Gruszki to jedne z najszlachetniejszych owoców, które jesienią zachwycają swoją soczystością i słodyczą. Choć same w sobie są pyszne, warto zamknąć ich smak w słoikach, by cieszyć się nim przez cały rok.
Przetwory z gruszek można przygotowywać zarówno na słodko, jak i wytrawnie. Zanurzone w occie, duszone do dżemów i musów lub jako chutney do mięsa - pomysłów jest nieskończenie wiele. Gruszki zawekowane w słoiki na zimę to cenne bogactwo witamin z grupy B, które mają właściwości przeciwgorączkowe i przeciwbólowe.
Spis treści:
- Przepis na gruszki w occie
- Przepis na dżem z gruszek
- Przepis na mus gruszkowy
- Przepis na nalewkę z gruszek
- Przepis na chutney gruszkowy
- Jakie gruszki wybrać do przetworów?
Przetwory z gruszek: gruszki w occie
Gruszki w occie to klasyczny przetwór, który łączy słodycz owoców z wyrazistą, kwaśną nutą. Kawałki gruszek marynowane w słodko-kwaśnej zalewie z octu, cukru, goździków i cynamonu stają się doskonałym dodatkiem do mięs, wędlin czy serów. Ten tradycyjny przysmak można podać zarówno na co dzień, jak i podczas świątecznych spotkań.
Składniki:
- 5 gruszek,
- 300 ml wody,
- 200 g cukru,
- 200 ml octu jabłkowego,
- plasterki cytryny,
- 2 laski cynamonu.
Sposób przygotowania:
- Gruszki umyj, obierz, wydrąż gniazda nasienne i pokrój w plasterki.
- Wodę wlej do garnka, dodaj cukier, ocet, plasterki cytryny i cynamon i zagotuj.
- Po paru minutach dodaj plasterki gruszki i gotuj jeszcze przez 5 minut.
- Przełóż gruszki do wyparzonych wcześniej słoików i zalej gorącą zalewą (laski cynamonu wyrzuć).
- Zakręć szczelnie i odwróć do góry dnem do ostygnięcia.
- Gruszki w occie w cynamonowej zalewie będą świetnym dodatkiem do serów i pieczonych mięs.
fot. Przetwory z gruszek: gruszki w occie/Adobe Stock, shaiith
Prztwory z gruszek: przepis na dżem z gruszek
Dżem z gruszek to delikatny i aromatyczny przetwór, który zachowuje naturalną słodycz owoców. Przygotowany z dojrzałych gruszek, cukru i odrobiny soku z cytryny, dżem doskonale nadaje się do smarowania pieczywa, naleśników czy jako dodatek do deserów. Jego subtelny smak sprawia, że jest idealny na leniwe, jesienne poranki.
Składniki:
- 4 kg gruszek,
- 600 g cukru,
- 2 gwiazdki anyżu,
- 2 laski cynamonu,
- 3 łyżki soku z cytryny.
Sposób przygotowania:
- Gruszki umyj i obierz ze skórki. Wydrąż gniazda nasienne za pomocą łyżeczki i pokrój gruszki w średniej wielkości kostkę.
- Owoce przełóż do garnka i zasyp cukrem.
- Wymieszaj i odstaw na kilka godzin aż gruszki puszczą sok.
- Podstaw garnek na gazie i gotuj na małym ogniu przez 3 godziny, co jakiś czas mieszając tak, aby owoce nie przywarły do spodu garnka.
- Zdejmij z ognia i odstaw w chłodne miejsce na 24 godziny.
- Następnego dnia dodaj sok z cytryny, anyż i cynamon i ponownie gotuj przez około 2 godziny, aż masa stanie się gęsta.
- Gorący dżem gruszkowy przełóż do wyparzonych słoików i dokładnie zakręć. Włóż do garnka wyłożonego bawełnianą ściereczką i wlej wodę.
- Pasteryzuj przez 10 minut. Wyciągnij i połóż na blat do góry dnem aż wystygną.
fot. Przetwory z gruszek: dżem gruszkowy/Adobe Stock, Magdalena Kucova
Przetwory z gruszek: przepis na mus z gruszek
Mus gruszkowy to gładka i aksamitna przystawka, która może być samodzielnym deserem lub dodatkiem do ciast, gofrów, czy naleśników. Świetnie sprawdzi się też do mięs, np. dziczyzny. Otrzymywany poprzez duszenie gruszek z odrobiną cukru i przypraw, takich jak cynamon i wanilia, mus zachowuje pełnię owocowego smaku. Jest zdrową i lekką alternatywą dla bardziej kalorycznych słodkości.
Składniki:
- 2 kg gruszek,
- 2 szklanki wody lub soku jabłkowego,
- 2 łyżeczki mielonego cynamonu,
- 2 łyżki miodu.
Sposób przygotowania:
- Gruszki obierz ze skórki i pozbądź się gniazd nasiennych.
