Orientalna zupa borowikowa fot. Fotolia

Orientalna zupa z borowikami

Przepis poleca Robert Sowa, szef kuchni hotelu "Jan III Sobieski"
/ 19.09.2013 09:22
Orientalna zupa borowikowa fot. Fotolia

Składniki:

  • 20 dkg pokrojonych w plastry borowików
  • 8 oprószonych pieprzem cytrynowym i krótko podsmażonych krewetek królewskich
  • 1/2 pęczka dymki
  • 2 pokrojone w plasterki ząbki czosnku
  • marchewka pokrojona w cienkie paseczki
  • 1/2 łyżeczki świeżego imbiru
  • kiełki soi i słonecznika
  • 2 łyżki sosu sojowego Kikkoman
  • 1 l bulionu drobiowego
  • 2 łyżki oliwy
  • łyżeczka oleju sezamowego
  • 2 łyżki posiekanej kolendry
  • łyżka prażonych ziaren sezamu
  • posiekana papryczka chili
  • sól
  • pieprz do smaku

Sposób wykonania:

  1. W rondlu na rozgrzanej oliwie z dodatkiem oleju sezamowego podsmażyć borowiki, dymkę, czosnek, marchew.
  2. Po 5 min dodać imbir, 2 łyżki sosu sojowego oraz bulion.
  3. Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień i gotować 10 min. Dodać krewetki, kiełki, kolendrę oraz ziarna sezamu.