Składniki:
- 500 g gąsek,
- 1,5 l wody,
- 2 marchewki,
- 1 korzeń pietruszki,
- 1 cebula,
- 2 łyżki oleju,
- 2 ząbki czosnku,
- 2 liście laurowe,
- 3 ziarnka ziela angielskiego,
- 5 ziarenek pieprzu czarnego,
- natka pietruszki do podania,
- sól do smaku.
Przygotowanie:
Rosół z gąsek (prośnianek) to jedna z najciekawszych jesiennych zup i jednocześnie jedno z najpyszniejszych dań z grzybami. Najbardziej owocny sezon na prośnianki przypada na koniec października i połowę listopada.
Rosół z gąsek możesz przygotować na szybkim wywarze z cebuli i włoszczyzny, albo wykorzystać ugotowany wcześniej bulion - warzywny lub drobiowy.
Do rosołu z prośnianek świetnie pasują ugotowane ziemniaki podane z koperkiem lub ze skwarkami z boczku.
- Gąski dokładnie oczyść i wypłucz w zimnej wodzie. Odłóż na ściereczkę do wyschnięcia. Grzyby pokrój na mniejsze kawałki.
- W garnku rozgrzej olej. Dodaj posiekaną cebulę i smaż przez chwilę. Dodaj marchewki oraz pietruszkę pokrojone w kostkę. Smaż kilka minut.
- Zalej całość wodą, dodaj wszystkie przyprawy - liście laurowe, ziele angielskie, czosnek w całości (obrany ze skórki) i pieprz w ziarnach i gotuj przez 15 minut.
- Dodaj gąski i gotuj przez około 30-40 minut (kontroluj czas, aby gąski nie stały się zbyt miękkie).
- Rosół z gąsek dopraw do smaku solą. Podawaj z natką pietruszki (lub świeżym koperkiem).
Czytaj także:
Grzyby w solance - jak je przygotować?
Kiszone grzyby - najlepsze przepisy
Pyszny przepis na risotto z grzybami
Jak przygotować sos z podgrzybków?
Przepisy na przetwory z grzybów