Moja babcia miała rację, dodając to do botwinki. Zawsze wychodzi pyszna, zarówno na ciepło, jak i zimno

botwina mojej babci fot. Adobe Stock, Сергей Христенко
Botwina mojej babci nie obędzie się bez dwóch kluczowych składników: wędzonki oraz soku z cytryny. Dzięki nim gotowa zupa jest aromatyczna, idealnie kwaskowata i świetnie sprawdza się na obiad, lekki lunch oraz coś orzeźwiającego w chłodne dni. Zobacz pomysł na botwinkę na ciepło i zimno.
/ 30.05.2024 05:06
botwina mojej babci fot. Adobe Stock, Сергей Христенко

Idealna botwina jest kwaskowata, orzeźwiająca oraz zabielona niewielkim kleksem śmietany. Do jej przygotowania wykorzystaj nie tylko botwinkę, czyli młode liście, ale także niewielkie buraki. Dzięki temu gotowa zupa będzie bogata i świetnie sprawdzi się jako pierwsze lub nawet drugie danie, a także szybki lunch.

Spis treści:

  1. Botwinka mojej babci: przepis idealny
  2. Botwinka mojej babci na zimno: chłodnik z botwinki

Botwinka mojej babci: przepis idealny

Tak naprawdę każdy ma swój idealny przepis na botwinkę, dodając do niego swoje ulubione składniki. Oprócz tych oczywistych, czyli liści, buraków, ziemniaków i śmietany możesz dowolnie eksperymentować, dodając np. świeżą kolendrę, szczyptę imbiru czy sos sojowy. W tej klasycznej wersji kluczowy jest aromatyczny bulion oraz odrobina kwaowości.

Składniki:

  • litr bulionu na wędzonce,
  • spory pęczek botwiny,
  • 3-4 młode buraczki,
  • 500 g ziemniaków (najlepsze będą młode),
  • średnia marchewka,
  • 2 łyżki soku z cytryny,
  • łyżka oleju,
  • śmietana do dekoracji,
  • sól i pieprz,
  • świeży, posiekany koperek.

Sposób przygotowania:

  1. Botwinę i buraczki umyj i osusz. Ziemniaki oraz marchewkę lekko oskrob lub obierz.
  2. Ziemniaki pokrój w kostkę (nie za dużą, ale też nie za drobną), a marchew i buraki zetrzyj na grubych oczkach. Botwinkę posiekaj na drobno.
  3. W rondelku rozgrzej olej i podsmaż marchewkę oraz botwinę. Smaż ok. 2 minuty, a następnie zalej całość bulionem i zmniejsz ogień.
  4. Gotuj na wolnym ogniu ok. 5-7 minut, a następnie dodaj ziemniaki, dopraw solą oraz pieprzem i gotuj kolejne 10-12 minut (ziemniaki muszą całkowicie zmięknąć). 
  5. Na ostatnie kilka minut dodaj liście botwinki oraz sok z cytryny.
  6. Gotową botwinkę przelej do misek lub głębokich talerzy i udekoruj świeżym koperkiem oraz kleksem śmietany.

botwina przepisy

fot. Botwinka mojej babci/Adobe Stock, Hihitetlin

Botwinka mojej babci na zimno: chłodnik z botwinki

Surowa botwinka idealnie sprawdzi się do przygotowania pysznego, lekkiego chłodnika, który będzie idealną propozycją na obiad w upalne dni. Przygotowany w ten sposób chłodnik najlepiej smakuje w towarzystwie grzanek lub krakersów, a także ugotowanych na twardo jajek.

Składniki:

  • 500 ml jogurtu naturalnego,
  • 600 ml maślanki,
  • 500 ml wody,
  • 2-3 ogórki gruntowe,
  • pęczek botwinki,
  • kilka rzodkiewek,
  • kilka młodych buraczków,
  • 2 łyżki soku z cytryny,
  • sól i pieprz,
  • szczypta cukru,
  • świeży koperek,
  • szczypiorek.

Sposób przygotowania:

  1. Buraki i botwinę umyj i osusz. Liście posiekaj, a buraki zetrzyj na grubych oczkach. Umieść wszystko w rondelku, zalej wodą i dodaj szczyptę soli. Zagotuj.
  2. Gotuj na małym ogniu ok. 10 minut, pod koniec dodaj sok z cytryny, a następnie odstaw do całkowitego wystudzenia.
  3. Ogórki obierz i pokrój w kostkę, a rzodkiewkę w cienkie plasterki. Połącz z jogurtem oraz maślanką i dopraw do smaku solą, pieprzem oraz cukrem.
  4. Dodaj wystudzoną botwinkę oraz posiekany koperek i szczypiorek. Całość wymiesza i wstaw do lodówki.

chłodnik z botwiny

fot. Botwinka mojej babci na zimno/Adobe Stock, iMarzi

Czytaj także:
Botwinka na zimę do słoików
Pyszna surówka z botwiny
Jak mrozić botwinkę?

Redakcja poleca

REKLAMA