flaki tradycyjne fot. Adobe Stock

Przepis na tradycyjne flaki – jak zrobić pyszne flaki jak u mamy

Flaki to danie, które od zawsze gości na stołach. Dobry przepis na flaki to już połowa sukcesu – oto wszystko, czego będziesz potrzebować poza warzywami oraz mięsem.
Weronika Kwaśniak / 09.08.2017 15:36 / aktualizacja: 04.11.2019 13:43
flaki tradycyjne fot. Adobe Stock

Flaki to jedno z najbardziej znanych dań kuchni polskiej. To forma mięsnej zupy, której głównym składnikiem są oczyszczone i pokrojone w paski fragmenty żołądka wołowego. Flaki można przyrządzić też z wieprzowiny lub dziczyzny, a w ostatnim czasie popularna staje się wersja wegetariańska z boczniaków.

Flaki są serwowane z dodatkiem ostrej i łagodnej papryki, majeranku, gałki muszkatołowej i dużej ilości pieprzu. Niektórzy przygotowują je bez zasmażki, a inni dodają koncentrat pomidorowy. Nasz wypróbowany przepis pozwoli przygotować pyszne domowe flaki po polsku! Zobacz też inne pomysły na dania kuchni polskiej.

Przepis na tradycyjne flaki

Oto czego będziesz potrzebować, by przyrządzić przepyszne flaki:

  • 1 kg flaków krojonych,
  • kawałek selera,
  • 3 marchewki,
  • cebula,
  • łyżka mąki,
  • 1,5 l bulionu rosołowego,
  • 2 listki laurowe,
  • 3 ziela angielskie,
  • 9 ziarenek czarnego pieprzu,
  • łyżka majeranku,
  • sól,
  • łyżka oleju,
  • 0,5 łyżeczki gałki muszkatołowej,
  • 0,5 łyżeczki imbiru,
  • 0,5 łyżeczki słodkiej papryki,
  • 0,5 łyżeczki ostrej papryki.

Nowa torebka, walizka, buty? Kup taniej z rabatem na stronie Wittchen promocje

Jak zrobić flaki?

  1. Opłucz flaki, włóż je do garnka i zalej wodą.
  2. Zagotuj, a następnie gotuj jeszcze przez 25 minut.
  3. Odlej, wypłucz i zalej czystą wodą.

  1. Ponownie zagotuj i gotuj jeszcze przez około 2 godziny.
  2. Przepłucz i włóż do czystego garnka. Zalej rosołem.
  3. Dodaj listki laurowe, pieprz i ziele angielskie.
  4. Gotuj przez 30 minut.
  5. Obierz marchewki i seler, umyj. Zetrzyj na tarce o dużych oczkach i dodaj do flaków.
  6. Dodaj soli, gotuj przez 25 minut.
  7. Obierz i posiekaj cebulę, przesmaż na oleju.
  8. Do cebuli dodaj łyżkę mąki i zasmaż. Zalej wywarem, wymieszaj i przelej do flaków.
  9. Flaki dopraw gałką muszkatołową, imbirem, papryką oraz majerankiem. Wymieszaj i zagotuj.

Sprawdź też więcej przepisów na tradycyjne polskie zupy:
15 sposobów na idealny barszcz czerwony
Tradycyjny żurek na szynce na 3 sposoby
Najlepsze przepisy na barszcz ukraiński

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (3)
/18.01.2018 10:58
Proponuję spróbować zastosować małą modyfikację. Zamiast oleju użyć masła lub smalcu, nie ma co się bać, flaki nigdy nie były daniem dietetycznym. Do marchwi i selera dodać pietruszkę i porę które wraz cebulą poddusić dodać mąkę lub nie.
/14.12.2017 16:36
Edenik, przecież w przepisie jest podany imbir. Coś nie halo z patrzałkami?!
/09.08.2017 16:58
uważam że dobre flaki muszą mieć też imbir. to nieodzowne mmm :)