Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
- 10 dag masła
- 20 dag mąki
- 4 duże jajka
- szczypta soli
- szklanka wody
- 500 ml śmietanki 30%
- 2 łyżki cukru pudru
- 40 dag truskawek
Przygotowanie:
Zobacz przepis na ptysie z truskawkami!
- W garnku zagotuj wodę z masłem i szczyptą soli.
- Wsyp mąkę i energicznie mieszaj drewnianą łyżką, aż ciasto utworzy kulę i stanie się lekko szkliste.
- Zdejmij z ognia i lekko przestudź.
- Do ciasta wbijaj po jednym jajku, mieszając mikserem.
- Gotową masę przełóż do worka cukierniczego i wyciśnij na blaszkę ptysie w formie pierścieni.
- Wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 stopni C i piecz około 25 minut, aż ciasto stanie się rumiane.
- Nie otwieraj piekarnika przez pierwsze 15 minut pieczenia, bo ptysie mogą opaść.
- Śmietankę kremówkę ubij na sztywno z cukrem pudrem.
- Truskawki umyj, usuń szypułki, osusz na papierowym ręczniku, pokrój na ćwiartki.
- Na wystudzone ptysie wyłóż bitą śmietanę i truskawki.
Zobacz więcej przepisów z truskawkami:
Ciasto z truskawkami - 27 przepisów
Placek drożdżowy z truskawkami - przepis
Deser z musu truskawkowego - przepis
Drink z truskawkami - przepis
Torcik truskawkowy - przepis
Sernik z truskawkami - przepis