Składniki:
- 2 łyżeczki suszonego dashi,
- 4 szklanki wody (lub bulionu dla intensywniejszego smaku),
- 3 łyżki pasty miso (pasty z fermentowanej soi),
- 250 g tofu jedwabistego,
- szczypiorek z dwóch dymek,
- garść namoczonych glonów wakame.
Dodatki (według uznania):
- kiełki fasoli mung,
- szpinak,
- jajko ugotowane na twardo,
- grzyby shiitake,
- okra.
Danie z każdego zakątka świata przygotujesz teraz o wiele łatwiej i taniej. Kod rabatowy Lidl sprawi, że za zakupy z dostawą do domu zapłacisz mniej!
Przygotowanie:
Zupa miso to bardzo proste danie, które pochodzi z Japonii. Do jego wykonania wcale nie potrzebujesz mnóstwa egzotycznych składników, bez większego problemu kupisz je w azjatyckim dziale w dużych supermarketach – lub jeszcze taniej w internecie.
Podstawą miso shiru jest bulion dashi – istnieje kilka jego odmian, zatem naprawdę jest w czym wybierać. Najbardziej popularnymi rodzajami są:
- Awase Dashi z wodorostów kombu oraz płatków tuńczyka bonito,
- Iriko Dashi z anchois,
- Kombu Dashi z samych wodorostów kombu.
Możesz więc przygotować miso zarówno w wersji tradycyjnej, jak i wegetariańskiej.
Jak przygotować zupę miso?
- Zacznij od połączenia wybranego dashi z wodą lub bulionem w garnku. Całość doprowadź do wrzenia.
- Skręć ogień na średnią moc i dodaj pastę miso. Uwaga: od tego momentu musisz uważać, by twoja zupa pod żadnym pozorem się nie zagotowała. Miso straci wtedy smak i swoją esencjonalność.
- Dokładnie wymieszaj i dodaj pokrojone w kostkę tofu (silken tofu, czyli tofu jedwabiste będzie do tej zupy najlepsze, ponieważ ma bardzo delikatną konsystencję).
- Dodaj namoczone glony wakame i szczypiorek pokrojony w 1,5-centymetrowe kawałki. Jeśli masz też ochotę na inne dodatki, to pora na dodanie shiitake i szpinaku.
- Podgrzewaj jeszcze przez kilka minut, a następnie serwuj w miseczkach.
- Na wierzch swojej zupy miso możesz położyć ugotowane i przekrojone na pół jajko na twardo, kiełki fasoli mung lub inne dodatki, na które masz ochotę. Smacznego!
Więcej przepisów z wykorzystaniem tofu:
Szybka przekąska ze smażonego tofu
Krem z brokułów z mleczkiem kokosowym i tofu