Liczba porcji: 8
Poziom trudności:
średni
Składniki:
- 30 dag mąki
- 10 dag zmielonego maku
- 20 dag brązowego cukru trzcinowego
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 5 jajek
- 15 dag masła
- 3 łyżki kawy rozpuszczalnej
- 1 kieliszek koniaku (50 ml)
- sól
Do nasączenia:
- 1/2 szklanki mocnego słodkiego naparu kawy
Na piankę jogurtową:
- 3 szklanki owocowego jogurtu
- 1 szklanka kremówki 36-proc.
- 3–4 łyżki cukru
- 8–10 łyżek soku owocowego
- 4 łyżeczki żelatyny
Do obłożenia:
- 70 dag brzoskwiń i truskawek
- skórka zestrugana z limonki
- tłuszcz i suchy mak do formy
Przygotowanie:
- Masło utrzyj z cukrem i kolejno dodawanymi żółtkami. Ucierając, wsyp partiami mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, zmielonym makiem i solą. Na koniec dodaj kawę rozpuszczoną w koniaku i połącz z pianą z białek.
- Ciasto przełóż do natłuszczonej i posypanej makiem tortownicy (28 cm). Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 st. i piecz ok. 50 minut.Po ostudzeniu nasącz naparem kawowym.
- Żelatynę rozpuść w gorącym soku owocowym (ok. 80 st.), a gdy ostygnie, zmiksuj z jogurtem. Dodaj kremówkę ubitą z cukrem. Piankę wylej na ciasto. Ułóż pokrojone owoce, wciskając lekko w masę jogurtową. Odstaw do zastygnięcia. Wierzch posyp skórką z limonki.