Róże karnawałowe - przepis składniki i przygotowanie

Zobacz przepis na kuszące ciastka: oto pyszne róże karnawałowe!
Weronika Kwaśniak / 08.02.2017 04:45
DRUKUJ PRZEPIS
Róże karnawałowe - przepis składniki i przygotowanie fot. www.beatapolatynska.pl/licencja
Liczba porcji: 10
Czas wykonania: 40 min
Ilość kalorii: 200 kcal
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 4 żółtka
  • łyżka spirytusu
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 szklanki kwaśnej śmietany
  • białko
  • olej lub smalec do smażenia
  • cukier puder do posypania
  • wiśnie kandyzowane lub z syropu
Przygotowanie:

Zobacz przepis na róże karnawałowe - te ciasteczka to prawdziwy hit karnawału! Zobacz sama!

  1. Przygotuj 3 szklanki różnej wielkości.
  2. Mąkę wymieszaj z cukrem i solą.
  3. Dodaj żółtka, spirytus i śmietanę.
  4. Zagnieć ciasto na jednolitą masę.

Pączki z piekarnika - przepis

  1. Przełóż na blat i zbijaj drewnianym wałkiem przez mniej więcej 10-15 minut (należy uderzać wałkiem w ciasto, rozpłaszczając je, po czym ponownie zwinąć i znów uderzać wałkiem).
  2. Dzięki temu ciasto będzie jednolite, elastyczne, a po usmażeniu kruche i z dużą ilością bąbelków powietrza.
  3. Ciasto rozwałkuj cieniutko na blacie oprószonym mąką.
  4. Wykrawaj szklanką (kieliszkiem) krążki różnej wielkości.
  5. Krążki natnij w kilku miejscach, aby uformować płatki (dość głęboko, ale nie do samego końca).

Co zrobić szybko na Tłusty Czwartek? Najprostsze przepisy last minute

  1. Układaj krążki jeden na drugim od największego do najmniejszego, smarując na środku odrobiną białka.
  2. Bardzo mocno naciśnij palcem w środku, aby się zlepiły.
  3. W garnku rozgrzej olej.
  4. Wrzucaj po 3 sztuki, delikatnie obracając za pomocą patyczka do szaszłyków, aby róże się przyrumieniły.
  5. Wyjmuj łyżką cedzakową i osącz na papierowym ręczniku.
  6. Oprósz cukrem pudrem i na środku każdej róży połóż wisienkę.
DRUKUJ PRZEPIS

Redakcja poleca

REKLAMA