Składniki:
- 1 l wody
- 200 g włoszczyzny
- 1 liść laurowy
- 400 g buraków czerwonych
- 3 ziarnka ziela angielskiego
- 3 ząbki czosnku
- 150 ml koncentratu barszczu czerwonego
- sól
- pieprz, cukier, majeranek do smaku
- 1 opakowanie gotowych uszek z grzybam
Przygotowanie:
Istnieją dwa przepisy na barszcz czerwony!
Szybki przepis na barszcz czerwony
- Włoszczyznę i czerwone buraki rozdrabniamy i zalewamy wodą.
- Gotujemy z dodatkiem liścia laurowego, ziela angielskiego, majeranku i soli.
- Do barszczu można również dodać kawałek wędzonego boczku oraz suszone grzyby.
- Pod koniec gotowania dodajemy koncentrat barszczu czerwonego i do smaku roztarty czosnek i cukier.
- Całość gotujemy przez ok. 5 minut. Uszka chwilę wcześniej wrzucamy partiami na 3 l posolonego wrzątku, uważając by nie przerywać wrzenia.
- Delikatnie mieszamy i gotujemy 14 minut.
Tradycyjny sposób przygotowania barszczu
- Barszcz przygotować możemy także „od podstaw”. Wówczas potrzebować będziemy ok. 1,5 kg buraków, 2 jabłka, 2 ogórki kiszone, suszone grzyby, cebulę, bulion i przyprawy (liść laurowy, majeranek, sól, pieprz, cukier, czosnek, ziele angielskie).
- Po ugotowaniu buraków trzemy je grubo na tarce, kroimy pozostałe warzywa, dodajemy czosnek, liść laurowy, majeranek i ziele angielskie, a całość zalewamy wywarem i odstawiamy na całą noc w chłodne miejsce.
- Kolejnego dnia przecedzamy, podgrzewamy i doprawiamy solą, pieprzem i cukrem.
- Przygotowany barszcz podajemy z osobno ugotowanymi uszkami.
Materiały prasowe, JAWO
WYPOWIEDZ SIĘ!