Najlepszy przepis na zakwas na żur. Domowa receptura, proste składniki i pyszny, domowy smak. Jak zrobić zakwas na żur?

Jak zrobić zakwas na żur? Możesz kupić gotowy zakwas, ale lepiej przygotować go samodzielnie w domu. Potrzebujesz jedynie pełnoziarnistej mąki, wody i przypraw. Przygotowanie wielkanocnego zakwasu na żur wyjdzie każdemu, jeśli krok po kroku postąpisz zgodnie z instrukcją. Zrób go najpóźniej 4-5 dni przed Wielkanocą.
Weronika Kwaśniak / 12.03.2024 08:37

Zakwas na żurek to podstawa udanego żurku na Wielkanoc, a można by nawet powiedzieć – udanej Wielkanocy! Przygotowanie zakwasu na żurek wcale nie jest trudne, a będziesz mieć pewność, że nie ma w nim konserwantów ani niepotrzebnych wzmacniaczy smaku.

Spis treści:

  1. Jak zrobić zakwas na żur?
  2. Ile musi stać zakwas na żur?

Jak zrobić domowy zakwas na żurek?

Domowy zakwas na żur wbrew pozorom nie jest trudny do przygotowania. Zacznij go robić kilka dni przed Wielkanocą, aby zdążył odpowiednio sfermentować. Z tak przygotowanego zakwasu możesz przygotować zarówno tradycyjny żurek na wędzące, jak i wersję na Wielkanoc wegetariańską.

Składniki:

  • 2 i 1/2 szklanki lekko ciepłej wody,
  • 3 łyżki mąki żytniej razowa typu 2000,
  • 4 duże ząbki czosnku,
  • 7 kulek ziela angielskiego,
  • 3-4 liście laurowe.

Sposób przygotowania:

  1. Do słoika wlej 2 i 1/2 szklanki ciepłej wody.
  2. Wsyp mąkę i dokładnie wymieszaj, aby nie było grudek.
  3. Do zakwasu na żurek dodaj ząbki czosnku, ziele angielskie oraz listki laurowe. Wszystko ponownie zamieszaj.
  4. Słoik przykryj gazą lub lnianą ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 4-5 dni.
  5. Zakwas na żurek należy codziennie mieszać i pilnować, by utrzymywał się jego przyjemny, kwaśny zapach i smak. Gotowy zakwas powinien być przejrzysty.

zakwas na żur

fot. Jak zrobić zakwas na żur/Adobe Stock, Marcin

Ile musi stać zakwas na żur?

Ile powinien stać zakwas, zanim będzie gotowy? Zakwas na żurek warto zrobić najpóźniej 4-5 dni przed świętami (lub innym dniem, w który masz zamiar podać żurek na zakwasie). Zakwas na żurek możesz zrobić jednak znacznie wcześniej i przechowywać go ok. 14 dni w lodówce.

Żurek na zakwasie jest mocno czosnkowy i bardzo głęboki w smaku. Często dodaje się do niego chrzan, by był jeszcze bardziej esencjonalny. Cała esencja smaku żurku tkwi jednak w zakwasie.

Treść artykułu została pierwotnie opublikowana 6.04.2017.

Czytaj także:
Babka wielkanocna
Tradycyjna pieczona szynka
Jajka faszerowane
 

Redakcja poleca

REKLAMA