Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
- 30 dag truskawek
- galaretka cytrynowa
- galaretka kiwi
- 200 ml mleka skondensowanego w puszce
- wiórki czekoladowe do dekoracji
Przygotowanie:
Zobacz przepis na deser galaretkowy z truskawkami!
- Szklaną miskę wyłóż folią aluminiową lub spożywczą.
- Truskawki umyj, usuń szypułki i pokrój na plasterki.
- Plasterkami truskawek wyłóż miskę w środku.
- Galaretki rozpuść oddzielnie, żółtą w 1/2 szklanki wrzątku, zieloną w szklance wrzątku.
- Zieloną galaretkę wystudź i odstaw do lodówki, aby stężała. Pokrój w kostkę.
- Schłodzone mleko ubij mikserem na piankę.
- Gdy podwoi objętość, wlewaj cienkim strumieniem, ciągle ubijając, wystudzoną galaretkę cytrynową.
- Pozostałe truskawki posiekaj.
- Truskawki i galaretkę dodaj do pianki i wymieszaj.
- Masę przełóż do wyłożonej truskawkami miski i odstaw do lodówki, by stężała.
- Wierzch udekoruj.
Zobacz więcej przepisów z truskawkami:
Jak zrobić ciasto drożdżowe z truskawkami?
Rolada bezowa z truskawkami - przepis
Napoleonka z truskawkami - przepis
Tarta z truskawkami - przepis
Ciasto z truskawkami - przepis