Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
Na ciasto:
- 25 dag masła
- 3 tabliczki gorzkiej czekolady
- 4 łyżeczki kakao
- 40 dag cukru pudru
- 6 jajek
- 20 dag mąki
- 2 szczypty soli
Na krem:
- 25 dag serka mascarpone
- 15 dag cukru pudru
Na wierzch:
- 30 dag truskawek
Przygotowanie:
Zobacz przepis na brownie z truskawkami!
- Do rondla włóż masło i rozpuść razem z połamaną czekoladą w kąpieli wodnej.
- Do miski wlej przestudzoną masę, dodaj kakao i cukier puder. Wymieszaj mikserem.
- Do masy dodawaj partiami (mieszając) jajka i mąkę.
- Ciasto przełóż do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy o średnicy około 24 cm.
- Piecz mniej więcej 35 minut w temperaturze 180 stopni C.
- Wystudzone ciasto schłodź w lodówce.
- Serek mascarpone utrzyj z cukrem pudrem i posmaruj nim wierzch ciasta.
- Truskawki umyj, osusz na papierowym ręczniku i przekrój na połówki.
- Część połówek ułóż wokół ciasta, resztę pokrój drobniej i ułóż na środku ciasta.
- Przed podaniem udekoruj listkami melisy lub mięty.
Zobacz więcej przepisów z truskawkami:
Ciasto z truskawkami - 27 przepisów
Placek drożdżowy z truskawkami - przepis
Deser z musu truskawkowego - przepis
Drink z truskawkami - przepis
Torcik truskawkowy - przepis
Sernik z truskawkami - przepis