Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
- opakowanie gotowych blatów tortowych
- 3 galaretki truskawkowe
- 500 ml śmietanki kremówki
- czubata łyżka żelatyny
- 2 łyżki cukru pudru
-
1 kg truskawek
Przygotowanie:
Zobacz przepis na biszkoptowy tort z truskawkami!
- Galaretki rozpuść w połowie podanej na opakowaniu ilości wody i odstaw, by lekko stężały.
- Truskawki umyj, usuń szypułki, 1/4 zmiksuj, resztę pokrój na połówki.
- Żelatynę zalej odrobiną zimnej wody, gdy napęcznieje rozpuść.
- Śmietankę ubij na sztywno z cukrem pudrem i wymieszaj z żelatyną i truskawkami.
- Dolny blat tortu ułóż w tortownicy lub obręczy tortowej i posmaruj masą śmietanowo-truskawkową.
- Na masę wyłóż truskawki i w przerwy między nimi wlej tężejącą galaretkę.
- Przykryj drugim blatem i czynność powtórz dwa razy.
- Gotowy tort wstaw do lodówki na kilka godzin, aby galaretka dobrze stężała.
Zobacz więcej przepisów z truskawkami:
Brownie z truskawkami - przepis
Bułeczki z truskawkami - przepis
Sernik truskawkowy z galaretką - przepis
Deser z żółtek z truskawkami - przepis
Sernikowy deser z truskawkami - przepis