żurek wielkanocny Zdjęcia, stylizacja i potrawy: Artur Rogalski, Ewa Gmiter-Rogalska, Anna Borowska/licencja

Żurek wielkanocny - przepis na świąteczny klasyk

Żurek wielkanocny musi być przyrządzony na zakwasie. Zakwas musisz przygotować na 7-10 dni przed świętami. Potrzebujesz do niego ciepłej wody, mąki żytniej, czosnku, ziela angielskiego i listków laurowych.
Marta Wilczkowska / 18.03.2020 12:10
żurek wielkanocny Zdjęcia, stylizacja i potrawy: Artur Rogalski, Ewa Gmiter-Rogalska, Anna Borowska/licencja

Bez aromatycznego żurku nie wyobrażamy sobie wielkanocnego śniadania. To jedna z najważniejszych świątecznych potraw, często serwowana z jajkiem na twardo i białą kiełbasą. W niektórych domach zamiast żurku, podaje się barszcz biały.

Na skróty:

  1. Zakwas na żurek
  2. Przepis na żurek
  3. Czym dodatkowo zakwasić żurek?
  4. Jak uratować za kwaśny żurek?

Zakwas na żurek

Składniki:

  • 2 i 1/2 szklanki lekko ciepłej wody,
  • 3 łyżki mąki żytniej razowa typu 2000,
  • 3 duże ząbki czosnku,
  • 5 kulek ziela angielskiego,
  • 3 liście laurowe.

Sposób przygotowania:

  1. Do słoika wsyp mąkę i zalej ciepłą wodą.
  2. Dodaj pokrojony czosnek, ziele angielskie i liść laurowy.
  3. Dla intensywniejszego smaku możesz wsypać pieprz i zwiększyć ilość czosnku. Zalecamy jednak ostrożność - lepiej potem mocniej doprawić żurek, niż zrobić za mocny zakwas.
  4. Przez 7-10 dni, codziennie sprawdzaj, jak pracuje zakwas na żurek. Dodawaj odrobinę mąki dla lepszej fermentacji.
  5. Uważaj, aby gwałtowna różnica temperatur nie spowodowała pojawienia się pleśni.

Przepis na żurek

Składniki na 6 porcji:

  • pęczek włoszczyzny,
  • 30 dag wędzonej kiełbasy,
  • 5 dag wędzonego boczku,
  • 0,5 l zakwasu na żur (przepis powyżej),
  • 6 jajek na twardo.

Dodatki:

  • 5 suszonych grzybów,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany,
  • 2 liście laurowe,
  • 5 ziaren ziela angielskiego,
  • majeranek,
  • sól,
  • pieprz.

Sposób przygotowania:

  1. Włoszczyznę obierz, opłucz, pokrój na kawałki, włóż do garnka, zalej 1,2 litra wody.
  2. Dodaj umyte i namoczone w szklance wody grzyby (z wodą z moczenia), kiełbasę, boczek oraz przyprawy i sól do smaku.
  3. Gotuj pod przykryciem na wolnym ogniu 45 minut. Wywar przecedź.
  4. Zakwas dobrze wymieszaj, wlej wraz z osadem do wywaru.
  5. Żurek, mieszając, zagotuj.
  6. Kiełbasę pokrój w plasterki, grzyby w paski, boczek w kostkę i włóż z powrotem do żurku.
  7. Dopraw żurek wielkanocny majerankiem, roztartym z solą czosnkiem i śmietaną.
  8. Jajka obierz ze skorupek, pokrój.
  9. Żurek wlej do misek lub chleba do żurku, do każdej porcji dodaj kawałki jajek.

Czym zakwasić żurek po ugotowaniu?

Jeżeli po przygotowaniu żurek wielkanocny jest niedostatecznie kwaśny, możesz wykorzystać różne dodatki, aby wyrównać smak zupy:

  • Maślanka - kwasy zawarte w niej pozwolą podkreślić smak zupy i ją skutecznie zagęścić. Zawarty tłuszcz jest nośnikiem smaku i sprawia, że całość jest wyraźniejsza.
  • Kefir - podobnie jak jogurt nadaje konsystencji i pozwala zbalansować kwasowość żurku.

Co zrobić, jeżeli żurek jest za kwaśny?

