Zupa kalafiorowa to jedna z najpopularniejszych zup kuchni polskiej. Możesz ją przygotować w tradycyjnej wersji, a także pod postacią aksamitnego kremu. Serwuj ją z grzankami, groszkiem ptysiowym, pieczywem czosnkowym, prażonymi płatkami migdałów lub pestkami dyni. Kalafiorowa wcale nie musi być nudną, mdłą zupą. Możesz wyczarować z niej prawdziwe kulinarne dzieło sztuki przy pomocy odpowiednich, aromatycznych przypraw.
Spis treści:
- Tradycyjna kalafiorowa
- Krem z kalafiora
- Zupa kalafiorowa po tajsku
- Jakie przyprawy do zupy kalafiorowej?
Tradycyjna kalafiorowa
Składniki:
- 1/2 główki podzielonego na różyczki kalafiora,
- 500 g ziemniaków,
- 2 marchewki,
- 1/2 cebuli,
- 1 litr bulionu warzywnego albo drobiowego,
- 4 ziarna ziela angielskiego,
- 1/2 łyżki lubczyku,
- sól,
- pieprz,
- 3 łyżki oleju.
Sposób przygotowania:
- Ziemniaki i marchewkę umyj, obierz, pokrój na kawałki.
- Cebulę posiekaj. Na dnie dużego garnka rozgrzej 3 łyżki oleju.
- Zrumień lekko posiekaną cebulę, dodaj do niej pokrojone ziemniaki i marchewkę, razem krótko podsmaż.
- Do garnka wlej bulion, dodaj do niego ziele angielskie i lubczyk.
- Do bulionu włóż kalafior, a także cebulę z warzywami.
- Gotuj zupę kalafiorową 20-25 minut, aż ziemniaki zmiękną.
- Dopraw do smaku solą i pieprzem.
fot. Zupa kalafiorowa/Adobe Stock, Monika
Krem z kalafiora
Składniki:
- 500 g kalafiora,
- 3 szklanki bulionu,
- cebula,
- 350 g ziemniaków,
- 125 ml śmietanki 30%,
- 2 ząbki czosnku,
- pieprz,
- sól,
- oliwa z oliwek,
- grzanki lub groszek ptysiowy.
Sposób przygotowania:
- Cebulę oraz czosnek obierz i drobno posiekaj.
- Ziemniaki wyszoruj, pozbaw skórki i pokrój w kosteczkę.
- W garnku o grubym dnie rozgrzej oliwę z oliwek.
- Wrzuć na rozgrzany tłuszcz cebulę, czosnek i ziemniaki.
- Podsmażone warzywa zalej bulionem, dodaj też pokrojony kalafior.
- Zupę kalafiorową gotuj teraz na małym ogniu, aż warzywa będą miękkie. Gdy tak się stanie, dodaj śmietankę i gotuj jeszcze 2-3 minuty.
- Zupę kalafiorową zblenduj. Dopraw solą i pieprzem.
- Gotowe danie serwuj z groszkiem ptysiowym lub grzankami.
fot. Krem z kalafiora/Adobe Stock, Monika
Zupa kalafiorowa po tajsku
Składniki:
- 500 g kalafiora,
- 500 g piersi z kurczaka,
- 500 ml bulionu,
- puszka mleka kokosowego,
- listki kolendry,
- łyżka curry,
- łyżka cukru,
- 2 łyżki sosu sojowego,
- 3 łyżki oleju sezamowego,
- 3 łyżki soku z limonki,
- 2 ząbki czosnku,
- kawałek imbiru.
Sposób przygotowania:
- W garnku o grubym dnie rozgrzej olej.
- Obrany imbir i czosnek drobno posiekaj, wrzuć na gorący tłuszcz.
- Przesmaż i dodaj curry, a także sos sojowy.
- Po chwili dołącz warzywa, zalej bulionem i mlekiem kokosowym.
- Dodaj cukier oraz sok z limonki.
- Do zupy kalafiorowej dołóż teraz pokrojone i przyprawione według własnego uznania mięso z kurczaka.
- Teraz gotuj kalafiorową, aż warzywa zmiękną, czyli zazwyczaj przez około 20 minut.
fot. Zupa kalafiorowa po tajsku/Adobe Stock, insomniafoto
Jakie przyprawy do zupy kalafiorowej?
W zależności od tego, jaką kalafiorową chcesz przygotować, możesz dodać aromatyczne przyprawy, które podbiją smak warzywa, a także sprawią, że potrawa nie będzie mdła ani zbyt słodka.
Do klasycznej zupy kalafiorowej jak u babci sprawdzi się przede wszystkim lubczyk oraz szczypta gałki muszkatołowej. Zupę-krem śmiało możesz doprawić ziołami prowansalskimi i niewielką ilością ostrej papryczki. Świetnie sprawdzi się także odrobina soku z cytryny.
W przypadku azjatyckiej zupy kalafiorowej możesz poszaleć z mieszankami przypraw — idealnie sprawdzi się kolendra, trawa cytrynowa, a także imbir (świeży lub zmielony na proszek). Dobrym pomysłem będzie także kilka kropel soku z limonki.
Treść artykułu została pierwotnie opublikowana 23.10.2019.
Zobacz także inne przepisy z kalafiorem w roli głównej: