Metod na zagęszczenie zupy ogórkowej jest kilka. Możesz to zrobić dodając śmietanę 18% - 150 g na 2 litry zupy lub śmietanę kremówkę - 2 łyżki na talerz zupy. Jeśli dbasz o linię i chcesz zmniejszyć kaloryczność zupy, śmietanę zastąp jogurtem naturalnym.
Możesz także przygotować klasyczną zasmażkę. Na patelni podsmaż 100 g boczku pokrojonego w kostkę. Gdy tłuszcz niemal całkowicie się wytopi, dodaj cebulę pokrojoną w drobną kosteczkę. Po 2 minutach, dodaj 2-3 łyżki mąki pszennej, energicznie mieszając.
Kolejną metodą na zagęszczenie zupy ogórkowej jest dodanie 2-3 łyżek kaszy manny (błyskawicznej). Wymieszaj ją kilku łyżkach zimnego bulionu, a następnie dodaj do garnka z zupą.
Przyprawy do zupy ogórkowej
Zupa ogórkowa to klasyka polskiej kuchni. Składa się nie tylko z kiszonych ogórków (najlepiej domowych), ale także ziemniaków, marchewki, selera i pietruszki. Może być przygotowywana na bazie bulionu warzywnego lub mięsnego. Niemal zawsze podaje się ją ze świeżym koperkiem i łyżką śmietany.
Najczęściej doprawia się ją liśćmi laurowymi i zielem angielskim. Jeśli zupa wyjdzie za kwaśna, możesz dodać więcej śmietany (kremówki) dla złagodzenia smaku. Ogórkową możesz tradycyjnie podać z ziemniakami pokrojonymi w kostkę gotowanymi w zupie lub z ugotowanym ryżem.
fot. Adobe Stock
Przepis na zupę ogórkową
Składniki:
- 400 g ogórków kiszonych,
- 500 g ziemniaków,
- 1 marchewka,
- kawałek selera,
- 1 pietruszka,
- 1,5 l bulionu warzywnego,
- 2 liście laurowe,
- 4-5 ziaren ziela angielskiego,
- 150 g śmietany kremówki,
- 1 mała cebula,
- 4 łyżki oleju,
- świeży koperek do podania,
- sól i pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
- W dużym garnku rozgrzej olej.
- Dodaj pokrojoną w kostkę cebulę i chwilę przesmaż.
- Dodaj pokrojoną w plasterki marchewkę oraz przekrojoną na pół pietruszkę i kawałek selera.
- Zalej całość gorącym bulionem, dodaj wszystkie przyprawy i ziemniaki pokrojone w kostkę. Gotuj 20 minut.
- Ogórki zetrzyj na tarce i dodaj do zupy. Jeżeli wykorzystujesz domowe ogórki, do zupy możesz dolać trochę soku ze słoika. Wzbogaci to smak i aromat zupy.
- Gotuj kolejne 10 minut.
- Zupę ogórkową dopraw śmietaną i świeżym koperkiem.
Więcej przepisów na pyszne zupy:

Jak zrobić zupę z soczewicy?

Zupa w kolorze trawy

Na pomoc zupie bez smaku

Robimy tradycyjny pieróg biłgorajski

Nie tylko chłodnik

Aromatyczna zupa grzybowa z suszonych grzybów. Idealna na święta

Zupa marchewkowa - przepis na aksamitną zupę krem

Kapuśniak z młodej kapusty. Zobacz przepis na pyszną zupę

Tradycyjny kapuśniak z kiszonej kapusty. Zobacz prosty przepis

Zupa z dyni jest smaczna i zdrowa. Łatwy przepis

ZUPA: zupa dyniowa, zupa grzybowa, zupa gulaszowa

Zupa pomidorowa przepis - przepis na zupę pomidorową

Zupa pomidorowa z pomarańczą - przepis składniki i przygotowanie
