Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
- 40 dag rzodkiewek (możesz opcjonalnie dodać kilka do dekoracji),
- 5 ziemniaków,
- 750 ml bulionu (warzywnego lub drobiowego),
- 3 łyżki śmietanki,
- pieprz,
- sól,
- zioła prowsansalskie,
- zielenina do zaserwowania - np. koperek albo bazylia.
Przygotowanie:
Zupa z rzodkiewki to mało popularna potrawa, ale naprawdę warto jej spróbować. Wbrew pozorom, nie jest bardzo ostra - smak rzodkiewek równoważą ziemniaki, a także śmietanka. Jeśli jednak lubisz wyraziste zupy krem, zwiększ ilość rzodkiewek w przepisie, a w zamian dodaj mniej ziemniaków.
- Rzodkiewki pozbaw liści i korzonków, bulwy dokładnie umyj. Uwaga, nie wyrzucaj listków - sprawdź nasze przepisy na to, co zrobić z liści rzodkiewki.
- Ziemniaki obierz, umyj, pokrój na kawałki. Zalej bulionem i gotuj przez 10 minut.
- Do podgotowanych ziemniaków dodaj rzodkiewkę, gotuj do miękkości.
- Przypraw zupę z rzodkiewki solą i pieprzem, ziołami, jeśli masz ochotę dodaj inne ulubione przyprawy.
- Zmiksuj zupę z rzodkiewki na gładki krem.
- Podawaj ze śmietanką i zieleniną.
Czytaj także:
Kiszone rzodkiewki
Jajka faszerowane rzodkiewką
Co zrobić z rzodkiewki?