gruszki w syropie fot. Adobe Stock

5 najlepszych pomysłów na przetwory z gruszek

Z dojrzałych owoców zrobisz dodatek do naleśników, kanapek czy deserów. Dżemy i musy to tylko niektóre ze smacznych przetworów z gruszek.
Sylwia Kazimierczuk / 22.08.2019 16:55 / aktualizacja: 16.09.2019 11:18
gruszki w syropie fot. Adobe Stock

Gruszki są doskonałe nie tylko na surowo. Zanurzone w occie, duszone do dżemów i musów lub jako chutney do mięsa zawekujesz w słoiki na zimę. To cenne bogactwo witamin z grupy B, które ma właściwości przeciwgorączkowe i przeciwbólowe.

Spis treści:

  1. Gruszki w occie
  2. Dżem z gruszek
  3. Mus owocowy
  4. Nalewka na spirytusie
  5. Chutney gruszkowy

Gruszki w occie

Składniki:

  • 5 gruszek,
  • 5 szklanek wody,
  • 2 szklanki cukru,
  • 1,5 szklanki octu 10%,
  • laska cynamonu.

Przygotowanie

  1. Gruszki obierz ze skórki lub dokładnie umyj i wyszoruj za pomocą miękkiej szczoteczki.
  2. Wodę wlej do garnka i zagotuj razem z cukrem.
  3. Dopraw laską cynamonu. Po paru minutach odsącz przyprawę i połącz z octem. Wyparz dokładnie słoiki.
  4. Gruszki przegotuj w wodzie przez parę minut, a następnie włóż do słoików w całości lub pokrój w mniejsze kawałki.
  5. Zalej gorącą zaprawą i zaciśnij pokrywki.
  6. Przełóż do garnka wyłożonego bawełnianą ściereczką i wlej wodę.
  7. Gotuj przez 15 minut. Wyciągnij i ułóż do góry dnem na blacie do przestygnięcia.

Przetwory z gruszek na zimę - gruszki w occie
fot. Adobe Stock

Dżem z gruszek

Składniki:

  • 2 kilogramy gruszek,
  • 1,5 szklanki cukru,
  • gwiazdka anyżu,
  • 3 łyżki soku z cytryny.

Przygotowanie

  1. Gruszki dokładnie umyj i obierz ze skórki. Pokrój w mniejszą kosteczkę i wydrąż gniazda nasienne.
  2. Przełóż do garnka i zasyp cukrem. Skrop sokiem z cytryny i dodaj anyż.
  3. Jeżeli nie chcesz, aby dżem był zbyt intensywny, wybierz laskę cynamonu.
  4. Gotuj przez 3 godziny na wolnym ogniu co jakiś czas mieszając tak, aby nie przypalił się spód garnka.
  5. Przełóż do wyparzonych słoików i dokładnie zakręć. Włóż do garnka wyłożonego bawełnianą ściereczką i wlej wodę.
  6. Gotuj przez 15 minut. Wyciągnij i połóż na blat do góry dnem.

Przetwory z gruszek - dżem z gruszek
fot. Adobe Stock

Mus owocowy

Składniki:

  • 2 kilogramy dowolnych gruszek,
  • 2 szklanki wody lub soku jabłkowego,
  • szczypta mielonego cynamonu,
  • 2 łyżki miodu.

Przygotowanie

  1. Do przygotowania musu możesz wybrać Klapsę lub Konferencję. Obierz ze skórki i pozbądź się gniazd nasiennych.
  2. Pokrój w mniejszą kostkę i przełóż do garnka.
  3. Wlej wodę lub sok jabłkowy i dopraw cynamonem.
  4. W przypadku, gdy nie chcesz dosładzać gruszek cukrem, wybierz miód wielokwiatowy lub lipowy.
  5. Jeżeli owoce są wystarczająco dojrzałe, nie ma potrzeby dodawać cukru.
  6. Duś na małym ogniu przez około godzinę do zmięknięcia.
  7. Dla uzyskania idealnie gładkiej konsystencji zmiksuj wszystko blenderem.
  8. Przechowuj w lodówce do 3-4 dni lub zamroź w małych porcjach.

