Poziom trudności:
średni
Składniki:
- 6 jajek
- 3/4 szklanki cukru
- 3/4 szklanki oleju słonecznikowego
- 3/4 szklanki mąki
- 4 kisiele truskawkowe z cukrem
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- galaretka truskawkowa
- 25 dag truskawek
Do nasączenia:
- sok z 1/2 cytryny
- łyżka cukru
Dodatkowo:
- 2 szklanki kremówki
- usztywniacz do śmietany
- 4 łyżki cukru pudru
- skórka otarta z cytryny
- 15 dag truskawek
Przygotowanie:
Sprawdź przepis na ciasto z truskawkami!
- Jajka zmiksuj z cukrem.
- Ubijając, dodaj pozostałe składniki.
- Foremkę w kształcie wieńca wysmaruj masłem i wysyp mąką.
- Wlej masę.
- Piecz ok. 45 min (185°C), do suchego patyczka.
- Lekko przestudź, wyjmij z foremki i ostudź.
- Przekrój na 2 blaty.
- Nasącz lekko 1/2 szklanki wody z sokiem z cytryny i cukrem.
- Wierzch ciasta włóż do foremki.
- Owoce opłucz i osusz.
- Galaretkę rozpuść w 1,5 szklanki wody.
- Ostudź.
- Owoce pokrój w plasterki i wymieszaj z tężejącą galaretką.
- Przełóż na ciasto, przykryj drugim kawałkiem.
- Chłodź przez godzinę.
- Delikatnie wyjmij na paterę i posmaruj kremówką ubitą z cukrem pudrem, usztywniaczem i skórką z cytryny.
- Obłóż dodatkowymi truskawkami.