Pyszne i szybkie pomysły na przetwory z gruszek. W ten sposób zachowasz smak lata na dłużej

przetwory z gruszek fot. Adobe Stock, tyosya
Przetwory z gruszek pozwolą ci zamknąć smaki jesieni w słoikach. Od tradycyjnego dżemu i musu, przez gruszki w occie, aż po egzotyczny chutney i aromatyczną nalewkę – te przetwory z pewnością urozmaicą twoją spiżarnię i dodadzą wyjątkowego charakteru każdemu daniu. Zobacz te aromatyczne przepisy.
Małgorzata Machnicka / 08.08.2024 20:18
przetwory z gruszek fot. Adobe Stock, tyosya

Gruszki to jedne z najszlachetniejszych owoców, które jesienią zachwycają swoją soczystością i słodyczą. Choć same w sobie są pyszne, warto zamknąć ich smak w słoikach, by cieszyć się nim przez cały rok.

Przetwory z gruszek można przygotowywać zarówno na słodko, jak i wytrawnie. Zanurzone w occie, duszone do dżemów i musów lub jako chutney do mięsa - pomysłów jest nieskończenie wiele. Gruszki zawekowane w słoiki na zimę to cenne bogactwo witamin z grupy B, które mają właściwości przeciwgorączkowe i przeciwbólowe.

Spis treści:

  1. Przepis na gruszki w occie
  2. Przepis na dżem z gruszek
  3. Przepis na mus gruszkowy 
  4. Przepis na nalewkę z gruszek 
  5. Przepis na chutney gruszkowy
  6. Jakie gruszki wybrać do przetworów?

Przetwory z gruszek: gruszki w occie

Gruszki w occie to klasyczny przetwór, który łączy słodycz owoców z wyrazistą, kwaśną nutą. Kawałki gruszek marynowane w słodko-kwaśnej zalewie z octu, cukru, goździków i cynamonu stają się doskonałym dodatkiem do mięs, wędlin czy serów. Ten tradycyjny przysmak można podać zarówno na co dzień, jak i podczas świątecznych spotkań.

Składniki:

  • 5 gruszek,
  • 300 ml wody,
  • 200 g cukru,
  • 200 ml octu jabłkowego,
  • plasterki cytryny,
  • 2 laski cynamonu.

Sposób przygotowania:

  1. Gruszki umyj, obierz, wydrąż gniazda nasienne i pokrój w plasterki. 
  2. Wodę wlej do garnka, dodaj cukier, ocet, plasterki cytryny i cynamon i zagotuj.
  3. Po paru minutach dodaj plasterki gruszki i gotuj jeszcze przez 5 minut. 
  4. Przełóż gruszki do wyparzonych wcześniej słoików i zalej gorącą zalewą (laski cynamonu wyrzuć). 
  5. Zakręć szczelnie i odwróć do góry dnem do ostygnięcia. 
  6. Gruszki w occie w cynamonowej zalewie będą świetnym dodatkiem do serów i pieczonych mięs.

przetwory z gruszek gruszki w occie

fot. Przetwory z gruszek: gruszki w occie/Adobe Stock, shaiith

Prztwory z gruszek: przepis na dżem z gruszek

Dżem z gruszek to delikatny i aromatyczny przetwór, który zachowuje naturalną słodycz owoców. Przygotowany z dojrzałych gruszek, cukru i odrobiny soku z cytryny, dżem doskonale nadaje się do smarowania pieczywa, naleśników czy jako dodatek do deserów. Jego subtelny smak sprawia, że jest idealny na leniwe, jesienne poranki.

Składniki:

  • 4 kg gruszek,
  • 600 g cukru,
  • 2 gwiazdki anyżu,
  • 2 laski cynamonu,
  • 3 łyżki soku z cytryny.

Sposób przygotowania:

  1. Gruszki umyj i obierz ze skórki. Wydrąż gniazda nasienne za pomocą łyżeczki i pokrój gruszki w średniej wielkości kostkę.
  2. Owoce przełóż do garnka i zasyp cukrem. 
  3. Wymieszaj i odstaw na kilka godzin aż gruszki puszczą sok.
  4. Podstaw garnek na gazie i gotuj na małym ogniu przez 3 godziny, co jakiś czas mieszając tak, aby owoce nie przywarły do spodu garnka.
  5. Zdejmij z ognia i odstaw w chłodne miejsce na 24 godziny.
  6. Następnego dnia dodaj sok z cytryny, anyż i cynamon i ponownie gotuj przez około 2 godziny, aż masa stanie się gęsta. 
  7. Gorący dżem gruszkowy przełóż do wyparzonych słoików i dokładnie zakręć. Włóż do garnka wyłożonego bawełnianą ściereczką i wlej wodę.
  8. Pasteryzuj przez 10 minut. Wyciągnij i połóż na blat do góry dnem aż wystygną.

