Jak zagęścić zupę ogórkową fot. Adobe Stock

Jak zagęścić zupę ogórkową? Najlepszy przepis na ogórkową

Zupę ogórkową możesz zagęścić, dodając do niej śmietany albo miksując część warzyw. Warto również dodać odrobinę kaszy manny lub zasmażkę.
Małgorzata Machnicka / 25.01.2021 14:10
Jak zagęścić zupę ogórkową fot. Adobe Stock

Metod na zagęszczenie zupy ogórkowej jest kilka. Możesz to zrobić dodając śmietanę 18% - 150 g na 2 litry zupy lub śmietanę kremówkę - 2 łyżki na talerz zupy. Jeśli dbasz o linię i chcesz zmniejszyć kaloryczność zupy, śmietanę zastąp jogurtem naturalnym. 

Możesz także przygotować klasyczną zasmażkęNa patelni podsmaż 100 g boczku pokrojonego w kostkę. Gdy tłuszcz niemal całkowicie się wytopi, dodaj cebulę pokrojoną w drobną kosteczkę. Po 2 minutach, dodaj 2-3 łyżki mąki pszennej, energicznie mieszając.

Kolejną metodą na zagęszczenie zupy ogórkowej jest dodanie 2-3 łyżek kaszy manny (błyskawicznej). Wymieszaj ją kilku łyżkach zimnego bulionu, a następnie dodaj do garnka z zupą.

Przyprawy do zupy ogórkowej

Zupa ogórkowa to klasyka polskiej kuchni. Składa się nie tylko z kiszonych ogórków (najlepiej domowych), ale także ziemniaków, marchewki, selera i pietruszki. Może być przygotowywana na bazie bulionu warzywnego lub mięsnego. Niemal zawsze podaje się ją ze świeżym koperkiem i łyżką śmietany.

Najczęściej doprawia się ją liśćmi laurowymi i zielem angielskim. Jeśli zupa wyjdzie za kwaśna, możesz dodać więcej śmietany (kremówki) dla złagodzenia smaku. Ogórkową możesz tradycyjnie podać z ziemniakami pokrojonymi w kostkę gotowanymi w zupie lub z ugotowanym ryżem.  

przyprawy do ogórkowej
fot. Adobe Stock

Przepis na zupę ogórkową

Składniki:

  • 400 g ogórków kiszonych,
  • 500 g ziemniaków,
  • 1 marchewka,
  • kawałek selera,
  • 1 pietruszka,
  • 1,5 l bulionu warzywnego,
  • 2 liście laurowe,
  • 4-5 ziaren ziela angielskiego,
  • 150 g śmietany kremówki,
  • 1 mała cebula,
  • 4 łyżki oleju,
  • świeży koperek do podania,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. W dużym garnku rozgrzej olej.
  2. Dodaj pokrojoną w kostkę cebulę i chwilę przesmaż.
  3. Dodaj pokrojoną w plasterki marchewkę oraz przekrojoną na pół pietruszkę i kawałek selera.
  4. Zalej całość gorącym bulionem, dodaj wszystkie przyprawy i ziemniaki pokrojone w kostkę. Gotuj 20 minut.
  5. Ogórki zetrzyj na tarce i dodaj do zupy. Jeżeli wykorzystujesz domowe ogórki, do zupy możesz dolać trochę soku ze słoika. Wzbogaci to smak i aromat zupy.
  6. Gotuj kolejne 10 minut. 
  7. Zupę ogórkową dopraw śmietaną i świeżym koperkiem.

Więcej przepisów na pyszne zupy:

Jak zrobić zupę z soczewicy?
Jak zrobić zupę z soczewicy?
Czerwona soczewica ciągle nie jest tak popularna w Polsce, jak by na to zasługiwała. Soczewica ma tę przewagę nad fasolą chociażby, że nie wymaga moczenia w wodzie. To może być cenna zaleta, zwłaszcza dla zapominalskich i zapracowanych.
Zupa w kolorze trawy
Zupa w kolorze trawy
To jeszcze nie czas na prawdziwe nowalijki, ale już można zapraszać do stołu smaki lżejsze. W chłodniejsze dni jeszcze ciepłe zupy, ale już w kolorze wiosny.
Na pomoc zupie bez smaku
Na pomoc zupie bez smaku
Ugotowałaś zupę, która niby ma wszystko, czego potrzeba, a jednak brakuje jej smaku? Dowiedz się, jak można ją uratować. Być może któraś z poniższych sztuczek okaże się kołem ratunkowym na twojej proszonej kolacji.
Robimy tradycyjny pieróg biłgorajski
Robimy tradycyjny pieróg biłgorajski
Pieróg biłgorajski to kolejna potrawa regionalna, która zyskała miłośników w całym kraju. Nazywany bywa też pirógiem lub krupniakiem. I co zaskakujące - wyglądem bardziej przypomina pasztet czy babkę ziemniaczaną niż pieroga.
Nie tylko chłodnik
Nie tylko chłodnik
Latem nie chce się jeść gęstych, gorących zup, dlatego dużym zainteresowaniem zaczynają się wtedy cieszyć rozmaite chłodniki i zupy na zimno.
Aromatyczna zupa grzybowa z suszonych grzybów. Idealna na święta
Aromatyczna zupa grzybowa z suszonych grzybów. Idealna na święta
Zupa grzybowa z suszonych grzybów to idealne danie na Wigilię dla tych, którzy chcą odpocząć od barszczu. Robi się ją znacznie szybciej, a jej zapach i smak zachwycą każdego.
Zupa marchewkowa - przepis na aksamitną zupę krem
Zupa marchewkowa - przepis na aksamitną zupę krem
Zupa marchewkowa to lekkostrawne, sycące i zdrowie danie. Poznaj prosty przepis na pyszną zupę z marchwi.
Kapuśniak z młodej kapusty. Zobacz przepis na pyszną zupę
Kapuśniak z młodej kapusty. Zobacz przepis na pyszną zupę
Kapuśniak z młodej kapusty to pozycja obowiązkowa, gdy w sklepach i na targach pojawiają się pierwsze młode warzywa.
Tradycyjny kapuśniak z kiszonej kapusty. Zobacz prosty przepis
Tradycyjny kapuśniak z kiszonej kapusty. Zobacz prosty przepis
Ten kapuśniak jest bardzo esencjonalny i sycący. Gotuje się go na wędzonym boczku i żeberkach wieprzowych.
Zupa z dyni jest smaczna i zdrowa. Łatwy przepis
Zupa z dyni jest smaczna i zdrowa. Łatwy przepis
Zupa z dyni z ziemniakami to rozgrzewające danie na jesień i zimę. Podajemy prosty i sprawdzony przepis, który warto wypróbować.
ZUPA: zupa dyniowa, zupa grzybowa, zupa gulaszowa
ZUPA: zupa dyniowa, zupa grzybowa, zupa gulaszowa
Rozgrzewająca zupa idealnie pasuje na chłodne jesienne dni – sprawdź nasze pomysły!
Zupa pomidorowa przepis - przepis na zupę pomidorową
Zupa pomidorowa przepis - przepis na zupę pomidorową
Polacy kochają pomidorową! Można ją podać w formie kremu albo tradycyjnej zupy. Świetnie smakuje z makaronem, ryżem albo grzankami!
Zupa pomidorowa z ryżem - przepis składniki i przygotowanie
Zupa pomidorowa z ryżem - przepis składniki i przygotowanie
Lekkostrawna, a jednocześnie sycąca!
Tagi: zupa, warzywa