- Pokrój w drobną kostkę i przełóż do garnka.
- Wlej wodę lub sok jabłkowy, dopraw cynamonem i dodaj miód.
- Duś na małym ogniu przez około 2 godziny, aż całość stanie się w miarę jednolitą masą.
- Dla uzyskania idealnie gładkiej konsystencji, zmiksuj wszystko blenderem.
- Gorący mus z gruszek przełóż do wyparzonych wcześniej słoików i odstaw do góry dnem do wystygnięcia.
fot. Przetwory z gruszek: mus gruszkowy/Adobe Stock, MK studio
Przetwory z gruszek: nalewka z gruszek
Nalewka z gruszek może być przygotowywana zarówno na bazie samego spirytusu, jak i mieszance spirytusu z wódką. Warto dodać do niej korzenne przyprawy, takie jak cynamon, kardamon i goździki. To doskonały napój na specjalne okazje, który można podawać po obfitym posiłku, aby polepszyć trawienie.
Składniki:
- 2 kg gruszek,
- 1 l spirytusu,
- 500 g cukru,
- kilka goździków,
- laska cynamonu,
- kilka ziaren kardamonu.
Sposób przygotowania:
- Gruszki umyj, obierz ze skórki i wydrąż gniazda nasienne.
- Pokrój na mniejsze części. Owoce razem z kardamonem, goździkami i cynamonem zalej spirytusem i odstaw na 4 tygodnie w ciemne miejsce.
- Zlej nalew z gruszek, a owoce zasyp cukrem i odstaw na 7 dni w chłodne miejsce.
- Alkoholowy nalew połącz z syropem z gruszek i odstaw na kolejnych 7 dni.
- Po tym czasie przefiltruj trunek i przelej do mniejszych butelek.
- Nalewce z gruszek pozwól leżakować 5-6 miesięcy.
fot. Przetwory z gruszek: nalewka gruszkowa/Adobe Stock, 5ph
Przetwory z gruszek: przepis na chutney gruszkowy
Chutney gruszkowy to egzotyczny sos, który łączy słodycz gruszek z pikantnymi przyprawami, takimi jak imbir, chili, cebula i ocet. Taki dodatek wzbogaci smak potraw mięsnych, serów czy pieczywa, nadając im wyrazistości i głębi. Chutney jest idealny dla miłośników niebanalnych smaków, którzy cenią sobie połączenie owocowej słodyczy z pikantnością.
Składniki:
- 10 gruszek,
- 100 ml wody,
- 50 ml octu balsamicznego lub jabłkowego,
- 3 łyżki miodu,
- średnia cebula czerwona,
- sól i pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
- Gruszki umyj, obierz ze skórki i pozbądź się gniazd nasiennych.
- Owoce pokrój i przełóż do garnka.
- Dodaj wodę i gotuj na średnim ogniu, aż owoce zmiękną
- Dodaj cebulę pokrojoną w drobną kostkę i gotuj przez 2-3 minuty.
- Dodaj miód, ocet balsamiczny i duś przez około 2 godziny na wolnym ogniu. Całość dopraw solą i pieprzem.
- Gorący chutney gruszkowy przełóż do wyparzonych słoików, zakręć i odstaw pod ściereczką do góry dnem do całkowitego ostygnięcia.
fot. Przetwory z gruszek: chutney gruszkowy/Adobe Stock, jdmfoto
Jak wybrać gruszki do przetworów?
Nie każda gruszka będzie odpowiednia do dżemu i nie z każdej wyjdzie dobra nalewka. Jakie odmiany są odpowiednie do konkretnych przetworów?
Paryżanka
Jedna z najpóźniejszych odmian, którą zbiera się pod koniec października. Jest bardzo twarda, ale soczysta. Nie jest tak słodka jak Konferencja, dlatego będzie świetnym wyborem podczas przygotowywania gruszek w occie.
Konferencja
Słodka odmiana o zwartej, twardej konsystencji. Ma zielono-żółte zabarwienie, miejscowo z szarymi plamami. Jej miąższ sprawdzi się do dżemów oraz chutney’u. Możesz wykorzystać ją już w okolicach września.
Klapsa
Bardzo słodka odmiana gruszki, zwana potocznie także faworytką. Ma zielono-czerwoną skórkę, charakteryzująca się niewielkimi czarnymi kropkami. Jej miąższ jest dość delikatny i niezwykle soczysty, dlatego najlepiej smakuje na surowo. Świetna do kompotów i przygotowania musów dla dzieci.
Lukasówka
Gruszka o niezwykłym, winnym smaku. Polecana jest do nalewek oraz gruszek w occie. To zielona gruszka, miejscami z czerwonymi plamkami.
Treść artykułu została pierwotnie opublikowana 14.08.2020.
Zobacz więcej przepisów na domowe przetwory: