Zupa z maku to prosta potrawa świąteczna, którą możesz zaserwować w Wigilię lub święta. Zrobisz ją w prosty sposób z mleka, maku i bakalii. Przepis na zupę makową możesz modyfikować, by dopasować go do upodobań swojej rodziny.
Spis treści:
Przepis na zupę z maku
Składniki:
- 2 litry tłustego mleka,
- ok. 500 g mielonego maku,
- 2 łyżki miodu,
- ulubione bakalie (np. daktyle, rodzynki),
- przyprawy: goździki, cynamon i wanilia lub mieszanka przypraw korzennych,
- garść posiekanych migdałów.
Sposób przygotowania:
- Umieść mak w rondlu.
- Do maku wlej mleko, dodaj ulubione przyprawy w preferowanych proporcjach. Możesz dosypać też cukier waniliowy.
- Dodaj posiekane daktyle i rodzynki.
- Podgrzewaj mleko na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu.
- Podgrzewaj do napęcznienia rodzynek. Dodaj miód.
- Podawaj zupę posypaną siekanymi migdałami.
- Możesz podać zupę samą, lub z kluskami.
Zupa makowa z kluskami
Zupę makową możesz podawać samą w głębokim talerzu lub kubku. Jeśli chcesz, żeby była bardziej treściwa, podaj ją z kluskami lub makaronem.
Masz kilka opcji do wyboru. Podaj zupę makową z:
- lanymi kluskami z mąki i jajka,
- drobnym makaronem,
- małymi kluskami ziemniaczanymi,
- kopytkami.
Tradycyjna zupa makowa z Suwalszczyzny
Na Suwalszczyźnie mak do zupy makowej najpierw ucierano w makutrze z cukrem, a dopiero potem dodawano mleko. Gotową zupą zalewano też czasem inne potrawy wigilijne, na przykład kisiel z owsa. Kisiel z owsa powstaje przez zalanie mąki owsianej ciepłą wodą i odstawienie mikstury na kilka dni, aż całość się ukisi. Dopiero potem wszystko gotuje się do uzyskania gęstej masy.
Treść artykułu opublikowana pierwotnie 2.12.2010.
Poznaj też inne potrawy wigilijne z makiem: