żurek na maślance Zdjęcia, stylizacja i potrawy: Artur Rogalski, Ewa Gmiter-Rogalska, Anna Borowska/licencja

Żurek wielkanocny - przepis na świąteczny klasyk

Żurek wielkanocny musi być przyrządzony na zakwasie. Zakwas musisz przygotować na 7-10 dni przed świętami. Potrzebujesz do niego ciepłej wody, mąki żytniej, czosnku, ziela angielskiego i listków laurowych.
Marta Wilczkowska / 18.03.2020 12:10
żurek na maślance Zdjęcia, stylizacja i potrawy: Artur Rogalski, Ewa Gmiter-Rogalska, Anna Borowska/licencja

Bez aromatycznego żurku nie wyobrażamy sobie wielkanocnego śniadania. To jedna z najważniejszych świątecznych potraw, często serwowana z jajkiem na twardo i białą kiełbasą. W niektórych domach zamiast żurku, podaje się barszcz biały.

Na skróty:

  1. Zakwas na żurek
  2. Przepis na żurek
  3. Czym dodatkowo zakwasić żurek?
  4. Jak uratować za kwaśny żurek?

Zakwas na żurek

Składniki:

  • 2 i 1/2 szklanki lekko ciepłej wody,
  • 3 łyżki mąki żytniej razowa typu 2000,
  • 3 duże ząbki czosnku,
  • 5 kulek ziela angielskiego,
  • 3 liście laurowe.

Sposób przygotowania:

  1. Do słoika wsyp mąkę i zalej ciepłą wodą.
  2. Dodaj pokrojony czosnek, ziele angielskie i liść laurowy.
  3. Dla intensywniejszego smaku możesz wsypać pieprz i zwiększyć ilość czosnku. Zalecamy jednak ostrożność - lepiej potem mocniej doprawić żurek, niż zrobić za mocny zakwas.
  4. Przez 7-10 dni, codziennie sprawdzaj, jak pracuje zakwas na żurek. Dodawaj odrobinę mąki dla lepszej fermentacji.
  5. Uważaj, aby gwałtowna różnica temperatur nie spowodowała pojawienia się pleśni.

Przepis na żurek

Składniki na 6 porcji:

  • pęczek włoszczyzny,
  • 30 dag wędzonej kiełbasy,
  • 5 dag wędzonego boczku,
  • 0,5 l zakwasu na żur (przepis powyżej),
  • 6 jajek na twardo.

Dodatki:

  • 5 suszonych grzybów,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany,
  • 2 liście laurowe,
  • 5 ziaren ziela angielskiego,
  • majeranek,
  • sól,
  • pieprz.

Sposób przygotowania:

  1. Włoszczyznę obierz, opłucz, pokrój na kawałki, włóż do garnka, zalej 1,2 litra wody.
  2. Dodaj umyte i namoczone w szklance wody grzyby (z wodą z moczenia), kiełbasę, boczek oraz przyprawy i sól do smaku.
  3. Gotuj pod przykryciem na wolnym ogniu 45 minut. Wywar przecedź.
  4. Zakwas dobrze wymieszaj, wlej wraz z osadem do wywaru.
  5. Żurek, mieszając, zagotuj.
  6. Kiełbasę pokrój w plasterki, grzyby w paski, boczek w kostkę i włóż z powrotem do żurku.
  7. Dopraw żurek wielkanocny majerankiem, roztartym z solą czosnkiem i śmietaną.
  8. Jajka obierz ze skorupek, pokrój.
  9. Żurek wlej do misek lub chleba do żurku, do każdej porcji dodaj kawałki jajek.

Czym zakwasić żurek po ugotowaniu?

Jeżeli po przygotowaniu żurek wielkanocny jest niedostatecznie kwaśny, możesz wykorzystać różne dodatki, aby wyrównać smak zupy:

  • Maślanka - kwasy zawarte w niej pozwolą podkreślić smak zupy i ją skutecznie zagęścić. Zawarty tłuszcz jest nośnikiem smaku i sprawia, że całość jest wyraźniejsza.
  • Kefir - podobnie jak jogurt nadaje konsystencji i pozwala zbalansować kwasowość żurku.

Co zrobić, jeżeli żurek jest za kwaśny?

W przypadku, gdy zakwas był jednak zbyt kwaśny i szukasz rozwiązania, jak uratować żurek, dodaj do niego:

  • Mleko - najlepiej o zawartości tłuszczu 2% lub 3,2%. Możesz pokusić się o wiejskie, bez dodanego chemicznie tłuszczu, które będzie miało najlepsze walory smakowe. Słodycz zawarta w laktozie pozwoli złagodzić smak dania.
  • Śmietana - w tym przypadku użyj gęstej 30% lub 36% do ubijania na sztywno. Nie sprawdzi się 12% lub 18% ze względu na zbyt dużą kwasowość.

Treść artykułu została pierwotnie opublikowana 03.04.2012 - na zlecenie Edipresse, na podstawie publikacji z Pani domu

Zobacz więcej wielkanocnych przepisów: