Drożdżowy placek z truskawkami

Drożdżowy placek z truskawkami wywołuje miłe wspomnienia i smakuje wyśmienicie!

DRUKUJ PRZEPIS
Drożdżowy placek z truskawkami
Liczba porcji: 8
Czas wykonania: 50 min
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 50 dag mąki
  • 10 dag masła
  • 10 dag cukru
  • 1 szklanka mleka
  • 3 jajka
  • 5 dag drożdży
  • 50 dag truskawek
  • 3–4 łodygi rabarbaru
  • cukier puder
Truskawki ze śliwkami pod migdałową kruszonką - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:
  1. Truskawki opłucz, osusz, odszypułkuj. Rabarbar oczyść, obierz, pokrój na kawałki.
  2. Drożdże rozkrusz, dodaj do ciepłego mleka z łyżką mąki i cukru. Rozmieszaj, odstaw do wyrośnięcia.
  3. Do mąki dodaj rozczyn i jajka ubite z cukrem. Wyrób ciasto.
  4. Dodaj rozpuszczone i przestudzone masło. Wyrabiaj do czasu, aż ciasto zacznie odchodzić od dłoni. Odstaw do wyrośnięcia.
  5. Ciasto rozwałkuj, przełóż do dużej prostokątnej blachy. Ułóż na nim owoce, lekko je wciśnij, odstaw do wyrośnięcia. Piecz ok. 50 min w 190 st. C. Posyp cukrem pudrem.
DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)