Rosół z gąsek - przepis na jesienny klasyk

Rosół z gąsek przygotujesz w 60 minut. Zacznij od oczyszczenia i umycia grzybów, a następnie zagotowania bulionu.
Małgorzata Machnicka / 21.09.2021 07:42
DRUKUJ PRZEPIS
Rosół z gąsek - przepis na jesienny klasyk fot. Adobe Stock, nikolaydonetsk
Czas wykonania: 60 min
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 500 g gąsek,
  • 1,5 l wody,
  • 2 marchewki,
  • 1 korzeń pietruszki,
  • 1 cebula,
  • 2 łyżki oleju,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 liście laurowe,
  • 3 ziarnka ziela angielskiego,
  • 5 ziarenek pieprzu czarnego,
  • natka pietruszki do podania,
  • sól do smaku.
Przygotowanie:

Rosół z gąsek (prośnianek) to jedna z najciekawszych jesiennych zup i jednocześnie jedno z najpyszniejszych dań z grzybami. Najbardziej owocny sezon na prośnianki przypada na koniec października i połowę listopada.  

Rosół z gąsek możesz przygotować na szybkim wywarze z cebuli i włoszczyzny, albo wykorzystać ugotowany wcześniej bulion - warzywny lub drobiowy. 

Do rosołu z prośnianek świetnie pasują ugotowane ziemniaki podane z koperkiem lub ze skwarkami z boczku.

  1. Gąski dokładnie oczyść i wypłucz w zimnej wodzie. Odłóż na ściereczkę do wyschnięcia. Grzyby pokrój na mniejsze kawałki.
  2. W garnku rozgrzej olej. Dodaj posiekaną cebulę i smaż przez chwilę. Dodaj marchewki oraz pietruszkę pokrojone w kostkę. Smaż kilka minut.
  3. Zalej całość wodą, dodaj wszystkie przyprawy - liście laurowe, ziele angielskie, czosnek w całości (obrany ze skórki) i pieprz w ziarnach i gotuj przez 15 minut
  4. Dodaj gąski i gotuj przez około 30-40 minut (kontroluj czas, aby gąski nie stały się zbyt miękkie).
  5. Rosół z gąsek dopraw do smaku solą. Podawaj z natką pietruszki (lub świeżym koperkiem).

Czytaj także:
Grzyby w solance - jak je przygotować?
Kiszone grzyby - najlepsze przepisy
Pyszny przepis na risotto z grzybami
Jak przygotować sos z podgrzybków?
Przepisy na przetwory z grzybów

DRUKUJ PRZEPIS