Pomidorowa zupa z tortellini

Smak zupy możesz zaostrzyć, dodając do niej pod koniec gotowania szczyptę ostrzej papryki
/ 26.08.2010 12:31

Przygotowanie 15 min
Gotowanie ok. 20 min
Porcja ok. 350 kcal

Przepis na 4 porcje:

- 1 kg pomidorów nieobranych, pokrojonych w kostkę
- średni ziemniak pokrojony w kostkę
- posiekana cebula
- 3 szklanki bulionu drobiowego
- 4 łyżki śmietany kremówki
- 3 łyżki oliwy
- 3 posiekane ząbki czosnku
- 1/2 łyżeczki suszonego oregano
- szczypta cukru
- sól
- pieprz

Dodatkowo:

- gotowe pierożki tortellini z farszem serowym (po ok. 8 sztuk na porcję)

Sposób wykonania:
1. W szerokim garnku rozgrzej oliwę, włóż cebulę, czosnek, mieszając, zeszklij na wolnym ogniu, dodaj pokrojony ziemniak i pomidory. Wsyp szczyptę oregano, cukru i soli. Duś mniej więcej 5 minut na wolnym ogniu, co jakiś czas mieszając.

2. Do podsmażonych warzyw wlej bulion drobiowy, gotuj pod przykryciem ok. 20 minut.

3. Zupę zdejmij z ognia, zmiksuj na gładki krem, dopraw do smaku solą i odrobiną pieprzu.

4. Pierożki tortellini przygotuj według przepisu podanego na opakowaniu, osącz na sicie. Zupę rozlej do miseczek, polej śmietaną. Podawaj z pierożkami tortellini.

Smaczne i szybkie zupy - forum >>