Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
- 20 dag masła
- 15 dag cukru pudru
- 4 duże jajka
- 25 dag mąki
- łyżka mąki ziemniaczanej
- czubata łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki mielonego imbiru
- 1/2 łyżeczki mielonych goździków
- 200 g truskawek
Na wierzch:
- szklanka cukru pudru
- szczypta czerwonego barwnika spożywczego (lub gotowy różowy lukier)
- kilka truskawek
- kilka jagódek do dekoracji
Przygotowanie:
Zobacz przepis na ciasto z jagodami i truskawkami!
- Masło utrzyj z cukrem.
- Następnie, ciągle ucierając, dodawaj pojedynczo jajka.
- Do masy dodaj mąkę, wymieszaną z mąką ziemniaczaną, przyprawy i proszek do pieczenia.
- Wszystko dokładnie wymieszaj.
- Owoce umyj, usuń szypułki i osusz.
- Owoce pokrój na połówki i wymieszaj z ciastem.
- Tortownicę o średnicy 24 cm posmaruj tłuszczem i wyłóż papierem do pieczenia.
- Ciasto przełóż do formy.
- Piecz około 40 minut w temperaturze 180 stopni C.
- Cukier puder utrzyj z odrobiną wody i szczyptą barwnika na gęsty lukier.
- Lukrem posmaruj wierzch ciasta.
- Pozostałe truskawki pokrój najpierw na plasterki, a potem jeszcze na pół.
- Tuż przed podaniem ułóż na cieście motylki z plasterków truskawek i jagódek.
Zobacz więcej przepisów z truskawkami:
Brownie z truskawkami - przepis
Bułeczki z truskawkami - przepis
Sernik truskawkowy z galaretką - przepis
Deser z żółtek z truskawkami - przepis
Sernikowy deser z truskawkami - przepis