Kawowe ciasto z truskawkami - przepis

Zamiast żelatyny rozpuszczonej w soku można użyć gotowej galaretki w proszku
/ 28.05.2012 09:42

Przygotowanie: 90 min

Składniki na 10 porcji:
- 30 dag mąki
- 10 dag zmielonego maku
- 20 dag brązowego cukru trzcinowego
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 5 jajek
- 15 dag masła
- 3 łyżki kawy rozpuszczalnej
- 1 kieliszek koniaku (50 ml)
- sól



Do nasączenia:
- 1/2 szklanki mocnego słodkiego naparu kawy

Na piankę jogurtową:
- 3 szklanki owocowego jogurtu
-  1 szklanka kremówki 36-proc.
- 3–4 łyżki cukru
- 8–10 łyżek soku owocowego
- 4 łyżeczki żelatyny

Do obłożenia:
- 70 dag brzoskwiń i truskawek
- skórka zestrugana z limonki
- tłuszcz i suchy mak do formy


Sposób wykonania:
1. Masło utrzyj z cukrem i kolejno dodawanymi żółtkami. Ucierając, wsyp partiami mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, zmielonym makiem i solą. Na koniec dodaj kawę rozpuszczoną w koniaku i połącz z pianą z białek.

2. Ciasto przełóż do natłuszczonej i posypanej makiem tortownicy (28 cm). Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 st. i piecz ok. 50 minut.Po ostudzeniu nasącz naparem kawowym.

3. Żelatynę rozpuść w gorącym soku owocowym (ok. 80 st.), a gdy ostygnie, zmiksuj z jogurtem. Dodaj kremówkę ubitą z cukrem. Piankę wylej na ciasto. Ułóż pokrojone owoce, wciskając lekko w masę jogurtową. Odstaw do zastygnięcia. Wierzch posyp skórką z limonki.

Pyszne ciasta - forum >>

Redakcja poleca

REKLAMA