Jakie przyprawy do pomidorowej będą najlepsze? Czy wystarczy tylko sól i pieprz? Okazuje się, że pomidorowa to idealnie rozgrzewająca, sycąca zupa, którą możesz przyrządzić na wiele sposobów. Mamy dla ciebie wskazówki, które zapewnią nawet początkującemu kucharzowi sukces w gotowaniu pomidorowej.
Spis treści:
- Przyprawy do pomidorowej
- Jak zrobić idealną pomidorową?
- Jakie pomidory do pomidorowej?
- Dodatki do pomidorowej
Przyprawy do pomidorowej
Jakie przyprawy do pomidorowej sprawdzą się idealnie? To przede wszystkim majeranek oraz bazylia. Nie zapomnij także o zielu angielskim i liściu laurowym - przed podaniem zupy, pamiętaj o ich wyjęciu. Dodatkowo z pomidorową świetnie dogadują się oregano, świeża, posiekana pietruszka oraz kolendra. Możesz sięgnąć także po świeży lubczyk. Przyprawy do pomidorowej warto zawsze dopasować do smaku domowników. Używaj sprawdzonych smaków.
fot. Jakie przyprawy do pomidorowej/Adobe Stock, Nitr
Jak zrobić idealną pomidorową?
Pamiętaj też, że zupa będzie bardziej wartościowa na mięsie lub kościach niż na kostce rosołowej, więc lepiej zrezygnuj z tych ulepszaczy. Jeśli został ci rosół, wykorzystaj go więc do przygotowania pomidorówki na następny dzień. Warto także mieć na uwadze, że im dłużej gotujesz pomidorową, tym bardziej podkreślisz jej smak. Podobnie jak rosół, warto wcześniej "pyrkać" ją nawet przez kilka godzin, aby smaki odpowiednio się przegryzły. Nie ma lepszego przepisu na idealną zupę, niż cierpliwość.
Jakie pomidory do pomidorowej?
Najlepsza pomidorowa powinna być przygotowana ze świeżych pomidorów. Jednak dobrą alternatywą dla czasochłonnego przygotowania pomidorów są te z puszki. Świeże pomidory należy odpowiednio przygotować - na około krótko zalać wrzącą wodą, odlać wodę, następnie obrać ze skórki, usunąć gniazda nasienne i pokroić. Tak przygotowane pomidory możesz wrzucić od razu do zupy lub najpierw przesmażyć.
Jeśli decydujesz się na pomidory z puszki lub przecier, warto przesmażyć je na patelni wraz z przyprawami i odrobiną bulionu. Taki zabieg pomoże Ci wydobyć jeszcze więcej smaku. Sekretem niektórych mistrzów pomidorowej jest dodawanie do zupy niemal całego kartonu soku pomidorowego, najlepiej świeżo przygotowanego.
fot. Przyprawy do pomidorowej/Adobe Stock, nadianb
Dodatki do pomidorowej
Nie tylko przyprawy do pomidorowej mogą grać tzw. pierwsze skrzypce. Pamiętaj także o dodatkach. Swoją zupę możesz połączyć z kleksem śmietany albo kawałkami mozzarelli. Taki dodatek sprawdza się szczególnie w przypadku kremów pomidorowych, ale z klasyczną zupą też będzie smakować wyśmienicie. Jeśli lubisz zabielaną pomidorową, ale nie chcesz sięgać po śmietanę, wykorzystaj mniej kaloryczny jogurt naturalny.
Pomidorową możesz podawać klasycznie z ryżem lub z makaronem, doskonale będzie również smakowała z grzankami lub z groszkiem ptysiowym.
Czytaj także:
Przepis na gazpacho
Zupa z rzodkiewki
Jak zrobić rosół