Gruszki to jedne z najszlachetniejszych owoców, które jesienią zachwycają swoją soczystością i słodyczą. Choć same w sobie są pyszne, warto zamknąć ich smak w słoikach, by cieszyć się nim przez cały rok.
Przetwory z gruszek można przygotowywać zarówno na słodko, jak i wytrawnie. Zanurzone w occie, duszone do dżemów i musów lub jako chutney do mięsa - pomysłów jest nieskończenie wiele. Gruszki zawekowane w słoiki na zimę to cenne bogactwo witamin z grupy B, które mają właściwości przeciwgorączkowe i przeciwbólowe.
Spis treści:
- Przepis na gruszki w occie
- Przepis na dżem z gruszek
- Przepis na mus gruszkowy
- Przepis na nalewkę z gruszek
- Przepis na chutney gruszkowy
- Jakie gruszki wybrać do przetworów?
Przetwory z gruszek: gruszki w occie
Gruszki w occie to klasyczny przetwór, który łączy słodycz owoców z wyrazistą, kwaśną nutą. Kawałki gruszek marynowane w słodko-kwaśnej zalewie z octu, cukru, goździków i cynamonu stają się doskonałym dodatkiem do mięs, wędlin czy serów. Ten tradycyjny przysmak można podać zarówno na co dzień, jak i podczas świątecznych spotkań.
Składniki:
- 5 gruszek,
- 300 ml wody,
- 200 g cukru,
- 200 ml octu jabłkowego,
- plasterki cytryny,
- 2 laski cynamonu.
Sposób przygotowania:
- Gruszki umyj, obierz, wydrąż gniazda nasienne i pokrój w plasterki.
- Wodę wlej do garnka, dodaj cukier, ocet, plasterki cytryny i cynamon i zagotuj.
- Po paru minutach dodaj plasterki gruszki i gotuj jeszcze przez 5 minut.
- Przełóż gruszki do wyparzonych wcześniej słoików i zalej gorącą zalewą (laski cynamonu wyrzuć).
- Zakręć szczelnie i odwróć do góry dnem do ostygnięcia.
- Gruszki w occie w cynamonowej zalewie będą świetnym dodatkiem do serów i pieczonych mięs.
fot. Przetwory z gruszek: gruszki w occie/Adobe Stock, shaiith
Prztwory z gruszek: przepis na dżem z gruszek
Dżem z gruszek to delikatny i aromatyczny przetwór, który zachowuje naturalną słodycz owoców. Przygotowany z dojrzałych gruszek, cukru i odrobiny soku z cytryny, dżem doskonale nadaje się do smarowania pieczywa, naleśników czy jako dodatek do deserów. Jego subtelny smak sprawia, że jest idealny na leniwe, jesienne poranki.
Składniki:
- 4 kg gruszek,
- 600 g cukru,
- 2 gwiazdki anyżu,
- 2 laski cynamonu,
- 3 łyżki soku z cytryny.
Sposób przygotowania:
- Gruszki umyj i obierz ze skórki. Wydrąż gniazda nasienne za pomocą łyżeczki i pokrój gruszki w średniej wielkości kostkę.
- Owoce przełóż do garnka i zasyp cukrem.
- Wymieszaj i odstaw na kilka godzin aż gruszki puszczą sok.
- Podstaw garnek na gazie i gotuj na małym ogniu przez 3 godziny, co jakiś czas mieszając tak, aby owoce nie przywarły do spodu garnka.
- Zdejmij z ognia i odstaw w chłodne miejsce na 24 godziny.
- Następnego dnia dodaj sok z cytryny, anyż i cynamon i ponownie gotuj przez około 2 godziny, aż masa stanie się gęsta.
- Gorący dżem gruszkowy przełóż do wyparzonych słoików i dokładnie zakręć. Włóż do garnka wyłożonego bawełnianą ściereczką i wlej wodę.
- Pasteryzuj przez 10 minut. Wyciągnij i połóż na blat do góry dnem aż wystygną.
fot. Przetwory z gruszek: dżem gruszkowy/Adobe Stock, Magdalena Kucova
Przetwory z gruszek: przepis na mus z gruszek
Mus gruszkowy to gładka i aksamitna przystawka, która może być samodzielnym deserem lub dodatkiem do ciast, gofrów, czy naleśników. Świetnie sprawdzi się też do mięs, np. dziczyzny. Otrzymywany poprzez duszenie gruszek z odrobiną cukru i przypraw, takich jak cynamon i wanilia, mus zachowuje pełnię owocowego smaku. Jest zdrową i lekką alternatywą dla bardziej kalorycznych słodkości.
