Lekka zupa rybna fot. STOCKFOOD/FREE

Zupa rybna prze[is

Do wywaru można dodać uduszoną na maśle paprykę i rozdrobniony miąższ 4–5 pomidorów obranych ze skórki. Zupę przyprawiamy na ostro.
/ 12.08.2013 13:01
Lekka zupa rybna fot. STOCKFOOD/FREE

Przygotowanie ok. 45 min * 1 porcja – ok. 220 kcal

Składniki na 4 porcje zupy rybnej:

  • 50 dag tanich ryb (najlepiej słodkowodnych) lub np. łbów karpia
  • 50 dag szczupaka lub węgorza
  • 30 dag mrożonej włoszczyzny
  • cytryna
  • łodyga selera naciowego
  • szczypta kurkumy
  • świeży tymianek
  • kawałek świeżego imbiru
  • listek laurowy
  • sól
  • pieprz

Sposób wykonania:


  1. Z włoszczyzny ugotuj wywar z dodatkiem obranego imbiru i listka laurowego oraz plasterków selera naciowego (ewentualnie można dodać rozcięty na pół ząbek czosnku). Wywar posól.
  2. Do gotującego się wywaru włóż wszystkie ryby, gotuj około 20 min. Ryby wyjmij łyżką cedzakową.
  3. Do bulionu rybnego dodaj skórkę startą z 1/2 cytryny, plasterki cytryny oraz kurkumę i 2 gałązki tymianku. Gotuj jeszcze 5 min. Następnie włóż pokrojone na kawałki, obrane z ości mięso ugotowanego szczupaka lub węgorza. W razie potrzeby zupę ponownie dopraw. Podawaj z pieczywem. Ewentualnie do zupy można włożyć drobny ugotowany makaron lub ryż.

Smaczne i szybkie zupy - forum >>
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)