Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
- 35 dag mąki
- 10 dag cukru
- 1/2 szklanki mleka
- 5 dag masła
- 2 duże jajka
- 2 dag drożdży
- szczypta soli
Na kruszonkę:
- łyżka masła
- 2 łyżki mąki
- 2 łyżki cukru
- 50 dag truskawek
Przygotowanie:
Zobacz przepis na placek drożdżowy z truskawkami i kruszonką!
- Przygotuj rozczyn: w miseczce pokrusz drożdże, dodaj po łyżce cukru i mąki i tyle letniego mleka, aby rozczyn miał gęstość śmietany.
- Wymieszaj i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
- Do miski wsyp resztę mąki, cukier, jajka i sól.
- Wlej rozczyn i resztę mleka.
- Wszystko wymieszaj mikserem.
- Pod koniec mieszania dodaj rozpuszczone i przestudzone masło.
- Ciasto przełóż na oprószony mąką stół i zagniataj, aż zacznie odchodzić od rąk.
- Przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia.
- Ciasto jeszcze raz zagnieć, przełóż do wyłożonej papierem do pieczenia formy.
- Odstaw do ponownego wyrośnięcia. Na cieście ułóż truskawki.
- Wszystkie składniki na kruszonkę wymieszaj w misce mikserem, a następnie zagnieć w palcach.
- Tak przygotowaną kruszonką posyp ciasto.
- Placek piecz około 40 minut w temperaturze 170 stopni C.
Zobacz więcej przepisów z truskawkami:
Jak zrobić ciasto drożdżowe z truskawkami?
Rolada bezowa z truskawkami - przepis
Napoleonka z truskawkami - przepis
Tarta z truskawkami - przepis
Ciasto z truskawkami - przepis