Proste i szybkie sposoby na to, jak zagęścić zupę ogórkową

jak zagęścić zupę ogórkową fot. Adobe Stock, Monika
Jak zagęścić zupę ogórkową? Sposobów jest kilka. Możesz wykorzystać śmietanę, zblendowane warzywa albo zasmażkę. Pomoże też kasza manna. Poznaj sposoby na zagęszczenie ogórkowej i najlepszy przepis na tę pyszną, lekko kwaskowatą zupę. Te proste triki pomogą ci w przygotowaniu aromatycznej potrawy.
Małgorzata Machnicka / 28.10.2022 14:10
jak zagęścić zupę ogórkową fot. Adobe Stock, Monika

Jeśli nie wiesz, jak zagęścić zupę ogórkową, skorzystaj z tych kilku prostych sposobów i przygotuj aromatyczne, gęste danie pełne warzyw i zdrowia. Zupa ogórkowa pysznie smakuje o każdej porze roku, stanowi idealne pierwsze danie, a także pełnowartościową, samodzielną potrawę. Jedz na zdrowie!

Spis treści:

  1. Jak zagęścić zupę ogórkową?
  2. Przyprawy do ogórkowej
  3. Przepis na najlepszą zupę ogórkową

Jak zagęścić zupę ogórkową?

Metod na zagęszczenie zupy ogórkowej jest kilka. Możesz to zrobić, dodając śmietanę 18% (koniecznie tę do zup i sosów) - 150 g na 2 litry zupy. Możesz też sięgnąć po śmietanę kremówkę - 2 łyżki na talerz zupy. Jeśli dbasz o linię i chcesz zmniejszyć kaloryczność zupy, śmietanę zastąp jogurtem naturalnym. 

Możesz także przygotować klasyczną zasmażkęNa patelni podsmaż 100 g boczku, pokrojonego w kostkę. Gdy tłuszcz niemal całkowicie się wytopi, dodaj pokrojoną drobno cebulę. Po 2 minutach dodaj 2-3 łyżki mąki pszennej, energicznie mieszając.

Kolejną metodą na zagęszczenie zupy ogórkowej jest dodanie 2-3 łyżek kaszy manny (błyskawicznej). Wymieszaj ją kilku łyżkach zimnego bulionu, a następnie dodaj do garnka z zupą. Możesz także część warzyw i ziemniaków zblendować, a następnie dodać do zupy i dobrze wymieszać. Dzięki temu ogórkowa będzie bardziej kremowa i zdecydowanie gęstsza.

zagęszczanie zupy ogórkowej
fot. Jak zagęścić zupę ogórkową/Adobe Stock, gkrphoto

Przyprawy do ogórkowej

Zupa ogórkowa to klasyka polskiej kuchni. Składa się nie tylko z kiszonych ogórków (najlepiej domowych), ale także ziemniaków, marchewki, selera i pietruszki. Może być przygotowywana na bazie bulionu warzywnego lub mięsnego. Niemal zawsze podaje się ją ze świeżym koperkiem i łyżką śmietany.

Najczęściej doprawia się ją liśćmi laurowymi i zielem angielskim. Jeśli zupa wyjdzie za kwaśna, możesz dodać więcej śmietany dla złagodzenia smaku. Ogórkową możesz tradycyjnie podać z ziemniakami, pokrojonymi w kostkę i ugotowanymi w zupie lub z ugotowanym ryżem. 

Przepis na najlepszą zupę ogórkową

Przepis na zupę ogórkową jak od babci to wyzwanie, ale możesz spróbować odtworzyć ten smak. Gwarantujemy, że tak przygotowana zupa będzie pyszna, aromatyczna i przyjemnie orzeźwiająca.

Składniki:

  • 400 g ogórków kiszonych,
  • 500 g ziemniaków,
  • 1 marchewka,
  • kawałek selera,
  • 1 pietruszka,
  • 1,5 l bulionu warzywnego,
  • 2 liście laurowe,
  • 4-5 ziaren ziela angielskiego,
  • 150 g śmietany kremówki,
  • 1 mała cebula,
  • 4 łyżki oleju,
  • świeży koperek do podania,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. W dużym garnku rozgrzej olej.
  2. Dodaj pokrojoną w kostkę cebulę i chwilę przesmaż.
  3. Dodaj pokrojoną w plasterki marchewkę oraz przekrojoną na pół pietruszkę i kawałek selera.
  4. Zalej całość gorącym bulionem, dodaj wszystkie przyprawy i ziemniaki pokrojone w kostkę. Gotuj 20 minut.
  5. Ogórki zetrzyj na tarce i dodaj do zupy. Jeżeli wykorzystujesz domowe ogórki do zupy, możesz dodać trochę soku ze słoika. Wzbogaci to smak i aromat zupy.
  6. Gotuj kolejne 10 minut. 
  7. Zupę ogórkową dopraw śmietaną i świeżym koperkiem.

jak zagęścić zupę z ogórków
fot. Jak zagęścić zupę ogórkową/Adobe Stock, gkrphoto

Treść artykułu została pierwotnie opublikowana 25.01.2021.

Czytaj także:
Co zrobić z ogórków szklarniowych?
Ogórki po kozacku
Do czego wykorzystać przerośnięte ogórki?
 

Tagi: zupa, warzywa

Redakcja poleca

REKLAMA