Tort jogurtowy z truskawkami - przepis, składniki i przygotowanie

Aromatyczne i pyszne ciasto!
Weronika Kwaśniak / 27.05.2016 07:02
DRUKUJ PRZEPIS
Tort jogurtowy z truskawkami - przepis, składniki i przygotowanie fot. www.beatapolatynska.pl/licencja
Poziom trudności: łatwy
Składniki:

Na ciasto:

  • 2/3 szklanki mąki (12 dag)
  • 1/3 szklanki cukru (8 dag)
  • 2 jajka
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Na masę serową:

  • 70 dag gęstego jogurtu
  • opakowanie żelatyny (20 g)
  • 3 jajka
  • 15 dag cukru
  • 10 dag masła
  • galaretka truskawkowa
  • 60 dag truskawek
Przygotowanie:

Zobacz przepis na tort jogurtowy z truskawkami!

  1. Na ciasto jajka utrzyj z cukrem, dodaj mąkę i proszek do pieczenia. Wymieszaj mikserem.
  2. Masę przełóż do wysmarowanej masłem i posypanej mąką tortownicy o średnicy 24 cm.
  3. Piecz około 25 minut w temperaturze 180 stopni C.
  4. Kilka truskawek odłóż do dekoracji.
  5. Pozostałe podziel na dwie części.
  6. Jedną część truskawek zmiksuj, drugą pokrój na kawałki.
  7. Żelatynę namocz w 1/3 szklanki zimnej przegotowanej wody i odstaw, aby napęczniała.
  8. Jajka utrzyj z cukrem na puch. Dodaj jogurt i miękkie masło. Wymieszaj.
  9. Do żelatyny wlej 1/3 szklanki wrzątku i podgrzewaj, aż się rozpuści.
  10. Zdejmij z ognia i dodaj do niej kilka łyżek masy jogurtowej.
  11. Tak przygotowaną żelatynę wymieszaj z pozostałą masą jogurtową i ze zmiksowanymi truskawkami.
  12. Na koniec dodaj pokrojone truskawki i delikatnie wymieszaj.
  13. Masę przełóż na upieczone ciasto i wstaw do lodówki.
  14. Galaretkę rozpuść w 400 ml gotowanej wody i odstaw, aby lekko stężała.
  15. Odłożone wcześnie truskawki ułóż na torciku.
  16. Zalej galaretką i wstaw na godzinę do lodówki.

Zobacz więcej przepisów z truskawkami:

Jak zrobić ciasto drożdżowe z truskawkami?
Rolada bezowa z truskawkami - przepis
Napoleonka z truskawkami - przepis
Tarta z truskawkami - przepis
Ciasto z truskawkami - przepis

DRUKUJ PRZEPIS

Redakcja poleca

REKLAMA