Jeśli nie wiesz, jak zagęścić zupę ogórkową, skorzystaj z tych kilku prostych sposobów i przygotuj aromatyczne, gęste danie pełne warzyw i zdrowia. Zupa ogórkowa pysznie smakuje o każdej porze roku, stanowi idealne pierwsze danie, a także pełnowartościową, samodzielną potrawę. Jedz na zdrowie!
Spis treści:
Jak zagęścić zupę ogórkową?
Metod na zagęszczenie zupy ogórkowej jest kilka. Możesz to zrobić, dodając śmietanę 18% (koniecznie tę do zup i sosów) - 150 g na 2 litry zupy. Możesz też sięgnąć po śmietanę kremówkę - 2 łyżki na talerz zupy. Jeśli dbasz o linię i chcesz zmniejszyć kaloryczność zupy, śmietanę zastąp jogurtem naturalnym.
Możesz także przygotować klasyczną zasmażkę. Na patelni podsmaż 100 g boczku, pokrojonego w kostkę. Gdy tłuszcz niemal całkowicie się wytopi, dodaj pokrojoną drobno cebulę. Po 2 minutach dodaj 2-3 łyżki mąki pszennej, energicznie mieszając.
Kolejną metodą na zagęszczenie zupy ogórkowej jest dodanie 2-3 łyżek kaszy manny (błyskawicznej). Wymieszaj ją kilku łyżkach zimnego bulionu, a następnie dodaj do garnka z zupą. Możesz także część warzyw i ziemniaków zblendować, a następnie dodać do zupy i dobrze wymieszać. Dzięki temu ogórkowa będzie bardziej kremowa i zdecydowanie gęstsza.
fot. Jak zagęścić zupę ogórkową/Adobe Stock, gkrphoto
Przyprawy do ogórkowej
Zupa ogórkowa to klasyka polskiej kuchni. Składa się nie tylko z kiszonych ogórków (najlepiej domowych), ale także ziemniaków, marchewki, selera i pietruszki. Może być przygotowywana na bazie bulionu warzywnego lub mięsnego. Niemal zawsze podaje się ją ze świeżym koperkiem i łyżką śmietany.
Najczęściej doprawia się ją liśćmi laurowymi i zielem angielskim. Jeśli zupa wyjdzie za kwaśna, możesz dodać więcej śmietany dla złagodzenia smaku. Ogórkową możesz tradycyjnie podać z ziemniakami, pokrojonymi w kostkę i ugotowanymi w zupie lub z ugotowanym ryżem.
Przepis na najlepszą zupę ogórkową
Przepis na zupę ogórkową jak od babci to wyzwanie, ale możesz spróbować odtworzyć ten smak. Gwarantujemy, że tak przygotowana zupa będzie pyszna, aromatyczna i przyjemnie orzeźwiająca.
Składniki:
- 400 g ogórków kiszonych,
- 500 g ziemniaków,
- 1 marchewka,
- kawałek selera,
- 1 pietruszka,
- 1,5 l bulionu warzywnego,
- 2 liście laurowe,
- 4-5 ziaren ziela angielskiego,
- 150 g śmietany kremówki,
- 1 mała cebula,
- 4 łyżki oleju,
- świeży koperek do podania,
- sól i pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
- W dużym garnku rozgrzej olej.
- Dodaj pokrojoną w kostkę cebulę i chwilę przesmaż.
- Dodaj pokrojoną w plasterki marchewkę oraz przekrojoną na pół pietruszkę i kawałek selera.
- Zalej całość gorącym bulionem, dodaj wszystkie przyprawy i ziemniaki pokrojone w kostkę. Gotuj 20 minut.
- Ogórki zetrzyj na tarce i dodaj do zupy. Jeżeli wykorzystujesz domowe ogórki do zupy, możesz dodać trochę soku ze słoika. Wzbogaci to smak i aromat zupy.
- Gotuj kolejne 10 minut.
- Zupę ogórkową dopraw śmietaną i świeżym koperkiem.
fot. Jak zagęścić zupę ogórkową/Adobe Stock, gkrphoto
Treść artykułu została pierwotnie opublikowana 25.01.2021.
Czytaj także:
Co zrobić z ogórków szklarniowych?
Ogórki po kozacku
Do czego wykorzystać przerośnięte ogórki?