Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
Na ciasto:
- 2/3 szklanki mąki (12 dag)
- 1/3 szklanki cukru (8 dag)
- 2 jajka
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Na masę serową:
- 70 dag gęstego jogurtu
- opakowanie żelatyny (20 g)
- 3 jajka
- 15 dag cukru
- 10 dag masła
- galaretka truskawkowa
- 60 dag truskawek
Przygotowanie:
Zobacz przepis na tort jogurtowy z truskawkami!
- Na ciasto jajka utrzyj z cukrem, dodaj mąkę i proszek do pieczenia. Wymieszaj mikserem.
- Masę przełóż do wysmarowanej masłem i posypanej mąką tortownicy o średnicy 24 cm.
- Piecz około 25 minut w temperaturze 180 stopni C.
- Kilka truskawek odłóż do dekoracji.
- Pozostałe podziel na dwie części.
- Jedną część truskawek zmiksuj, drugą pokrój na kawałki.
- Żelatynę namocz w 1/3 szklanki zimnej przegotowanej wody i odstaw, aby napęczniała.
- Jajka utrzyj z cukrem na puch. Dodaj jogurt i miękkie masło. Wymieszaj.
- Do żelatyny wlej 1/3 szklanki wrzątku i podgrzewaj, aż się rozpuści.
- Zdejmij z ognia i dodaj do niej kilka łyżek masy jogurtowej.
- Tak przygotowaną żelatynę wymieszaj z pozostałą masą jogurtową i ze zmiksowanymi truskawkami.
- Na koniec dodaj pokrojone truskawki i delikatnie wymieszaj.
- Masę przełóż na upieczone ciasto i wstaw do lodówki.
- Galaretkę rozpuść w 400 ml gotowanej wody i odstaw, aby lekko stężała.
- Odłożone wcześnie truskawki ułóż na torciku.
- Zalej galaretką i wstaw na godzinę do lodówki.
Zobacz więcej przepisów z truskawkami:
Jak zrobić ciasto drożdżowe z truskawkami?
Rolada bezowa z truskawkami - przepis
Napoleonka z truskawkami - przepis
Tarta z truskawkami - przepis
Ciasto z truskawkami - przepis