Grecka zupa cytrynowa – Avgolemono - przepis

Jeśli nigdy jej nie jadłaś, to musisz spróbować! Zobacz prosty przepis na orzeźwiającą zupę cytrynową!
/ 23.05.2013 15:48

Składniki na zupę cytrynową:

  • 6 szklanek bulionu drobiowego
  • pół szklanki drobnego makaronu (ziarenka ryżu)
  • 3 jajka
  • sok z dużej cytryny
  • plasterki cytryny
  • sól, pieprz

Sposób wykonania zupy cytrynowej:

  1. Bulion wlać do garnka, zagotować. Wsypać makaron. Gotować 5 minut.
  2. Jajka ubić trzepaczką na pianę. Dodać sok z cytryny i łyżkę zimnej wody. Nie przerywając ubijania, wlać łyżkę wazową gorącego bulionu, po chwili następną.
  3. Garnek z bulionem zdjąć z ognia, po minucie wlać do niego cienkim strumieniem (cały czas mieszając) masę jajeczno-cytrynową. Zupę cytrynową doprawić, udekorować plasterkami cytryny.

Smaczne i szybkie zupy - forum >>
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)