Zupa rybna z kluskami kładzionymi

Zupa zyska oryginalny aromat, jeśli bulion warzywny połączysz w proporcjach pół na pół z grzybowym
/ 16.02.2012 12:24

Przygotowanie 15 min
Gotowanie (w sumie) 30 min
Porcja ok. 230 kcal

Przepis na 4 porcje:
- 3 obrane i pokrojone w półplasterki marchewki
- 3 obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki
- opłukany i pokrojony w dużą kostkę filet z dorsza ze skórą
- opłukany i pokrojony w dużą kostkę filet z tołpygi ze skórą
- 5 szklanek bulionu warzywnego
- 2 jajka
- 6 czubatych łyżek mąki
- 2 łyżki kwaśnej śmietany
- łyżeczka masła
- listek laurowy
- kilka ziarenek czarnego pieprzu
- 1/2 posiekanego pęczka koperku
- sól
- pieprz

Sposób wykonania:
1. W garnku zagotuj bulion. Włóż marchew i masło, gotuj 5 min. Dodaj ziemniaki, listek laurowy i pieprz w ziarenkach. Przykryj, gotuj 15 min.

2. Z jajek i mąki przygotuj ciasto. Łyżeczką kładź do bulionu porcje ciasta. Gotuj minutę. Dodaj śmietanę, wymieszaj, na wierzchu ułóż kawałki ryby. Gotuj kolejne 10 min pod przykryciem. Zupę dopraw pieprzem i ew. solą. Przed podaniem posyp koperkiem.

Smaczne i szybkie zupy - forum >>