Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
- 6 białek z dużych jajek
- 20 dag cukru
- łyżeczka octu winnego
- szczypta soli
Krem:
- 450 ml soku pomarańczowego
- budyń waniliowy bez cukru
- 30 dag truskawek
Dodatkowo:
- cukier puder
Przygotowanie:
Zobacz przepis na roladę bezową z truskawkami!
- Budyń ugotuj na soku, ostudź.
- Białka ubij ze szczyptą soli.
- Ubijając wsyp cukier, wlej ocet.
- Ubijaj, aż piana będzie lśniąca.
- Blaszkę wysmaruj masłem, wyłóż pergaminem.
- Rozłóż na niej pianę, zostawiając po bokach wolne brzegi szerokości 2 cm.
- Piecz 10 minut w 160°C (termoobieg), zmniejsz temperaturę do 140°C i piecz 12 minut.
- Wyłącz piec, uchyl drzwiczki.
- Po 5 minutach wyjmij blaszkę, ostudź bezę.
- Wierzch obficie oprósz cukrem pudrem, przykryj czystym pergaminem.
- Blat odwróć do góry dnem przy pomocy dużej deski.
- Ostrożnie usuń papier.
- Delikatnie rozłóż krem i pokrojone truskawki.
- Zwiń, pomagając sobie pergaminem.
- Brzegi lekko zaciśnij.