Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
Na spód:
- 20 dag herbatników
- łyżka masła
- około 5 łyżek wody
Na masę serową:
- 12,5 g żelatyny
- 45 dag serka waniliowego
- 40 dag jogurtu truskawkowego
- 20 dag truskawek
Do dekoracji:
- truskawki
Przygotowanie:
Zobacz przepis na sernikowy deser z truskawkami!
- Formę o średnicy 20 cm wyłóż papierem do pieczenia.
- Herbatniki pokrusz w malakserze i wymieszaj z rozpuszczonym w wodzie masłem.
- Masę przełóż do tortownicy i ugnieć łyżką. Odstaw na chwilę do lodówki.
- Truskawki umyj i pokrój w kostkę.
- Żelatynę zalej odrobiną zimnej wody, odstaw na 10 minut, aby napęczniała.
- Podziel na dwie części i oddzielnie rozpuść.
- Jedną część rozpuszczonej żelatyny wymieszaj z serkiem waniliowym i połową pokrojonych truskawek.
- Wyłóż na schłodzony spód i odstaw do lodówki.
- Drugą część rozpuszczonej żelatyny wymieszaj z jogurtem truskawkowym i resztą pokrojonych truskawek.
- Wyłóż na lekko tężejącą warstwę serową i ponownie wstaw do lodówki, aby torcik dobrze stężał.
- Gotowy tort udekoruj owocami.
Zobacz więcej przepisów z truskawkami:
Jak zrobić ciasto drożdżowe z truskawkami?
Rolada bezowa z truskawkami - przepis
Napoleonka z truskawkami - przepis
Tarta z truskawkami - przepis
Ciasto z truskawkami - przepis