuj, wystudź.
- Gdy mieszanka osiągnie temperaturę pokojową, wkrusz drożdże. Uważaj, aby masa nie była za ciepła, by nie zabić drożdży.
- Dodaj mąkę, wyrób na jednolite ciasto.
- Przykryj ściereczką, pozostaw w ciepłym miejscu aż do wyrośnięcia.
- Gdy ciasto podwoi objętość, formuj małe pączki. Jeśli masz czas, możesz nadziewać je konfiturą lub np. masłem orzechowym.
- Pączki bez jajek smaż na głębokim tłuszczu (z obu stron).
fot. Pączki bez jajek/Adobe Stock, Fotografia MaNoGraf
Pączki bez jajek i bez mleka
Składniki:
- 300 ml mleka roślinnego, np. sojowego,
- 500 g mąki pszennej,
- 100 g cukru,
- 50 ml oleju,
- 4 łyżki aquafaby (zalewy z puszki ciecierzycy, jeśli jej nie masz, możesz pominąć ten składnik),
- łyżka spirytusu,
- 40 g świeżych drożdży,
- odrobina soli,
- olej do smażenia.
Sposób przygotowania:
- Drożdże rozpuść w 50 ml ciepłego mleka, dodaj łyżkę mąki i łyżeczkę cukru. Odstaw rozczyn na 15-20 minut, aby drożdże zaczęły pracować.
- Mąkę przesiej przez sitko do dużej miski, aby nie miała grudek. Dodaj rozczyn, sól, cukier, aquafabę (jeśli używasz, to zamiennik jajek, więc można pominąć ten składnik). Dodaj mleko, spirytus i olej, wyrabiaj na gładkie ciasto.
- Odstaw ciasto do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość.
- Po tym czasie rozwałkuj ciasto, wycinaj z niego kółka. Pączki bez jajek możesz odstawić jeszcze do kolejnego wyrośnięcia na 15-20 minut.
- Po tym czasie smaż pączki bez jajek na głębokim tłuszczu, z każdej strony po około 2-3 minuty.
Zobacz więcej przepisów na pączki:
Pączki pieczone – pyszna alternatywa dla tradycyjnych pączków! Poznaj prosty przepis na pączki z piekarnika
Pączki pieczone są świetną alternatywą dla tych tradycyjnych pączków smażonych na oleju, ponieważ są one mniej kaloryczne. Dlatego, zamiast smażyć je na głębokim tłuszczu, można upiec je w piekarniku. Przygotowanie pieczonych pączków jest bardzo proste, a potrzebujesz do nich tylko mąki, drożdży, jajek oraz mleka. Szykuj ulubioną konfiturę!
Pączki z serka homogenizowanego – błyskawiczny przepis. Pyszny deser na tłusty czwartek i nie tylko
Pączki z serka homogenizowanego są pyszne, niezwykle puszyste, a ich przygotowanie zajmuje tylko 30 minut. Można je spokojnie podawać podczas imprez rodzinnych, bądź na spotkania ze znajomymi. Dodatkowo taki deser z serka homogenizowanego pokochają nie tylko dorośli, ale i dzieci. Poznaj przepis od Kasi Bukowskiej!
Pączki dla diabetyków - przepis idealny przy cukrzycy
Pączki dla diabetyków nie powinny zawierać cukru (także lukru), a w środku słodkiego dżemu. Oto przepis na pączki dla diabetyków, które mają zdecydowanie niższy indeks glikemiczny, niż tradycyjne pączki.
Pączki serowe w wersji mini - szybki i prosty przepis
Pączki serowe przygotowywane na bazie półtłustego twarogu i proszku do pieczenia są łatwe i szybkie w przygotowaniu.
Pączki murzynki - przepis video Kasi Bukowskiej
Zobacz przepis Kasi Bukowskiej na kuszące pączki-murzynki, które są prawdziwym hitem karnawału!
Pączki wiedeńskie - przepis składniki i przygotowanie
Hit karnawału!
Tradycyjne pączki z różą - przepis składniki i przygotowanie
Smak dzieciństwa!
Pączki twarogowe - przepis składniki i przygotowanie
Skuszą każdego łasucha!
Pączki z piekarnika - przepis składniki i przygotowanie
Nietypowy pomysł!
Pączki kładzione - przepis składniki i przygotowanie
Warto wzbogacić ich smak skórką pomarańczy!