Zupa miso - prosty przepis na tradycyjne japońskie danie

Zupa miso, a właściwie miso shiru, to jedna z najbardziej znanych zup kuchni japońskiej. Robi się ją z bulionu dashi oraz ze specjalnej pasty ze sfermentowanej soi.
Urszula Wilczkowska / 08.03.2021 04:58
DRUKUJ PRZEPIS
Zupa miso - prosty przepis na tradycyjne japońskie danie fot. Adobe Stock
Liczba porcji: 4
Czas wykonania: 20 min
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 2 łyżeczki suszonego dashi,
  • 4 szklanki wody (lub bulionu dla intensywniejszego smaku),
  • 3 łyżki pasty miso (pasty z fermentowanej soi),
  • 250 g tofu jedwabistego,
  • szczypiorek z dwóch dymek,
  • garść namoczonych glonów wakame.

Dodatki (według uznania):

  • kiełki fasoli mung,
  • szpinak,
  • jajko ugotowane na twardo,
  • grzyby shiitake,
  • okra.

Danie z każdego zakątka świata przygotujesz teraz o wiele łatwiej i taniej. Kod rabatowy Lidl sprawi, że za zakupy z dostawą do domu zapłacisz mniej!

Przygotowanie:

Zupa miso to bardzo proste danie, które pochodzi z Japonii. Do jego wykonania wcale nie potrzebujesz mnóstwa egzotycznych składników, bez większego problemu kupisz je w azjatyckim dziale w dużych supermarketach – lub jeszcze taniej w internecie.

Podstawą miso shiru jest bulion dashi – istnieje kilka jego odmian, zatem naprawdę jest w czym wybierać. Najbardziej popularnymi rodzajami są:

  • Awase Dashi z wodorostów kombu oraz płatków tuńczyka bonito,
  • Iriko Dashi z anchois,
  • Kombu Dashi z samych wodorostów kombu.

Możesz więc przygotować miso zarówno w wersji tradycyjnej, jak i wegetariańskiej.

Jak przygotować zupę miso?

  1. Zacznij od połączenia wybranego dashi z wodą lub bulionem w garnku. Całość doprowadź do wrzenia.
  2. Skręć ogień na średnią moc i dodaj pastę miso. Uwaga: od tego momentu musisz uważać, by twoja zupa pod żadnym pozorem się nie zagotowała. Miso straci wtedy smak i swoją esencjonalność.
  3. Dokładnie wymieszaj i dodaj pokrojone w kostkę tofu (silken tofu, czyli tofu jedwabiste będzie do tej zupy najlepsze, ponieważ ma bardzo delikatną konsystencję).
  4. Dodaj namoczone glony wakame i szczypiorek pokrojony w 1,5-centymetrowe kawałki. Jeśli masz też ochotę na inne dodatki, to pora na dodanie shiitake i szpinaku.
  5. Podgrzewaj jeszcze przez kilka minut, a następnie serwuj w miseczkach.
  6. Na wierzch swojej zupy miso możesz położyć ugotowane i przekrojone na pół jajko na twardo, kiełki fasoli mung lub inne dodatki, na które masz ochotę. Smacznego!

Więcej przepisów z wykorzystaniem tofu: 
Szybka przekąska ze smażonego tofu
Krem z brokułów z mleczkiem kokosowym i tofu

DRUKUJ PRZEPIS

Redakcja poleca

REKLAMA