Jak zrobić tort z truskawkami - przepis

Dodatkowo przekładany dżemem truskawkowym!
Weronika Kwaśniak / 11.06.2015 07:00
DRUKUJ PRZEPIS
Jak zrobić tort z truskawkami - przepis Zdjęcia, stylizacja i potrawy: Artur Rogalski, Ewa Gmiter-Rogalska, Anna Borowska/licencja
Liczba porcji: 10
Czas wykonania: 90 min
Ilość kalorii: 460 kcal
Poziom trudności: łatwy
Składniki:

Ciasto:


  • 5 jaj
  • 15 dag cukru
  • skórka otarta z cytryny
  • 12 dag mąki
  • 4 dag mąki ziemniaczanej
  • szczypta proszku do pieczenia

Krem i dekoracja:


  • 1/2 l kremówki
  • 10 dag cukru pudru
  • usztywniacz do śmietany
  • skórka otarta z cytryny
  • 30 dag truskawek
  • 4 łyżki dżemu truskawkowego
  • 10 dag płatków migdałowych

Poncz:


  • 1/4 l przegotowanej wody
  • sok wyciśnięty z cytryny
  • 2 łyżki cukru
Przygotowanie:

Zobacz, jak zrobić tort z truskawkami!

  1. Białka ubij na sztywno, wsyp cukier i ubijaj jeszcze 2 minuty.
  2. Dodaj żółtka i skórkę, delikatnie wymieszaj.
  3. Na masę przesiej mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
  4. Ciasto przelej do tortownicy o średnicy 24 cm.
  5. Piecz około 40 minut w 170°C.
  6. Wystudź, przekrój na 3 blaty.
  7. Kremówkę ubij z cukrem pudrem i usztywniaczem.
  8. Dodaj skórkę z cytryny.
  9. Do połowy kremu dodaj pokrojone truskawki. Kilka odłóż do dekoracji.
  10. Blaty nasącz ponczem.
  11. Pierwszy posmaruj dżemem i kilkoma łyżkami kremu z owocami.
  12. Przykryj drugim blatem, posmaruj resztą kremu z owocami.
  13. Przykryj ostatnim blatem.
  14. Cały tort posmaruj pozostałym kremem.
  15. Boki obsyp podprażonymi migdałami, wierzch udekoruj truskawkami.

Przepis Renaty Materlińskiej z "Poradnika domowego"


Zobacz inne przepisy z truskawkami:

DRUKUJ PRZEPIS

Redakcja poleca

REKLAMA