przetwory z gruszek dżem z gruszek

fot. Przetwory z gruszek: dżem gruszkowy/Adobe Stock, Magdalena Kucova

Przetwory z gruszek: przepis na mus z gruszek

Mus gruszkowy to gładka i aksamitna przystawka, która może być samodzielnym deserem lub dodatkiem do ciast, gofrów, czy naleśników. Świetnie sprawdzi się też do mięs, np. dziczyzny. Otrzymywany poprzez duszenie gruszek z odrobiną cukru i przypraw, takich jak cynamon i wanilia, mus zachowuje pełnię owocowego smaku. Jest zdrową i lekką alternatywą dla bardziej kalorycznych słodkości.

Składniki:

  • 2 kg gruszek,
  • 2 szklanki wody lub soku jabłkowego,
  • 2 łyżeczki mielonego cynamonu,
  • 2 łyżki miodu.

Sposób przygotowania:

  1. Gruszki obierz ze skórki i pozbądź się gniazd nasiennych.
  2. Pokrój w drobną kostkę i przełóż do garnka.
  3. Wlej wodę lub sok jabłkowy, dopraw cynamonem i dodaj miód.
  4. Duś na małym ogniu przez około 2 godziny, aż całość stanie się w miarę jednolitą masą.
  5. Dla uzyskania idealnie gładkiej konsystencji, zmiksuj wszystko blenderem.
  6. Gorący mus z gruszek przełóż do wyparzonych wcześniej słoików i odstaw do góry dnem do wystygnięcia.

przetwory z gruszek mus gruszkowy

fot. Przetwory z gruszek: mus gruszkowy/Adobe Stock, MK studio

Przetwory z gruszek: nalewka z gruszek

Nalewka z gruszek może być przygotowywana zarówno na bazie samego spirytusu, jak i mieszance spirytusu z wódką. Warto dodać do niej korzenne przyprawy, takie jak cynamon, kardamon i goździki. To doskonały napój na specjalne okazje, który można podawać po obfitym posiłku, aby polepszyć trawienie.

Składniki:

  • 2 kg gruszek,
  • 1 l spirytusu,
  • 500 g cukru,
  • kilka goździków,
  • laska cynamonu,
  • kilka ziaren kardamonu.

Sposób przygotowania:

  1. Gruszki umyj, obierz ze skórki i wydrąż gniazda nasienne.
  2. Pokrój na mniejsze części. Owoce razem z kardamonem, goździkami i cynamonem zalej spirytusem i odstaw na 4 tygodnie w ciemne miejsce.
  3. Zlej nalew z gruszek, a owoce zasyp cukrem i odstaw na 7 dni w chłodne miejsce. 
  4. Alkoholowy nalew połącz z syropem z gruszek i odstaw na kolejnych 7 dni.
  5. Po tym czasie przefiltruj trunek i przelej do mniejszych butelek. 
  6. Nalewce z gruszek pozwól leżakować 5-6 miesięcy.

przetwory z gruszek nalewka

fot. Przetwory z gruszek: nalewka gruszkowa/Adobe Stock, 5ph

Przetwory z gruszek: przepis na chutney gruszkowy

Chutney gruszkowy to egzotyczny sos, który łączy słodycz gruszek z pikantnymi przyprawami, takimi jak imbir, chili, cebula i ocet. Taki dodatek wzbogaci smak potraw mięsnych, serów czy pieczywa, nadając im wyrazistości i głębi. Chutney jest idealny dla miłośników niebanalnych smaków, którzy cenią sobie połączenie owocowej słodyczy z pikantnością.

Składniki:

  • 10 gruszek,
  • 100 ml wody,
  • 50 ml octu balsamicznego lub jabłkowego,
  • 3 łyżki miodu,
  • średnia cebula czerwona,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Gruszki umyj, obierz ze skórki i pozbądź się gniazd nasiennych.
  2. Owoce pokrój i przełóż do garnka.
  3. Dodaj wodę i gotuj na średnim ogniu, aż owoce zmiękną 
  4. Dodaj cebulę pokrojoną w drobną kostkę i gotuj przez 2-3 minuty.
  5. Dodaj miód, ocet balsamiczny i duś przez około 2 godziny na wolnym ogniu. Całość dopraw solą i pieprzem.
  6. Gorący chutney gruszkowy przełóż do wyparzonych słoików, zakręć i odstaw pod ściereczką do góry dnem do całkowitego ostygnięcia.

przetwory z gruszek chutney z gruszek

fot. Przetwory z gruszek: chutney gruszkowy/Adobe Stock, jdmfoto

Jak wybrać gruszki do przetworów?