Przetwory z gruszek bez octu - mus gruszkowy
fot. Adobe Stock

Nalewka na spirytusie

Składniki:

  • 2 kilogramy gruszek,
  • 700 ml spirytusu,
  • kilogram cukru,
  • goździki,
  • laska cynamonu,
  • kardamon.

Przygotowanie

  1. Gruszki dokładnie obierz ze skórki i wydrąż gniazda nasienne.
  2. Pokrój na mniejsze części. Zalej spirytusem i odstaw przynajmniej na pół roku.
  3. Przełóż do ciemnego i chłodnego pomieszczenia.
  4. Po tym czasie odsącz i wyjmij gruszki.
  5. Zasyp je cukrem i odstaw do momentu aż rozpuści się cały cukier i powstanie syrop.
  6. Połącz dwa płyny i zamknij w butelkach lub przelej do karafki. Pozostaw na kolejne pół roku.

Przetwory z gruszek na zimę - nalewka z gruszek
fot. Adobe Stock

Chutney gruszkowy

Składniki:

  • ok. 10 średnich gruszek,
  • 5 moreli,
  • 5 dużych śliwek,
  • ocet balsamiczny,
  • 3 łyżki miodu lub cukru,
  • 3 łyżki przecieru pomidorowego,
  • średnia cebula czerwona,
  • szczypta pieprzu,
  • szczypta soli.

Przygotowanie

  1. Gruszki umyj i obierz ze skórki. Morele wyparz i pozbądź się pestek. Śliwki również wypestkuj.
  2. Owoce przełóż do głębokiego rondla lub patelni.
  3. Przesmaż na suchej patelni, a następnie wsyp cukier. Pozwól, aby skarmelizowały się.
  4. Posiekaj czerwoną cebulę i dodaj do całości. Duś przez 15 minut na wolnym ogniu.
  5. Dodaj ocet balsamiczny, przecier pomidorowy i miód. Dopraw solą i pieprzem.
  6. Duś na wolnym ogniu przez 2 godziny do uzyskania gęstego musu.
  7. Jeżeli wolisz chutney owocowy nieco pikantniejszy, wystarczy, że dodasz jedna papryczkę chili lub jalapeno do masy.

Jak wybrać gruszki do przetworów?

Nie każda gruszka będzie odpowiednia do dżemu i nie z każdej wyjdzie dobra nalewka. Zobacz, jakie odmiany są odpowiednie do konkretnych przetworów.

Klapsa

Bardzo słodka odmiana gruszki, zwana potocznie także faworytką. Ma zielono-czerwoną skórkę, charakteryzująca się niewielkimi czarnymi kropkami. Jej miąższ jest dość delikatny i niezwykle soczysty, dlatego najlepiej smakuje na surowo. Świetna do kompotów i przygotowania musów dla dzieci.

Konferencja

Słodka odmiana o zwartej, twardej konsystencji. Ma zielono-żółte zabarwienie, miejscowo z szarymi plamami. Jej miąższ sprawdzi się do dżemów oraz chutney’u. Możesz wykorzystać ją już w okolicach września.

Lukasówka

Gruszka o niezwykłym, winnym smaku. Polecana jest do nalewek oraz gruszek w occie. To zielona gruszka, miejscami z czerwonymi plamkami.

Paryżanka

Jedna z najpóźniejszych odmian, którą zbiera się pod koniec października. Jest bardzo twarda, ale soczysta. Nie jest tak słodka jak Konferencja, dlatego będzie świetnym wyborem podczas przygotowywania gruszek w occie.

Zobacz też:
Przepis na doskonały sernik z gruszkami Sprawdzony dżem dyniowo-jabłkowy

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)