Składniki
-
- 1,5l wywaru z warzyw
- 1 łyżka kurkumy
- 1 łyżka curry w proszku
- 1 łyżeczka zmiażdżonych nasion kolendry
- 1 łyżeczka kozieradki w ziarenkach
- 1 mały por
- 2 marchewki
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka grubo pociętej czerwonej papryczki chili
Sposób przygotowania
Zagotować wcześniej przygotowany wywar z warzyw. Wsypać całą fasolkę mung i zmniejszyć ogień do minimalnego. Dodać wszystkie przyprawy + papryczkę+zmiażdżony czosnek. Na tarce o dużych oczkach zetrzeć cebulę i marchew. Por pociąć na plasterki i poddusić na jednej łyżce masła. Jeśli fasolka zaczęła się rozgotowywać (u mnie trwało to bez namoczenia jakieś 20-30 minut) dodać marchewkę z cebulką, poczekać aż się zagotuje i dołożyć zeszklonego na maśle pora. Podawać gorącą, można na środku zrobić kleksa z jogurtu naturalnego.
Smacznego!