zupa kalafiorowa fot. Adobe Stock

Zupa kalafiorowa na 3 sposoby: tradycyjnie, po tajsku i jako krem

Zupa kalafiorowa wcale nie musi być mdła. Podkręć smak warzywa dużą ilością przypraw - kalafior świetnie pasuje do gałki muszkatołowej, ziół prowansalskich albo lubczyku.
Weronika Kwaśniak / 23.10.2019 14:30
zupa kalafiorowa fot. Adobe Stock

Zupa kalafiorowa to jedna z najpopularniejszych zup kuchni polskiej. Możesz ją przygotować w tradycyjnej wersji, a także pod postacią aksamitnego kremu. Możesz go serwować z grzankami, groszkiem ptysiowym, pieczywem czosnkowym, prażonymi płatkami migdałów lub pestkami dyni.

Na skróty:

Tradycyjna kalafiorowa

Składniki:

  • 1/2 główki podzielonego na różyczki kalafiora,
  • 500 g ziemniaków,
  • 2 marchewki,
  • 1/2 cebuli,
  • 1 litr bulionu warzywnego albo drobiowego,
  • 4 ziarna ziela angielskiego,
  • 1/2 łyżki lubczyku,
  • sól,
  • pieprz,
  • 3 łyżki oleju.

zupa kalafiorowa przepis

fot. Adobe Stock

Sposób przygotowania:

  1. Ziemniaki i marchewkę umyj, obierz, pokrój na kawałki.
  2. Cebulę posiekaj. Na dnie dużego garnka rozgrzej 3 łyżki oleju.
  3. Zrumień lekko posiekaną cebulę, dodaj do niej pokrojone ziemniaki i marchewkę, razem krótko podsmaż.
  4. Do garnka wlej bulion, dodaj do niego ziele angielskie i lubczyk.
  5. Do bulionu włóż kalafior, a także cebulę z warzywami.
  6. Gotuj zupę kalafiorową 20-25 minut, aż ziemniaki zmiękną.
  7. Dopraw do smaku solą i pieprzem.

Krem z kalafiora

Składniki:

  • 500 g kalafiora,
  • 3 szklanki bulionu,
  • cebula,
  • 350 g ziemniaków,
  • 125 ml śmietanki 30%,
  • 2 ząbki czosnku,
  • pieprz,
  • sól,
  • oliwa z oliwek,
  • grzanki lub groszek ptysiowy.

zupa kalafiorowa krem

fot. Adobe Stock

Sposób przygotowania:

  1. Cebulę oraz czosnek obierz i drobno posiekaj.
  2. Ziemniaki wyszoruj, pozbaw skórki i pokrój w kosteczkę.
  3. W garnku o grubym dnie rozgrzej oliwę z oliwek.
  4. Wrzuć na rozgrzany tłuszcz cebulę, czosnek i ziemniaki.
  5. Podsmażone warzywa zalej bulionem, dodaj też pokrojony kalafior.
  6. Zupę kalafiorową gotuj teraz na małym ogniu, aż warzywa będą miękkie. Gdy tak się stanie, dodaj śmietankę i gotuj jeszcze 2-3 minuty.
  7. Zupę kalafiorową zblenduj. Dopraw solą i pieprzem.
  8. Gotowe danie serwuj z groszkiem ptysiowym lub grzankami.

Zupa kalafiorowa po tajsku

Składniki:

  • 500 g kalafiora,
  • 500 g piersi z kurczaka,
  • 500 ml bulionu,
  • puszka mleka kokosowego,
  • listki kolendry,
  • łyżka curry,
  • łyżka cukru,
  • 2 łyżki sosu sojowego,
  • 3 łyżki oleju sezamowego,
  • 3 łyżki soku z limonki,
  • 2 ząbki czosnku,
  • kawałek imbiru.

Sposób przygotowania:

  1. W garnku o grubym dnie rozgrzej olej.
  2. Obrany imbir i czosnek drobno posiekaj, wrzuć na gorący tłuszcz.
  3. Przesmaż i dodaj curry, a także sos sojowy.
  4. Po chwili dołącz warzywa, zalej bulionem i mlekiem kokosowym.
  5. Dodaj cukier oraz sok z limonki.
  6. Do zupy kalafiorowej dołóż teraz pokrojone i przyprawione według własnego uznania mięso z kurczaka.
  7. Teraz gotuj kalafiorową, aż warzywa zmiękną, czyli zazwyczaj przez około 20 minut.

Zobacz także:
Przepis Ani Starmach: zupa kalafiorowa z serem
Pizza na spodzie z kalafiora: fit przepis
Zapiekany kalafior: prosty przepis

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)