Flaki przepis fot. Adobe Stock

Przepis na flaki wołowe - jak zrobić pyszne tradycyjne flaki jak u mamy?

Flaki wołowe to danie, które od zawsze gości na polskich stołach. Doprawia się je między innymi majerankiem, imbirem, zielem angielskim i gałką muszkatołową.
Weronika Kwaśniak / 20.04.2021 10:26
Flaki przepis fot. Adobe Stock

Przepis na flaki powinien znaleźć się w przepiśniku każdej pani domu - to jedno z najbardziej znanych dań kuchni polskiej. Głównym składnikiem tej mięsnej, aromatycznej i rozgrzewającej zupy, są oczyszczone i pokrojone w paski fragmenty żołądka wołowego.

Flaki można przyrządzić też z wieprzowiny lub dziczyzny, a w ostatnim czasie popularna staje się wersja wegetariańska, czyli flaczki z boczniaków.

Flaki wołowe doprawione są dwoma rodzajami papryk - ostrą i łagodną, majerankiem, gałką muszkatołową i dużą ilości pieprzu. Niektórzy przygotowują je bez zasmażki, a inni dodają koncentrat pomidorowy. Nasz wypróbowany przepis pozwoli przygotować pyszne domowe, tradycyjne flaki po polsku. Zobacz też inne przepisy na dania kuchni polskiej.

Przepis na flaki wołowe tradycyjne

Składniki:

  • 1 kg flaków krojonych,
  • kawałek selera,
  • 3 marchewki,
  • 1 cebula,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 1 łyżka mąki,
  • 3 listki laurowe,
  • 5 ziarenek ziela angielskie,
  • 10 ziarenek czarnego pieprzu,
  • 1 łyżka majeranku,
  • 1 łyżka oleju,
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej,
  • 1 łyżeczka startego imbiru,
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki,
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki, 
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Flaki opłucz, przełóż do garnka i zalej wodą.
  2. Zagotuj i gotuj przez 25 minut.
  3. Odlej, wypłucz i zalej czystą wodą.
  4. Ponownie zagotuj i gotuj przez godzinę, aż będą miekkie.
  5. Przepłucz, włóż do czystego garnka i zalej wodą.
  6. Dodaj liście laurowe, pieprz, sól, czosnek i ziele angielskie. Obierz marchewki i seler i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Dodaj do flaków i gotuj przez 30 minut.
  7. Obierz i posiekaj cebulę, przesmaż na oleju.
  8. Do cebuli dodaj łyżkę mąki i zasmaż. Podlej wywarem, wymieszaj i przelej do flaków.
  9. Flaki dopraw gałką muszkatołową, imbirem, papryką oraz majerankiem. Wymieszaj i zagotuj.

przepis na tradycyjne flaki wołowe
fot. Adobe Stock

Więcej przepisów na tradycyjne polskie zupy:
15 sposobów na idealny barszcz czerwony
Tradycyjny żurek na szynce na 3 sposoby
Najlepsze przepisy na barszcz ukraiński

Zupa wonton - jak ją przygotować w domu?
Zupa wonton - jak ją przygotować w domu?
Zupa wonton to żelazny punkt w menu każdej dobrej chińskiej restauracji. Zachwyca wspaniałymi pierożkami, pływającymi w aromatycznym, klarownym bulionie.
Zupa miso - prosty przepis na tradycyjne japońskie danie
Zupa miso - prosty przepis na tradycyjne japońskie danie
Zupa miso, a właściwie miso shiru, to jedna z najbardziej znanych zup kuchni japońskiej. Robi się ją z bulionu dashi oraz ze specjalnej pasty ze sfermentowanej soi.
Kremowa zupa z opieniek z dodatkiem mascarpone i tymianku
Kremowa zupa z opieniek z dodatkiem mascarpone i tymianku
Opieńki nie cieszą się popularnością, ale dobrze doprawiona zupa z opieniek smakuje lepiej, niż klasyczna grzybowa z podgrzybków czy borowików. Zblenduj ją na gładki krem, dopraw tymiankiem i serwuj z grzankami.
Aromatyczna zupa grzybowa z suszonych grzybów. Idealna na święta
Aromatyczna zupa grzybowa z suszonych grzybów. Idealna na święta
Zupa grzybowa z suszonych grzybów to idealne danie na Wigilię dla tych, którzy chcą odpocząć od barszczu. Robi się ją znacznie szybciej, a jej zapach i smak zachwycą każdego.
Zupa marchewkowa - przepis na aksamitną zupę krem
Zupa marchewkowa - przepis na aksamitną zupę krem
Zupa marchewkowa to lekkostrawne, sycące i zdrowie danie. Poznaj prosty przepis na pyszną zupę z marchwi.
Zupa z dyni jest smaczna i zdrowa. Łatwy przepis
Zupa z dyni jest smaczna i zdrowa. Łatwy przepis
Zupa z dyni z ziemniakami to rozgrzewające danie na jesień i zimę. Podajemy prosty i sprawdzony przepis, który warto wypróbować.
Wielkopolska zupa z kapusty – jak zrobić parzybrodę?
Wielkopolska zupa z kapusty – jak zrobić parzybrodę?
To prosta, pyszna, tania i sycąca zupa ze słodkiej kapusty. Ugotuj ją razem z nami.
ZUPA GULASZOWA: zupa gulasozwa drobiowa i węgierska
ZUPA GULASZOWA: zupa gulasozwa drobiowa i węgierska
Jednogarnkowe dania nie muszą być nudne! Sprawdź nasze przepisy na aromatyczną zupę gulaszową, która rozgrzeje cię podczas chłodniejszych dni!
Zupa rybna - przepis składniki i przygotowanie
Zupa rybna - przepis składniki i przygotowanie
Zobacz przepis na wigilijną zupę rybną z pulpecikami! Spróbuj!