Przepis na flaki powinien znaleźć się w przepiśniku każdej pani domu - to jedno z najbardziej znanych dań kuchni polskiej. Głównym składnikiem tej mięsnej, aromatycznej i rozgrzewającej zupy, są oczyszczone i pokrojone w paski fragmenty żołądka wołowego.
Flaki można przyrządzić też z wieprzowiny lub dziczyzny, a w ostatnim czasie popularna staje się wersja wegetariańska, czyli flaczki z boczniaków.
Spis treści:
Przepis na flaki wołowe tradycyjne
Tradycyjne flaki wołowe doprawia się zwykle dwoma rodzajami papryk - ostrą i łagodną, majerankiem, gałką muszkatołową i dużą ilości pieprzu. Niektórzy przygotowują je bez zasmażki, a inni dodają koncentrat pomidorowy.
Składniki:
- 1 kg flaków krojonych,
- kawałek selera,
- 3 marchewki,
- 1 cebula,
- 3 ząbki czosnku,
- 1 łyżka mąki,
- 3 listki laurowe,
- 5 ziarenek ziela angielskie,
- 10 ziarenek czarnego pieprzu,
- 1 łyżka majeranku,
- 1 łyżka oleju,
- 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej,
- 1 łyżeczka startego imbiru,
- 1 łyżeczka słodkiej papryki,
- 1/2 łyżeczki ostrej papryki,
- sól i pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
- Flaki opłucz, przełóż do garnka i zalej wodą.
- Zagotuj i gotuj przez 25 minut.
- Odlej, wypłucz i zalej czystą wodą.
- Ponownie zagotuj i gotuj przez godzinę, aż będą miękkie.
- Przepłucz, włóż do czystego garnka i zalej wodą.
- Dodaj liście laurowe, pieprz, sól, czosnek i ziele angielskie. Obierz marchewki i seler i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Dodaj do flaków i gotuj przez 30 minut.
- Obierz i posiekaj cebulę, przesmaż na oleju.
- Do cebuli dodaj łyżkę mąki i zasmaż. Podlej wywarem, wymieszaj i przelej do flaków.
- Flaki dopraw gałką muszkatołową, imbirem, papryką oraz majerankiem. Wymieszaj i zagotuj.
fot. Przepis na flaki wołowe/Adobe Stock, Dar1930
Wegetariański przepis na flaki z boczniaków
Flaki genialnie smakują także w wersji wege. Smak i konsystencję wołowych czy wieprzowych flaków idealnie imitują grzyby, w szczególności boczniaków. Możesz także wypróbować przepis na flaczki z kani.
Składniki:
- 500 g boczniaków,
- litr bulionu warzywnego,
- 2 marchewki,
- 2 pietruszki + natka,
- duża cebula,
- ząbek czosnku,
- kilka ziarenek ziela angielskiego,
- kilka listków laurowych,
- sól i pieprz,
- szczypta ostrej papryki,
- pół łyżeczki imbiru,
- 2 łyżki masła,
- łyżka mąki.
Sposób przygotowania:
- Marchewkę i pietruszkę pokrój w kostkę lub zetrzyj na grubych oczkach. Cebulę pokrój w kostkę, a czosnek przeciśnij przez praskę.
- Łyżkę masła rozgrzej na patelni, a następnie wrzuć umyte, osuszone i pokrojone lekko boczniaki.
- Smaż przez ok. 5-7 minut, a następnie dodaj warzywa. Podsmaż jeszcze chwilę i zalej bulionem.
- Duś przez ok. 15 minut, a na koniec dodaj przyprawy i zagęść całość zasmażką z mąki i masła.
- Podawaj z natką pietruszki.
fot. Przepis na flaki z boczniaków/Adobe Stock, Dar1930
Czym doprawić flaki?
Tradycyjnie flaki doprawia się solą, pieprzem oraz dużą ilością majeranku. Świetnie sprawdzi się także szczypta gałki muszkatołowej oraz imbiru. Jeśli lubisz ostre smaki, sięgnij po pieprz cayenne albo chili. Zarówno mięsne, jak i wegetariańskie flaczki idealnie smakują także z sosem sojowym - wystarczą 2 łyżki, aby znacznie poprawić smak dania.
Treść artykułu została pierwotnie opublikowana 20.04.2021.
Czytaj także:
15 sposobów na idealny barszcz czerwony
Tradycyjny żurek na szynce na 3 sposoby
Najlepsze przepisy na barszcz ukraiński