Złota zupa z fasoli Mung

Zagotować wcześniej przygotowany wywar z warzyw. Wsypać całą fasolkę mung i zmniejszyć ogień do minimalnego.
/ 25.01.2012 10:54

Składniki

  • Złota zupa...czyli z fasoli Mung

    250g fasoli mung
  • 1,5l wywaru z warzyw
  • 1 łyżka kurkumy
  • 1 łyżka curry w proszku
  • 1 łyżeczka zmiażdżonych nasion kolendry
  • 1 łyżeczka kozieradki w ziarenkach
  • 1 mały por
  • 2 marchewki
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka grubo pociętej czerwonej papryczki chili

Sposób przygotowania

Zagotować wcześniej przygotowany wywar z warzyw. Wsypać całą fasolkę mung i zmniejszyć ogień do minimalnego. Dodać wszystkie przyprawy + papryczkę+zmiażdżony czosnek. Na tarce o dużych oczkach zetrzeć cebulę i marchew. Por pociąć na plasterki i poddusić na jednej łyżce masła. Jeśli fasolka zaczęła się rozgotowywać (u mnie trwało to bez namoczenia jakieś 20-30 minut)  dodać marchewkę z cebulką, poczekać aż się zagotuje i dołożyć zeszklonego na maśle pora. Podawać gorącą, można na środku zrobić kleksa z jogurtu naturalnego.
Smacznego!

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)