Zupa z rzodkiewki. Wiosenny przepis, który skradnie twoje serce

Zupa z rzodkiewki to nietypowy pomysł na zupę krem - bazą przepisu oprócz samych rzodkiewek, są również ziemniaki, które łagodzą posmak rzodkiewki i idealnie go balansują. Zupa z rzodkiewki jest banalnie prosta w przygotowaniu, a jej smak warto wzbogacić dodatkiem śmietany oraz ziół. Serwuj na ciepło, np. z grzankami lub groszkiem ptysiowym.
Weronika Kwaśniak / 02.05.2022 14:53
DRUKUJ PRZEPIS
Zupa z rzodkiewki. Wiosenny przepis, który skradnie twoje serce fot. Adobe Stock, nata_vkusidey
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 40 dag rzodkiewek (możesz opcjonalnie dodać kilka do dekoracji),
  • 5 ziemniaków,
  • 750 ml bulionu (warzywnego lub drobiowego),
  • 3 łyżki śmietanki,
  • pieprz,
  • sól,
  • zioła prowsansalskie,
  • zielenina do zaserwowania - np. koperek albo bazylia.
Przygotowanie:

Zupa z rzodkiewki to mało popularna potrawa, ale naprawdę warto jej spróbować. Wbrew pozorom, nie jest bardzo ostra - smak rzodkiewek równoważą ziemniaki, a także śmietanka. Jeśli jednak lubisz wyraziste zupy krem, zwiększ ilość rzodkiewek w przepisie, a w zamian dodaj mniej ziemniaków.

  1. Rzodkiewki pozbaw liści i korzonków, bulwy dokładnie umyj. Uwaga, nie wyrzucaj listków - sprawdź nasze przepisy na to, co zrobić z liści rzodkiewki.
  2. Ziemniaki obierz, umyj, pokrój na kawałki. Zalej bulionem i gotuj przez 10 minut.
  3. Do podgotowanych ziemniaków dodaj rzodkiewkę, gotuj do miękkości.
  4. Przypraw zupę z rzodkiewki solą i pieprzem, ziołami, jeśli masz ochotę dodaj inne ulubione przyprawy.
  5. Zmiksuj zupę z rzodkiewki na gładki krem.
  6. Podawaj ze śmietanką i zieleniną.

Czytaj także:
Kiszone rzodkiewki
Jajka faszerowane rzodkiewką
Co zrobić z rzodkiewki?

DRUKUJ PRZEPIS

Redakcja poleca

REKLAMA