Zupa kartoflanka - tradycyjny przepis Magdy Gessler

Kartoflanka to pyszna polska zupa z ziemniaków. Sprawdź, jak zrobić kartoflankę z przepisu mistrzyni kuchni Magdy Gessler.
Weronika Kwaśniak / 11.12.2019 14:23
DRUKUJ PRZEPIS
Zupa kartoflanka - tradycyjny przepis Magdy Gessler fot. Adobe Stock
Liczba porcji: 6
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 500 g tłustej kiełbasy,
  • 500 g wędzonego boczku,
  • 500 g żeberek wieprzowych,
  • 250 ml śmietany 18%,
  • 1,5 kg ziemniaków,
  • 3 l wody,
  • 2 marchewki,
  • 1 pietruszka,
  • 1 mały seler,
  • 2 cebule,
  • 4 łyżki musztardy,
  • 4 liście laurowe,
  • 4 ziarna ziela angielskiego,
  • 1 łyżeczka suszonego majeranku,
  • sól,
  • pieprz.
Przygotowanie:

Kartoflanka to tradycyjna polska zupa, która jest bardzo lubiana w wielu domach. To sycąca danie jednogarnkowe, które - dzięki dodatkowi mięsa - może posłużyć za cały obiad. Oto sprawdzony przepis na kartoflankę Magdy Gessler:

  1. Boczek i żeberka włóż do garnka, zalej 3 litrami zimnej wody, dodaj ziele angielskie i liście laurowe.
  2. Całość posól i gotuj na małym ogniu przez godzinę, aż żeberka będą miękkie.
  3. Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę.
  4. Marchew, selera i pietruszkę obierz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach.
  5. Ziemniaki i starte warzywa dodaj do garnka, w którym gotuje się mięso, i gotuj je do miękkości.
  6. Żeberka i boczek wyjmij z garnka, pokrój i dodaj z powrotem do zupy.
  7. Kiełbasę pokrój na plasterki, podsmaż bez dodatku tłuszczu i dodaj do zupy.
  8. Cebulę obierz, pokrój w kostkę i przesmaż na wytopionym z kiełbasy tłuszczu.
  9. Dodaj do zupy.
  10. Śmietanę wymieszaj z musztardą, zahartuj chochlą gorącej zupy, powoli wlewaj do zupy, stale mieszając.
  11. Dopraw majerankiem, solą i pieprzem.
  12. Podawaj posypane natką pietruszki.

Więcej przepisów Magdy Gessler w książce "Kuchenne rewolucje. Nowe przepisy Magdy Gessler" (premiera 17 IV)

Więcej przepisów na kartoflankę:
Zupa kartoflanka - przepis
Kartoflanka z wędzonką - przepis

DRUKUJ PRZEPIS