Liczba porcji: 8
Poziom trudności:
średni
Składniki:
Ciasto:
- 1/2 szklanki cukru
- 15 dag masła
- 2 łyżki kakao
- 4 łyżki wody
- 3/4 szklanki mąki
- 2 jajka
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Obłożenie:
- 25 dag mascarpone
- szklanka schłodzonej kremówki
- 10 dag białej czekolady
- 50 dag truskawek
- 1/2 szklanki naparu kawy
- 3 łyżki likieru amaretto
- 5 dag ciemnej czekolady
Przygotowanie:
- W rondlu rozpuścić masło. Dodać cukier, kakao, wodę, ostudzić. Zmiksować z jajkami, mąką i proszkiem.
- Kwadratową formę o boku 20 cm nasmarować masłem i wysypać mąką. Nałożyć masę i piec 40-50 min (190 st.), do suchego patyczka. Ostudzić.
- Kremówkę ubić, czekoladę rozpuścić na parze. Mascarpone zmiksować, dodać letnią czekoladę, wymieszać, dodać kremówkę i lekko wymieszać.
- Truskawki opłukać, połowę pokroić w plasterki i wymieszać z masą.
- Wierzch ciasta wyrównać. Powstały blat przekroić na pół, nasączyć kawą z likierem, posmarować cienką warstwą kremu. Przykryć drugim blatem. Wierzch obłożyć kremem i resztą przekrojonych truskawek. Posypać posiekaną ciemną czekoladą.