przyprawy do pomidorowej fot. Adobe Stock, nblxer

Przyprawy do pomidorowej i kilka innych trików na jej doskonały smak

Jakie przyprawy do pomidorowej będą najlepsze? Jak wybrać idealne pomidory i o czym zawsze warto pamiętać? Jeśli chcesz przygotować pyszną zupę pomidorową, musisz wiedzieć, że jej smak zależy od wielu czynników. Poznaj triki na idealną pomidorówkę i zachwyć wszystkich domowników.
/ 05.08.2022 10:40
przyprawy do pomidorowej fot. Adobe Stock, nblxer

Jakie przyprawy do pomidorowej będą najlepsze? Czy wystarczy tylko sól i pieprz? Okazuje się, że pomidorowa to idealnie rozgrzewająca, sycąca zupa, którą możesz przyrządzić na wiele sposobów. Mamy dla ciebie wskazówki, które zapewnią nawet początkującemu kucharzowi sukces w gotowaniu pomidorowej.

Spis treści:

  1. Przyprawy do pomidorowej
  2. Jak zrobić idealną pomidorową?
  3. Jakie pomidory do pomidorowej?
  4. Dodatki do pomidorowej

Przyprawy do pomidorowej

Jakie przyprawy do pomidorowej sprawdzą się idealnie? To przede wszystkim majeranek oraz bazylia. Nie zapomnij także o zielu angielskim i liściu laurowym - przed podaniem zupy, pamiętaj o ich wyjęciu. Dodatkowo z pomidorową świetnie dogadują się oregano, świeża, posiekana pietruszka oraz kolendra. Możesz sięgnąć także po świeży lubczyk. Przyprawy do pomidorowej warto zawsze dopasować do smaku domowników. Używaj sprawdzonych smaków.

jak zrobić pomidorowąfot. Jakie przyprawy do pomidorowej/Adobe Stock, Nitr

Jak zrobić idealną pomidorową?

Pamiętaj też, że zupa będzie bardziej wartościowa na mięsie lub kościach niż na kostce rosołowej, więc lepiej zrezygnuj z tych ulepszaczy. Jeśli został ci rosół, wykorzystaj go więc do przygotowania pomidorówki na następny dzień. Warto także mieć na uwadze, że im dłużej gotujesz pomidorową, tym bardziej podkreślisz jej smak. Podobnie jak rosół, warto wcześniej "pyrkać" ją nawet przez kilka godzin, aby smaki odpowiednio się przegryzły. Nie ma lepszego przepisu na idealną zupę, niż cierpliwość.

Jakie pomidory do pomidorowej?

Najlepsza pomidorowa powinna być przygotowana ze świeżych pomidorów. Jednak dobrą alternatywą dla czasochłonnego przygotowania pomidorów są te z puszki. Świeże pomidory należy odpowiednio przygotować - na około krótko zalać wrzącą wodą, odlać wodę, następnie obrać ze skórki, usunąć gniazda nasienne i pokroić.  Tak przygotowane pomidory możesz wrzucić od razu do zupy lub najpierw przesmażyć.

Jeśli decydujesz się na pomidory z puszki lub przecier, warto przesmażyć je na patelni wraz z przyprawami i odrobiną bulionu. Taki zabieg pomoże Ci wydobyć jeszcze więcej smaku. Sekretem niektórych mistrzów pomidorowej jest dodawanie do zupy niemal całego kartonu soku pomidorowego, najlepiej świeżo przygotowanego.

jakie przyprawy do pomidorowejfot. Przyprawy do pomidorowej/Adobe Stock, nadianb

Dodatki do pomidorowej

Nie tylko przyprawy do pomidorowej mogą grać tzw. pierwsze skrzypce. Pamiętaj także o dodatkach. Swoją zupę możesz połączyć z kleksem śmietany albo kawałkami mozzarelli. Taki dodatek sprawdza się szczególnie w przypadku kremów pomidorowych, ale z klasyczną zupą też będzie smakować wyśmienicie. Jeśli lubisz zabielaną pomidorową, ale nie chcesz sięgać po śmietanę, wykorzystaj mniej kaloryczny jogurt naturalny.

Pomidorową możesz podawać klasycznie z ryżem lub z makaronem, doskonale będzie również smakowała z grzankami lub z groszkiem ptysiowym. 

Czytaj także:
Przepis na gazpacho
Zupa z rzodkiewki
Jak zrobić rosół