Składniki:
- 2 kg gruszek,
- 2 szklanki wody lub soku jabłkowego,
- 2 łyżeczki mielonego cynamonu,
- 2 łyżki miodu.
Sposób przygotowania:
- Gruszki obierz ze skórki i pozbądź się gniazd nasiennych.
- Pokrój w drobną kostkę i przełóż do garnka.
- Wlej wodę lub sok jabłkowy, dopraw cynamonem i dodaj miód.
- Duś na małym ogniu przez około 2 godziny, aż całość stanie się w miarę jednolitą masą.
- Dla uzyskania idealnie gładkiej konsystencji, zmiksuj wszystko blenderem.
- Gorący mus z gruszek przełóż do wyparzonych wcześniej słoików i odstaw do góry dnem do wystygnięcia.
fot. Przetwory z gruszek: mus gruszkowy/Adobe Stock, MK studio
Przetwory z gruszek: nalewka z gruszek
Nalewka z gruszek może być przygotowywana zarówno na bazie samego spirytusu, jak i mieszance spirytusu z wódką. Warto dodać do niej korzenne przyprawy, takie jak cynamon, kardamon i goździki. To doskonały napój na specjalne okazje, który można podawać po obfitym posiłku, aby polepszyć trawienie.
Składniki:
- 2 kg gruszek,
- 1 l spirytusu,
- 500 g cukru,
- kilka goździków,
- laska cynamonu,
- kilka ziaren kardamonu.
Sposób przygotowania:
- Gruszki umyj, obierz ze skórki i wydrąż gniazda nasienne.
- Pokrój na mniejsze części. Owoce razem z kardamonem, goździkami i cynamonem zalej spirytusem i odstaw na 4 tygodnie w ciemne miejsce.
- Zlej nalew z gruszek, a owoce zasyp cukrem i odstaw na 7 dni w chłodne miejsce.
- Alkoholowy nalew połącz z syropem z gruszek i odstaw na kolejnych 7 dni.
- Po tym czasie przefiltruj trunek i przelej do mniejszych butelek.
- Nalewce z gruszek pozwól leżakować 5-6 miesięcy.
fot. Przetwory z gruszek: nalewka gruszkowa/Adobe Stock, 5ph
Przetwory z gruszek: przepis na chutney gruszkowy
Chutney gruszkowy to egzotyczny sos, który łączy słodycz gruszek z pikantnymi przyprawami, takimi jak imbir, chili, cebula i ocet. Taki dodatek wzbogaci smak potraw mięsnych, serów czy pieczywa, nadając im wyrazistości i głębi. Chutney jest idealny dla miłośników niebanalnych smaków, którzy cenią sobie połączenie owocowej słodyczy z pikantnością.
Składniki:
- 10 gruszek,
- 100 ml wody,
- 50 ml octu balsamicznego lub jabłkowego,
- 3 łyżki miodu,
- średnia cebula czerwona,
- sól i pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
- Gruszki umyj, obierz ze skórki i pozbądź się gniazd nasiennych.
- Owoce pokrój i przełóż do garnka.
- Dodaj wodę i gotuj na średnim ogniu, aż owoce zmiękną
- Dodaj cebulę pokrojoną w drobną kostkę i gotuj przez 2-3 minuty.
- Dodaj miód, ocet balsamiczny i duś przez około 2 godziny na wolnym ogniu. Całość dopraw solą i pieprzem.
- Gorący chutney gruszkowy przełóż do wyparzonych słoików, zakręć i odstaw pod ściereczką do góry dnem do całkowitego ostygnięcia.
fot. Przetwory z gruszek: chutney gruszkowy/Adobe Stock, jdmfoto
Jak wybrać gruszki do przetworów?
Nie każda gruszka będzie odpowiednia do dżemu i nie z każdej wyjdzie dobra nalewka. Jakie odmiany są odpowiednie do konkretnych przetworów?
Paryżanka
Jedna z najpóźniejszych odmian, którą zbiera się pod koniec października. Jest bardzo twarda, ale soczysta. Nie jest tak słodka jak Konferencja, dlatego będzie świetnym wyborem podczas przygotowywania gruszek w occie.
Konferencja
Słodka odmiana o zwartej, twardej konsystencji. Ma zielono-żółte zabarwienie, miejscowo z szarymi plamami. Jej miąższ sprawdzi się do dżemów oraz chutney’u. Możesz wykorzystać ją już w okolicach września.
