Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
- okrągły wafel
- 25 dag mleka zagęszczonego niesłodzonego
- 2 galaretki cytrynowe
- 2 galaretki wiśniowe lub truskawkowe
- 50 dag truskawek
Przygotowanie:
Zobacz przepis na piankę z truskawkami!
- Galaretki rozpuść. Czerwone - w połowie podanej na opakowaniu ilości wody. Galaretki żółte - w 1/3 ilości podanej na opakowaniu wody. Ostudź.
- Schłodzone mleko ubij mikserem na sztywno.
- Ciągle ubijając, wlewaj cienkim strumieniem ostudzone galaretki cytrynowe.
- Okrągły wafel połóż na paterze i otocz metalową obręczą.
- Piankę wymieszaj z połową truskawek i wyłóż na wafel.
- Pozostałe truskawki połóż na wierzchu.
- Całość polej czerwoną galaretką i odstaw do lodówki, aby deser stężał.
- Przed podaniem przełóż na ozdobną paterę.