Składniki:
- 42 dag ciasta francuskiego w jednym płacie
- 30 dag truskawek
- szklanka kremówki
- 50 dag serka mascarpone
- cytryna
- 5 łyżek cukru pudru
Dodatkowo:
- posiekana czekolada
- cukier puder
Przygotowanie:
- Ciasto francuskie pokrój na 8 prostokątów. Ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piecz ok. 40 min w temp. 210 stopni, aż ciasto urośnie i się zrumieni. Ostudź je i każdy prostokąt przekrój w poprzek na dwa blaty.
- Schłodzoną kremówkę ubij na sztywno. Ser utrzyj z cukrem pudrem i skórką otartą z cytryny oraz sokiem z 1/2 cytryny. Połącz z kremówką.
- Krem za pomocą szprycy cukierniczej wyciśnij na połowę blatów, obłóż truskawkami pokrojonymi w plasterki. Przykryj resztą blatów.
- Wierzch ciastek z truskawkami oprósz cukrem pudrem i posiekaną czekoladą.