Składniki:
- 50 dag truskawek
- pół litra schłodzonej kremówki
- 2/3 szklanki cukru pudru
- sok oraz skórka otarta z pomarańczy
- 3 łyżki żelatyny
- opakowanie galaretki truskawkowej
Przygotowanie:
- Truskawki opłucz, osącz na durszlaku, przekrój na pół. Żelatynę namocz w małej ilości wody, a następnie rozpuść w 1/3 szklanki wrzątku. Przestudź.
- Schłodzoną śmietanę kremówkę ubij na sztywno z cukrem pudrem. Połącz ze skórką i sokiem z pomarańczy oraz żelatyną. Dodaj połowę truskawek, wymieszaj i przełóż do średniej tortownicy (26 cm). Odstaw do lodówki na 40 minut.
- Galaretkę przygotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu (w upał daj mniej wody, niż w przepisie). Ostudź.
- Po wyjęciu z lodówki obłóż śmietanowiec resztą truskawek, polej tężejącą galaretką. Odstaw do lodówki na kolejną godzinę. Kiedy galaretka dobrze zastygnie, udekoruj wiórkami skórki cytrynowej.