Składniki:
- 1 l wody,
- 200 g włoszczyzny,
- 1 liść laurowy,
- 400 g buraków czerwonych,
- 3 ziarnka ziela angielskiego,
- 3 ząbki czosnku,
- 150 ml koncentratu barszczu czerwonego,
- sól,
- pieprz,
- cukier,
- majeranek,
- 1 opakowanie gotowych uszek.
Przygotowanie:
Barszcz czerwony z koncentratu może nie cieszy się najlepszą sławą w gronie tradycyjnych 12 potraw na Wigilię, ale nie da się ukryć, że jest banalnie prosty w przygotowaniu. Może być równie aromatyczny jak barszcz na zakwasie. Jeśli zapomniałaś o wcześniejszym przygotowaniu zakwasu na barszcz z buraków, koncentrat będzie równie dobrym rozwiązaniem.
- Włoszczyznę i czerwone buraki drobno pokrój.
- Zalej wodą.
- Gotuj przez około 90 minut z dodatkiem liścia laurowego, ziela angielskiego, majeranku i soli.
- Do barszczu możesz również dodać kawałek wędzonego boczku (jeśli ma to nie być potrawa postna) oraz suszone grzyby.
- Pod koniec gotowania dodaj koncentrat barszczu czerwonego i posiekany czosnek oraz cukier.
- Całość gotuj jeszcze razem przez ok. 5 minut.
- Gotowe uszka ugotuj według instrukcji na opakowaniu. Podawaj razem z barszczem czerwonym z koncentratu.
Zobacz więcej przepisów na święta:
Jaka ryba na Wigilię? Najlepsze porady i przepisy
Wyszukane potrawy wigilijne. 10 przepisów
Wegańska Wigilia - 12 przepisów