Nie każda gruszka będzie odpowiednia do dżemu i nie z każdej wyjdzie dobra nalewka. Jakie odmiany są odpowiednie do konkretnych przetworów?

Paryżanka

Jedna z najpóźniejszych odmian, którą zbiera się pod koniec października. Jest bardzo twarda, ale soczysta. Nie jest tak słodka jak Konferencja, dlatego będzie świetnym wyborem podczas przygotowywania gruszek w occie.

Konferencja

Słodka odmiana o zwartej, twardej konsystencji. Ma zielono-żółte zabarwienie, miejscowo z szarymi plamami. Jej miąższ sprawdzi się do dżemów oraz chutney’u. Możesz wykorzystać ją już w okolicach września.

Klapsa

Bardzo słodka odmiana gruszki, zwana potocznie także faworytką. Ma zielono-czerwoną skórkę, charakteryzująca się niewielkimi czarnymi kropkami. Jej miąższ jest dość delikatny i niezwykle soczysty, dlatego najlepiej smakuje na surowo. Świetna do kompotów i przygotowania musów dla dzieci.

Lukasówka

Gruszka o niezwykłym, winnym smaku. Polecana jest do nalewek oraz gruszek w occie. To zielona gruszka, miejscami z czerwonymi plamkami.

Treść artykułu została pierwotnie opublikowana 14.08.2020.

Zobacz więcej przepisów na domowe przetwory:

Dżem, nalewka, gruszki w zalewie: oto pomysły na słodkie i rozgrzewające przetwory z gruszek siostry Anastazji
Dżem, nalewka, gruszki w zalewie: oto pomysły na słodkie i rozgrzewające przetwory z gruszek siostry Anastazji
Pyszne przetwory z gruszek siostry Anastazji to przede wszystkim dżemy, nalewki oraz gruszki w syropie czy zalewie octowej. Zrobisz je szybko i możesz zapasteryzować, aby zachować pyszny smak gruszek na długie miesiące. Oto najlepsze, rozgrzewające i słodkie pomysły na przetwory z gruszek według siostry Anastazji.
Dżem, powidła, śliwki w syropie: oto pomysły na przetwory z renklod. Zobacz, co zrobić z tych pysznych śliwek
Dżem, powidła, śliwki w syropie: oto pomysły na przetwory z renklod. Zobacz, co zrobić z tych pysznych śliwek
Pomysły na przetwory z renklody to przede wszystkim różnego rodzaju dżemy, powidła i marmolady. Możesz z nich przygotować także kompoty i wina albo włożyć do słoika i zalać gęstym, słodkim syropem. Takie przetwory sprawdzają się jako dodatek do słodkich śniadań i przekąsek. Zobacz, co zrobić z renklod.
Sprytny sposób na przetwory: pasteryzacja słoików w zmywarce. Zobacz, jak to działa i jak się za to zabrać
Sprytny sposób na przetwory: pasteryzacja słoików w zmywarce. Zobacz, jak to działa i jak się za to zabrać
Pasteryzowanie w zmywarce to sprytny i szybki sposób na szczelne zamknięcie słoików z domowymi przetworami. W zmywarce możesz także wcześniej dokładnie wyparzyć słoiki, aby mieć pewność, że przetwory w środku będą bezpieczne i gotowe do zjedzenia o każdej porze roku. Zobacz, na czym polega pasteryzacja w zmywarce krok po kroku.
Przetwory bez cukru to najlepsza alternatywa dla tradycyjnych dżemów i soków. Oto 8 fajnych przepisów bez cukru
Przetwory bez cukru to najlepsza alternatywa dla tradycyjnych dżemów i soków. Oto 8 fajnych przepisów bez cukru
Przetwory bez cukru przygotowuje się podobnie do tych tradycyjnych, zastępując w nich cukier słodzikiem lub stosując specjalną technikę uwalniania z owoców naturalnego cukru. Aby je zakonserwować, warto tak przygotowane dżemy czy soki poddać pasteryzacji. Wtedy przetrwają bez szwanku nawet kilka miesięcy.
Pomysły na przetwory z dzikiej róży to nie tylko marmolada do pączków. Zobacz przepisy
Pomysły na przetwory z dzikiej róży to nie tylko marmolada do pączków. Zobacz przepisy
Przetwory z dzikiej róży mają charakterystyczny, lekko cierpki smak oraz kwiatowy aromat. Sprawdzają się idealnie podczas jesiennych i zimowych wieczorów. Dżem z dzikiej róży to pyszny dodatek do pączków, a sok sprawdzi się w towarzystwie ciepłej herbaty czy wody. Zobacz nasze propozycje na pyszne przetwory.
Przetwory z cytryn: kiszonki, syropy i idealna cytryna do herbaty
Przetwory z cytryn: kiszonki, syropy i idealna cytryna do herbaty
Przetwory z cytryn to idealny dodatek do jesienno-zimowych herbat, ale także do dań głównych i domowej apteczki. Kiszone cytryny uwielbiają towarzystwo ryb, a przygotowany z cytryn syrop pozwoli przetrwać przeziębienie i uchronić się przed zarażeniami. Zobacz pomysły na najlepsze przetwory i przygotuj je na zapas.
Co zrobić z zielonych pomidorów? Aromatyczne pomysły na przetwory z zielonych pomidorów
Co zrobić z zielonych pomidorów? Aromatyczne pomysły na przetwory z zielonych pomidorów
Przetwory z zielonych pomidorów to pyszny pomysł na wykorzystanie tych delikatnych w smaku warzyw. Możesz przygotować z nich klasyczne kiszonki, zrobić marynatę lub przerobić pomidory na aromatyczny dżem. Wybierz przepis, na który masz największą ochotę lub przygotuj większą ilość słoików na zimę.
4 sposoby na przetwory z czarnego bzu, które pysznie smakują i chronią przed sezonowym przeziębieniem
4 sposoby na przetwory z czarnego bzu, które pysznie smakują i chronią przed sezonowym przeziębieniem
Przetwory z czarnego bzu to świetny sposób na to, aby zachować wszystkie cenne właściwości tej niezwykłej rośliny na dłużej. Owoce czarnego bzu zawierają sporo witamin i minerałów, dzięki czemu świetnie nadają się do przygotowania jesiennych soków i dżemów. Co jeszcze możesz z nich zrobić?
Dereń w roli głównej, czyli aromatyczne, jesienne przetwory z derenia
Dereń w roli głównej, czyli aromatyczne, jesienne przetwory z derenia
Przetwory z derenia jadalnego to pyszna przekąska oraz dodatek do słodkich deserów i potraw. Możesz z niego przygotować dżemy, nalewki, konfitury, a także soki i kompoty. Ten niewielki owoc, przypominający nieco wiśnie albo pomidorki, jest słodko-kwaśny w smaku i doskonale sprawdza się jesienią oraz zimą.
Przepisy na pyszne przetwory z dyni na słodko: tego jeszcze nie próbowałaś
Przepisy na pyszne przetwory z dyni na słodko: tego jeszcze nie próbowałaś
Przygotuj pyszne przetwory z dyni na słodko i ogrzej jesienne i zimowe wieczory oraz poranki. Dzięki tym aromatycznym dodatkom odmienisz smak naleśników, gofrów i owsianek. Z dyni przygotujesz też pyszny sok, a także zamarynujesz w wersji na słodko. Poznaj te przepisy i znajdź ten idealny.