W przypadku, gdy zakwas był jednak zbyt kwaśny i szukasz rozwiązania, jak uratować żurek, dodaj do niego:

  • Mleko - najlepiej o zawartości tłuszczu 2% lub 3,2%. Możesz pokusić się o wiejskie, bez dodanego chemicznie tłuszczu, które będzie miało najlepsze walory smakowe. Słodycz zawarta w laktozie pozwoli złagodzić smak dania.
  • Śmietana - w tym przypadku użyj gęstej 30% lub 36% do ubijania na sztywno. Nie sprawdzi się 12% lub 18% ze względu na zbyt dużą kwasowość.

Treść artykułu została pierwotnie opublikowana 03.04.2012 - na zlecenie Edipresse, na podstawie publikacji z Pani domu

Zobacz więcej wielkanocnych przepisów:

Schab dojrzewający na Wielkanoc i nie tylko. Prosty przepis na pyszną wędlinę
Schab dojrzewający na Wielkanoc i nie tylko. Prosty przepis na pyszną wędlinę
Schab dojrzewający to wędlina, od której nie będziesz mogła się oderwać. Pamiętaj, żeby przygotować ją odpowiednio wcześniej przed Wielkanocą.
Roladki z kurczaka ze szpinakiem i mozzarellą. Doskonale nie tylko na Wielkanoc!
Roladki z kurczaka ze szpinakiem i mozzarellą. Doskonale nie tylko na Wielkanoc!
Roladki z kurczaka bardzo często goszczą na świątecznym stole. W tej wersji jednak doskonale sprawdzą się również jako danie obiadowe.
Babka czekoladowa z polewą i orzechami. Prosty przepis na wielkanocne ciasto
Babka czekoladowa z polewą i orzechami. Prosty przepis na wielkanocne ciasto
Babka czekoladowa jest tak pyszna, że zasmakuje każdemu – szczególnie dzieciom! Ozdób ją ulubionymi orzechami i bakaliami, by jeszcze bardziej wzbogacić jej smak.
Waniliowa babka na oleju. Zobacz przepis nie tylko na Wielkanoc
Waniliowa babka na oleju. Zobacz przepis nie tylko na Wielkanoc
Babka na oleju jest puszysta i aromatyczna. Posyp ją cukrem pudrem lub polej domowym lukrem cytrynowym.
Babka cytrynowa idealna na Wielkanoc. Przepis, który zawsze się udaje
Babka cytrynowa idealna na Wielkanoc. Przepis, który zawsze się udaje
Babka cytrynowa powinna być miękka, aromatyczna, wilgotna i idealnie równa. Tę z naszego przepisu będziesz chciała jeść przez cały rok.
Makowiec zawijany: klasyczny przepis na Boże Narodzenie i Wielkanoc
Makowiec zawijany: klasyczny przepis na Boże Narodzenie i Wielkanoc
Makowiec zawijany to czasochłonny wypiek, ale warto przygotować go samodzielnie chociaż 2 razy do roku. Czas przygotowania to około 2 godziny, doliczając dodatkowo 50 minut pieczenia.
Jajka faszerowane awokado. Najprostszy przepis na Wielkanoc
Jajka faszerowane awokado. Najprostszy przepis na Wielkanoc
Jajka faszerowane awokado to dobry pomysł na ciekawą przystawkę na święta wielkanocne. Dodaj do nich kolorowego pieprzu i świeżego szczypiorku.
Jajka faszerowane łososiem. Przepis idealny na Wielkanoc
Jajka faszerowane łososiem. Przepis idealny na Wielkanoc
Jajka faszerowane łososiem to świetny pomysł na niebanalną wielkanocną przekąskę. Podawaj je ze świeżymi warzywami i majonezem.
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (4)
/23.11.2017 00:21
Kucharka! Kto powiedzial, ze to kucharka? A moze to pani business woman, ktora poprostu gotuje i lubi ladnie wygladac! A moze ma zmywac paznokcie przed kazdym wejsciem do kuchni?
/09.04.2017 23:34
jak dobrze że już za tydzień Wielkanoc, żurek mojej babci podkreśla całe święta do tego mazurek z konfiturą z płatków róż mm pyszotka ;-)
/30.09.2016 16:15
Może i nie powinna mieć, ale za to jaka ładna.
POKAŻ KOMENTARZE (1)