flaki tradycyjne fot. Adobe Stock

Przepis na flaki wołowe – jak zrobić pyszne flaki jak u mamy

Flaki wołowe to danie, które od zawsze gości na stołach. Doprawia się je między innymi majerankiem, imbirem, zielem angielskim i gałką muszkatołową.
Weronika Kwaśniak / 11.12.2019 10:26
flaki tradycyjne fot. Adobe Stock

Flaki wołowe to jedno z najbardziej znanych dań kuchni polskiej. To forma mięsnej zupy, której głównym składnikiem są oczyszczone i pokrojone w paski fragmenty żołądka wołowego. Flaki można przyrządzić też z wieprzowiny lub dziczyzny, a w ostatnim czasie popularna staje się wersja wegetariańska, czyli flaczki z boczniaków.

Flaki są serwowane z dodatkiem ostrej i łagodnej papryki, majeranku, gałki muszkatołowej i dużej ilości pieprzu. Niektórzy przygotowują je bez zasmażki, a inni dodają koncentrat pomidorowy. Nasz wypróbowany przepis pozwoli przygotować pyszne domowe flaki po polsku! Zobacz też inne przepisy na dania kuchni polskiej.

Wołowe flaki – przepis

Oto czego będziesz potrzebować, by przyrządzić przepyszne flaki wołowe:

  • 1 kg flaków krojonych,
  • kawałek selera,
  • 3 marchewki,
  • cebula,
  • łyżka mąki,
  • 1,5 l bulionu rosołowego,
  • 2 listki laurowe,
  • 3 ziela angielskie,
  • 9 ziarenek czarnego pieprzu,
  • łyżka majeranku,
  • sól,
  • łyżka oleju,
  • 0,5 łyżeczki gałki muszkatołowej,
  • 0,5 łyżeczki imbiru,
  • 0,5 łyżeczki słodkiej papryki,
  • 0,5 łyżeczki ostrej papryki.

Nowa torebka, walizka, buty? Kup taniej z rabatem na stronie Wittchen promocje

Jak zrobić tradycyjne flaki wołowe?

  1. Opłucz flaki, włóż je do garnka i zalej wodą.
  2. Zagotuj, a następnie gotuj jeszcze przez 25 minut.
  3. Odlej, wypłucz i zalej czystą wodą.

  1. Ponownie zagotuj i gotuj jeszcze przez około 2 godziny.
  2. Przepłucz i włóż do czystego garnka. Zalej rosołem.
  3. Dodaj listki laurowe, pieprz i ziele angielskie.
  4. Gotuj przez 30 minut.
  5. Obierz marchewki i seler, umyj. Zetrzyj na tarce o dużych oczkach i dodaj do flaków.
  6. Dodaj soli, gotuj przez 25 minut.
  7. Obierz i posiekaj cebulę, przesmaż na oleju.
  8. Do cebuli dodaj łyżkę mąki i zasmaż. Zalej wywarem, wymieszaj i przelej do flaków.
  9. Flaki dopraw gałką muszkatołową, imbirem, papryką oraz majerankiem. Wymieszaj i zagotuj.

Sprawdź też więcej przepisów na tradycyjne polskie zupy:
15 sposobów na idealny barszcz czerwony
Tradycyjny żurek na szynce na 3 sposoby
Najlepsze przepisy na barszcz ukraiński