Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
- 40 dag mąki pszennej
- 2 jajka
- 4 łyżki cukru
- 3 dag masła
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 szklanki mleka
- kieliszek migdałowego likieru
- tłuszcz do smażenia
- sok z cytryny
- cukier puder
- płatki migdałowe
Przygotowanie:
Zobacz przepis na faworkowe ciastka!
- Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia, dodaj masło, mleko, cukier, jajka, alkohol, sok z cytryny, zagnieć ciasto.
- Włóż na godzinę do lodówki.
- Ciasto rozwałkuj na oprószonej mąką stolnicy.
- Radełkiem wycinaj kwadraty lub inne kształty.
- Smaż na rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor.
- W połowie smażenia przewróć widelcem na drugą stronę.
- Wyjmij, osącz z tłuszczu na bibule lub ręczniku papierowym, posyp cukrem pudrem, udekoruj płatkami migdałowymi.