Składniki:
- 500 g tłustej kiełbasy,
- 500 g wędzonego boczku,
- 500 g żeberek wieprzowych,
- 250 ml śmietany 18%,
- 1,5 kg ziemniaków,
- 3 l wody,
- 2 marchewki,
- 1 pietruszka,
- 1 mały seler,
- 2 cebule,
- 4 łyżki musztardy,
- 4 liście laurowe,
- 4 ziarna ziela angielskiego,
- 1 łyżeczka suszonego majeranku,
- sól i pieprz do smaku.
Przygotowanie:
Kartoflanka Magdy Gessler doprawiona jest liśćmi laurowymi, zielem angielskim i majerankiem. Wywar przygotowany jest z kilku rodzajów mięs m.in. z tłustej kiełbasy i boczku.
Kartoflanka to tradycyjna polska zupa, która jest bardzo lubiana w wielu domach. To sycąca danie jednogarnkowe, które - dzięki dodatkowi mięsa - może posłużyć za cały obiad.
- Boczek i żeberka włóż do garnka, zalej 3 litrami zimnej wody, dodaj ziele angielskie i liście laurowe.
- Całość posól i gotuj na małym ogniu przez godzinę, aż żeberka będą miękkie.
- Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę.
- Marchew, selera i pietruszkę obierz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach.
- Ziemniaki i starte warzywa dodaj do garnka, w którym gotuje się mięso i gotuj je do miękkości.
- Żeberka i boczek wyjmij z garnka, pokrój i dodaj z powrotem do zupy.
- Kiełbasę pokrój na plasterki, podsmaż bez dodatku tłuszczu i dodaj do zupy.
- Cebulę obierz, pokrój w kostkę i przesmaż na wytopionym z kiełbasy tłuszczu. Dodaj do zupy.
- Śmietanę wymieszaj z musztardą, zahartuj chochlą gorącej zupy, powoli wlewaj do zupy, stale mieszając.
- Dopraw kartoflankę majerankiem, solą i pieprzem.
- Kartoflankę Magdy Gessler podawaj posypaną natką pietruszki. Idealnym dodatkiem będzie również świeże pieczywo.
Więcej przepisów Magdy Gessler w książce "Kuchenne rewolucje. Nowe przepisy Magdy Gessler" (premiera 17 IV 2014) - przepis opublikowany pierwotnie 15.04.2014 na zlecenie Edipresse
Więcej przepisów Magdy Gessler:
Zupa gulaszowa według Magdy Gessler
Zupa rybna według przepisu Magdy Gessler
Flaki według Magdy Gessler