Idealna botwina jest kwaskowata, orzeźwiająca oraz zabielona niewielkim kleksem śmietany. Do jej przygotowania wykorzystaj nie tylko botwinkę, czyli młode liście, ale także niewielkie buraki. Dzięki temu gotowa zupa będzie bogata i świetnie sprawdzi się jako pierwsze lub nawet drugie danie, a także szybki lunch.
Spis treści:
Botwinka mojej babci: przepis idealny
Tak naprawdę każdy ma swój idealny przepis na botwinkę, dodając do niego swoje ulubione składniki. Oprócz tych oczywistych, czyli liści, buraków, ziemniaków i śmietany możesz dowolnie eksperymentować, dodając np. świeżą kolendrę, szczyptę imbiru czy sos sojowy. W tej klasycznej wersji kluczowy jest aromatyczny bulion oraz odrobina kwaowości.
Składniki:
- litr bulionu na wędzonce,
- spory pęczek botwiny,
- 3-4 młode buraczki,
- 500 g ziemniaków (najlepsze będą młode),
- średnia marchewka,
- 2 łyżki soku z cytryny,
- łyżka oleju,
- śmietana do dekoracji,
- sól i pieprz,
- świeży, posiekany koperek.
Sposób przygotowania:
- Botwinę i buraczki umyj i osusz. Ziemniaki oraz marchewkę lekko oskrob lub obierz.
- Ziemniaki pokrój w kostkę (nie za dużą, ale też nie za drobną), a marchew i buraki zetrzyj na grubych oczkach. Botwinkę posiekaj na drobno.
- W rondelku rozgrzej olej i podsmaż marchewkę oraz botwinę. Smaż ok. 2 minuty, a następnie zalej całość bulionem i zmniejsz ogień.
- Gotuj na wolnym ogniu ok. 5-7 minut, a następnie dodaj ziemniaki, dopraw solą oraz pieprzem i gotuj kolejne 10-12 minut (ziemniaki muszą całkowicie zmięknąć).
- Na ostatnie kilka minut dodaj liście botwinki oraz sok z cytryny.
- Gotową botwinkę przelej do misek lub głębokich talerzy i udekoruj świeżym koperkiem oraz kleksem śmietany.
fot. Botwinka mojej babci/Adobe Stock, Hihitetlin
Botwinka mojej babci na zimno: chłodnik z botwinki
Surowa botwinka idealnie sprawdzi się do przygotowania pysznego, lekkiego chłodnika, który będzie idealną propozycją na obiad w upalne dni. Przygotowany w ten sposób chłodnik najlepiej smakuje w towarzystwie grzanek lub krakersów, a także ugotowanych na twardo jajek.
Składniki:
- 500 ml jogurtu naturalnego,
- 600 ml maślanki,
- 500 ml wody,
- 2-3 ogórki gruntowe,
- pęczek botwinki,
- kilka rzodkiewek,
- kilka młodych buraczków,
- 2 łyżki soku z cytryny,
- sól i pieprz,
- szczypta cukru,
- świeży koperek,
- szczypiorek.
Sposób przygotowania:
- Buraki i botwinę umyj i osusz. Liście posiekaj, a buraki zetrzyj na grubych oczkach. Umieść wszystko w rondelku, zalej wodą i dodaj szczyptę soli. Zagotuj.
- Gotuj na małym ogniu ok. 10 minut, pod koniec dodaj sok z cytryny, a następnie odstaw do całkowitego wystudzenia.
- Ogórki obierz i pokrój w kostkę, a rzodkiewkę w cienkie plasterki. Połącz z jogurtem oraz maślanką i dopraw do smaku solą, pieprzem oraz cukrem.
- Dodaj wystudzoną botwinkę oraz posiekany koperek i szczypiorek. Całość wymiesza i wstaw do lodówki.
fot. Botwinka mojej babci na zimno/Adobe Stock, iMarzi
Czytaj także:
Botwinka na zimę do słoików
Pyszna surówka z botwiny
Jak mrozić botwinkę?