Nietypowe przetwory z jabłek: najsmaczniejsze pomysły do twojej spiżarni
Nietypowe przetwory z jabłek: najsmaczniejsze pomysły do twojej spiżarni
Nietypowe przetwory z jabłek kuszą swoim niezwykłym smakiem - proponujemy nawet wariant pikantny, który świetnie sprawdzi się jako towarzysz mięs, dań rybnych, a także serów. Przygotuj z nami również słodki dżem z jabłek i jarzębiny, a także chutney z jabłek i buraków.
Jesienne przetwory idealne na chłodne popołudnia: dżemy, sałatki i cytryny w syropie
Jesienne przetwory idealne na chłodne popołudnia: dżemy, sałatki i cytryny w syropie
Aromatyczne jesienne przetwory rozgrzewają w chłodne dni i pozwalają zachować smak lata na dłużej. Do ich przygotowania wykorzystaj dynię, patisony, a także dwie jesienne królowe wśród owoców - jabłka i śliwki. Zobacz przepisy na pyszne dżemy, powidła oraz... cytryny w syropie, idealne do herbaty.
Kiszone brokuły to pomysł na nietypowe przetwory. Zobacz nasz prosty przepis
Kiszone brokuły to pomysł na nietypowe przetwory. Zobacz nasz prosty przepis
Do kiszenia brokułów możesz wykorzystać nie tylko różyczki tego warzywa, ale również łodygi, a nawet listki. Słoiki możesz zapasteryzować, a potem przechowywać kiszone brokuły w chłodnym miejscu przez około 12 miesięcy. Pominięcie pasteryzacji pozwoli zachować więcej składników odżywczych, ale takie brokuły trzeba przechowywać w lodówce.
Nie lubisz pilnować przetworów? Mamy dla ciebie przepis na powidła ze śliwek bez mieszania
Nie lubisz pilnować przetworów? Mamy dla ciebie przepis na powidła ze śliwek bez mieszania
Szukasz sposobu na powidła ze śliwek bez mieszania? Nie lubisz pilnować, aby przetwory się nie przypaliły? To propozycja w sam raz dla ciebie. Ten przepis wymaga od ciebie zamieszania powideł tylko raz - na sam koniec. Wcześniej nic nie musisz robić, wystarczy, że pozwolisz swoim powidłom bardzo powoli się smażyć.
Przygotuj doskonałe przetwory z kapusty na jesień i zimę
Przygotuj doskonałe przetwory z kapusty na jesień i zimę
Jeśli chcesz przygotować przetwory z kapusty, ale nie wiesz, od czego zacząć, postaw na tradycyjne kiszonki albo... sięgnij po egzotykę prosto z Azji! Kapusta to świetny materiał na surówki do słoików — z dodatkiem takich warzyw, jak marchewka czy papryka zmienia się w prawdziwą bombę witaminową. Zobacz nasze propozycje na przetwory z kapusty.
Szybka sałatka, a może przetwory? Podpowiadamy, co zrobić z ogórków szklarniowych
Szybka sałatka, a może przetwory? Podpowiadamy, co zrobić z ogórków szklarniowych
Jeśli nie wiesz, co zrobić z ogórków szklarniowych, wypróbuj nasze pomysły na jesienno-zimowe słoiki, a także na pyszną sałatkę, którą możesz podać do obiadu albo zjeść jako przekąskę między głównymi posiłkami. Ogórki szklarniowe mają nieco inny smak, niż gruntowe, ale możesz z nich zrobić wiele niesamowitych dań i przetworów.
Pyszne przetwory z żółtych pomidorów - wypróbuj je wszystkie
Pyszne przetwory z żółtych pomidorów - wypróbuj je wszystkie
Znasz przetwory z żółtych pomidorów? Te czerwone możesz wykorzystać do przygotowania ketchupu oraz soków, ale idealnie sprawdzą się również żółte odmiany. Wystarczy kilka prostych kroków, a zamkniesz w słoikach prawdziwy smak lata. Zobacz, jak przygotować przetwory z żółtych pomidorów - na zimę i nie tylko.
3 pomysły na przetwory z mirabelek na zimę. Zamknij ten smak w słoikach
3 pomysły na przetwory z mirabelek na zimę. Zamknij ten smak w słoikach
Przetwory z mirabelek na zimę to idealny sposób na zachowanie słodko-kwaśnego smaku na dłużej. Sezon na mirabelki jest dość krótki, dlatego korzystaj, póki czas! Przygotuj pyszny, gęsty dżem, rozgrzewający kompot, a także smaczną nalewkę. Zobacz, jak przygotować zimowe przetwory z mirabelek.
Kiszony arbuz: wypróbuj nasz nietypowy przepis na pyszne przetwory z arbuza
Kiszony arbuz: wypróbuj nasz nietypowy przepis na pyszne przetwory z arbuza
Kiszony arbuz to przekąska, która może zdawać się dość egzotyczna, ale wbrew pozorom ogórki i arbuzy są ze sobą tak blisko spokrewnione, że przygotowywanie takich przetworów nie powinno nikogo dziwić. W przypadku kiszonego arbuza można pozwolić sobie na większą dowolność w przypadku przypraw - dodaj np. anyż, goździki lub kawałek korzenia imbiru.
Buraczki z papryką i cebulą na zimę. Zobacz przepis na przetwory
Buraczki z papryką i cebulą na zimę. Zobacz przepis na przetwory
Buraczki z papryką świetnie smakują w ostrzejszej wersji - nie żałuj przypraw i czosnku. Podkręć ich smak chili! Jeśli wolisz łagodniejszą wersję, pomiń ten składnik.
Dżem z jeżyn - sprawdzony przepis na przetwory
Dżem z jeżyn - sprawdzony przepis na przetwory
Podstawowy przepis na dżem z jeżyn to same owoce i cukier. Jeśli nie masz dużo czasu, możesz przygotowanie rozłożyć na kilka dni, codziennie smażąc dżem z jeżyn po kilka godzin.

Redakcja poleca

REKLAMA