Reklama
Ilość kalorii: 200
Czas przygotowania: 120 min
Ilość porcji: 6
Stopień trudności: Średnie
Składniki:
  • 1 l wody,
  • 200 g włoszczyzny,
  • 1 liść laurowy,
  • 400 g buraków czerwonych,
  • 3 ziarnka ziela angielskiego,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 150 ml koncentratu barszczu czerwonego,
  • sól,
  • pieprz,
  • cukier,
  • majeranek,
  • 1 opakowanie gotowych uszek.
Reklama
Przygotowanie:

Barszcz czerwony z koncentratu może nie cieszy się najlepszą sławą w gronie tradycyjnych 12 potraw na Wigilię, ale nie da się ukryć, że jest banalnie prosty w przygotowaniu. Może być równie aromatyczny jak barszcz na zakwasie. Jeśli zapomniałaś o wcześniejszym przygotowaniu zakwasu na barszcz z buraków, koncentrat będzie równie dobrym rozwiązaniem.

  1. Włoszczyznę i czerwone buraki drobno pokrój.
  2. Zalej wodą.
  3. Gotuj przez około 90 minut z dodatkiem liścia laurowego, ziela angielskiego, majeranku i soli.
  4. Do barszczu możesz również dodać kawałek wędzonego boczku (jeśli ma to nie być potrawa postna) oraz suszone grzyby.
  5. Pod koniec gotowania dodaj koncentrat barszczu czerwonego i posiekany czosnek oraz cukier.
  6. Całość gotuj jeszcze razem przez ok. 5 minut.
  7. Gotowe uszka ugotuj według instrukcji na opakowaniu. Podawaj razem z barszczem czerwonym z koncentratu.
Reklama

Zobacz więcej przepisów na święta:
Jaka ryba na Wigilię? Najlepsze porady i przepisy
Wyszukane potrawy wigilijne. 10 przepisów
Wegańska Wigilia - 12 przepisów

Reklama
Reklama
Reklama