Poziom trudności:
średni
Składniki:
- 300 g półtłustego sera twarogowego,
- 2 szklanki mąki pszennej,
- 3 łyżki cukru pudru,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 2 jaja,
- szczypta soli,
- olej do smażenia.
Przygotowanie:
Pączki serowe to doskonały deser do dzielenia się z przyjaciółmi. Ich przygotowanie jest o wiele szybsze niż tych tradycyjnych, na bazie ciasta drożdżowego, więc możesz przygotować je zawsze wtedy, kiedy pojawią się niespodziewani goście.
Podawaj je oprószone cukrem pudrem albo polane lukrem z białek.
- Przepuść twaróg przez maszynkę do mielenia mięsa (powinien być naprawdę drobno zmielony).
- Przesiej mąkę i połącz ją z mlekiem, serem, jajkami, proszkiem do pieczenia i cukrem. Zagnieć ciasto na gładką masę.
- Przełóż na stolnicę oprószoną mąką i ugniataj przez kolejne 5 minut.
- Uformuj małe kuleczki.
- Pączki serowe smaż na dobrze rozgrzanym oleju przez mniej więcej minutę.
- Przełóż na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym i odsącz tłuszcz.
Więcej przepisów na desery:
Przepis na sernik z brzoskwiniami
Sernik z rosą - tradycyjne ciasto na kruchym spodzie