Klapsa
Bardzo słodka odmiana gruszki, zwana potocznie także faworytką. Ma zielono-czerwoną skórkę, charakteryzująca się niewielkimi czarnymi kropkami. Jej miąższ jest dość delikatny i niezwykle soczysty, dlatego najlepiej smakuje na surowo. Świetna do kompotów i przygotowania musów dla dzieci.
Lukasówka
Gruszka o niezwykłym, winnym smaku. Polecana jest do nalewek oraz gruszek w occie. To zielona gruszka, miejscami z czerwonymi plamkami.
Treść artykułu została pierwotnie opublikowana 14.08.2020.
Zobacz więcej przepisów na domowe przetwory:
![Dżem, nalewka, gruszki w zalewie: oto pomysły na słodkie i rozgrzewające przetwory z gruszek siostry Anastazji](https://polki.pl/foto/4_3_SMALL_0200/dzem-nalewka-gruszki-w-zalewie-oto-pomysly-na-slodkie-i-rozgrzewajace-przetwory-z-gruszek-siostry-anastazji-2502651.jpg)
Dżem, nalewka, gruszki w zalewie: oto pomysły na słodkie i rozgrzewające przetwory z gruszek siostry Anastazji
![Dżem, powidła, śliwki w syropie: oto pomysły na przetwory z renklod. Zobacz, co zrobić z tych pysznych śliwek](https://polki.pl/foto/4_3_SMALL_0200/dzem-powidla-sliwki-w-syropie-oto-pomysly-na-przetwory-z-renklod-zobacz-co-zrobic-z-tych-pysznych-sliwek-2501104.jpg)
Dżem, powidła, śliwki w syropie: oto pomysły na przetwory z renklod. Zobacz, co zrobić z tych pysznych śliwek
![Sprytny sposób na przetwory: pasteryzacja słoików w zmywarce. Zobacz, jak to działa i jak się za to zabrać](https://polki.pl/foto/4_3_SMALL_0200/sprytny-sposob-na-przetwory-pasteryzacja-sloikow-w-zmywarce-zobacz-jak-to-dziala-i-jak-sie-za-to-zabrac-2500718.jpg)
Sprytny sposób na przetwory: pasteryzacja słoików w zmywarce. Zobacz, jak to działa i jak się za to zabrać
![Przetwory bez cukru to najlepsza alternatywa dla tradycyjnych dżemów i soków. Oto 8 fajnych przepisów bez cukru](https://polki.pl/foto/4_3_SMALL_0200/przetwory-bez-cukru-to-najlepsza-alternatywa-dla-tradycyjnych-dzemow-i-sokow-oto-8-fajnych-przepisow-bez-cukru-2500554.jpg)
Przetwory bez cukru to najlepsza alternatywa dla tradycyjnych dżemów i soków. Oto 8 fajnych przepisów bez cukru
![Pomysły na przetwory z dzikiej róży to nie tylko marmolada do pączków. Zobacz przepisy](https://polki.pl/foto/4_3_SMALL_0200/pomysly-na-przetwory-z-dzikiej-rozy-to-nie-tylko-marmolada-do-paczkow-zobacz-przepisy-2490267.jpg)
Pomysły na przetwory z dzikiej róży to nie tylko marmolada do pączków. Zobacz przepisy
![Przetwory z cytryn: kiszonki, syropy i idealna cytryna do herbaty](https://polki.pl/foto/4_3_SMALL_0200/przetwory-z-cytryn-kiszonki-syropy-i-idealna-cytryna-do-herbaty-2489896.jpg)
Przetwory z cytryn: kiszonki, syropy i idealna cytryna do herbaty
![Co zrobić z zielonych pomidorów? Aromatyczne pomysły na przetwory z zielonych pomidorów](https://polki.pl/foto/4_3_SMALL_0200/co-zrobic-z-zielonych-pomidorow-aromatyczne-pomysly-na-przetwory-z-zielonych-pomidorow-2489513.jpg)
Co zrobić z zielonych pomidorów? Aromatyczne pomysły na przetwory z zielonych pomidorów
![4 sposoby na przetwory z czarnego bzu, które pysznie smakują i chronią przed sezonowym przeziębieniem](https://polki.pl/foto/4_3_SMALL_0200/4-sposoby-na-przetwory-z-czarnego-bzu-ktore-pysznie-smakuja-i-chronia-przed-sezonowym-przeziebieniem-2489443.jpg)
4 sposoby na przetwory z czarnego bzu, które pysznie smakują i chronią przed sezonowym przeziębieniem
![Dereń w roli głównej, czyli aromatyczne, jesienne przetwory z derenia](https://polki.pl/foto/4_3_SMALL_0200/deren-w-roli-glownej-czyli-aromatyczne-jesienne-przetwory-z-derenia-2489397.jpg)
Dereń w roli głównej, czyli aromatyczne, jesienne przetwory z derenia
![Przepisy na pyszne przetwory z dyni na słodko: tego jeszcze nie próbowałaś](https://polki.pl/foto/4_3_SMALL_0200/przepisy-na-pyszne-przetwory-z-dyni-na-slodko-tego-jeszcze-nie-probowalas-2489087.jpg)
Przepisy na pyszne przetwory z dyni na słodko: tego jeszcze nie próbowałaś
![Nietypowe przetwory z jabłek: najsmaczniejsze pomysły do twojej spiżarni](https://polki.pl/foto/4_3_SMALL_0200/nietypowe-przetwory-z-jablek-najsmaczniejsze-pomysly-do-twojej-spizarni-2489097.jpg)
Nietypowe przetwory z jabłek: najsmaczniejsze pomysły do twojej spiżarni
![Jesienne przetwory idealne na chłodne popołudnia: dżemy, sałatki i cytryny w syropie](https://polki.pl/foto/4_3_SMALL_0200/jesienne-przetwory-idealne-na-chlodne-popoludnia-dzemy-salatki-i-cytryny-w-syropie-2488448.jpg)
Jesienne przetwory idealne na chłodne popołudnia: dżemy, sałatki i cytryny w syropie
![Kiszone brokuły to pomysł na nietypowe przetwory. Zobacz nasz prosty przepis](https://polki.pl/foto/4_3_SMALL_0200/kiszone-brokuly-to-pomysl-na-nietypowe-przetwory-zobacz-nasz-prosty-przepis-2488047.jpg)
Kiszone brokuły to pomysł na nietypowe przetwory. Zobacz nasz prosty przepis
![Nie lubisz pilnować przetworów? Mamy dla ciebie przepis na powidła ze śliwek bez mieszania](https://polki.pl/foto/4_3_SMALL_0200/nie-lubisz-pilnowac-przetworow-mamy-dla-ciebie-przepis-na-powidla-ze-sliwek-bez-mieszania-2487920.jpg)
Nie lubisz pilnować przetworów? Mamy dla ciebie przepis na powidła ze śliwek bez mieszania
![Przygotuj doskonałe przetwory z kapusty na jesień i zimę](https://polki.pl/foto/4_3_SMALL_0200/przygotuj-doskonale-przetwory-z-kapusty-na-jesien-i-zime-2487459.jpg)
Przygotuj doskonałe przetwory z kapusty na jesień i zimę
![Szybka sałatka, a może przetwory? Podpowiadamy, co zrobić z ogórków szklarniowych](https://polki.pl/foto/4_3_SMALL_0200/szybka-salatka-a-moze-przetwory-podpowiadamy-co-zrobic-z-ogorkow-szklarniowych-2487213.jpg)
Szybka sałatka, a może przetwory? Podpowiadamy, co zrobić z ogórków szklarniowych
![Pyszne przetwory z żółtych pomidorów - wypróbuj je wszystkie](https://polki.pl/foto/4_3_SMALL_0200/pyszne-przetwory-z-zoltych-pomidorow-wyprobuj-je-wszystkie-2487105.jpg)
Pyszne przetwory z żółtych pomidorów - wypróbuj je wszystkie
![3 pomysły na przetwory z mirabelek na zimę. Zamknij ten smak w słoikach](https://polki.pl/foto/4_3_SMALL_0200/3-pomysly-na-przetwory-z-mirabelek-na-zime-zamknij-ten-smak-w-sloikach-2487065.jpg)
3 pomysły na przetwory z mirabelek na zimę. Zamknij ten smak w słoikach
![Kiszony arbuz: wypróbuj nasz nietypowy przepis na pyszne przetwory z arbuza](https://polki.pl/foto/4_3_SMALL_0200/kiszony-arbuz-wyprobuj-nasz-nietypowy-przepis-na-pyszne-przetwory-z-arbuza-2485862.jpg)
Kiszony arbuz: wypróbuj nasz nietypowy przepis na pyszne przetwory z arbuza
![Buraczki z papryką i cebulą na zimę. Zobacz przepis na przetwory](https://polki.pl/foto/4_3_SMALL_0200/buraczki-z-papryka-i-cebula-na-zime-zobacz-przepis-na-przetwory-2459717.jpg)
Buraczki z papryką i cebulą na zimę. Zobacz przepis na przetwory
![Dżem z jeżyn - sprawdzony przepis na przetwory](https://polki.pl/foto/4_3_SMALL_0200/dzem-z-jezyn-sprawdzony-przepis-na-przetwory-307285.jpg)