Przetwory z gruszek - przepisy na dżemy, nalewki, musy i gruszki w occie

gruszki w syropie fot. Adobe Stock
Przetwory z gruszek zrobisz z Klapsy, Lukasówki lub Konferencji. Obierz owoce ze skórki, pokrój i duś w garnku na dżemy i musy albo przełóż do słoja, zalej alkoholem i zrób pyszne nalewki na zimę.
Małgorzata Machnicka / 14.08.2020 11:18
gruszki w syropie fot. Adobe Stock

Przetwory z gruszek można przygotowywać zarówno na słodko, jak i wytrawnie. Zanurzone w occie, duszone do dżemów i musów lub jako chutney do mięsa - pomysłów jest nieskończenie wiele. Gruszki zawekowane w słoiki na zimę to cenne bogactwo witamin z grupy B, które mają właściwości przeciwgorączkowe i przeciwbólowe.

Spis treści:

  1. Przepis na gruszki w occie
  2. Przepis na dżem z gruszek
  3. Przepis na mus gruszkowy 
  4. Przepis na nalewkę z gruszek 
  5. Przepis na chutney gruszkowy
  6. Jakie gruszki wybrać do przetworów?

Przepis na gruszki w occie

Gruszki w occie mogą być przygotowywane zarówno w wytrawnej, jak i słodkiej zalewie. Możesz dodać do niej korzenne przyprawy, aby podkreślić słodko-kwaśny smak gruszek. 

Składniki:

  • 5 gruszek,
  • 300 ml wody,
  • 200 g cukru,
  • 200 ml octu jabłkowego,
  • plasterki cytryny,
  • 2 laski cynamonu.

Sposób przygotowania:

  1. Gruszki umyj, obierz, wydrąż gniazda nasienne i pokrój w plasterki. 
  2. Wodę wlej do garnka, dodaj cukier, ocet, plasterki cytryny i cynamon i zagotuj.
  3. Po paru minutach dodaj plasterki gruszki i gotuj jeszcze przez 5 minut. 
  4. Przełóż gruszki do wyparzonych wcześniej słoików i zalej gorącą zalewą (laski cynamonu wyrzuć). 
  5. Zakręć szczelnie i odwróć do góry dnem do ostygnięcia. 
  6. Gruszki w occie w cynamonowej zalewie będą świetnym dodatkiem do serów i pieczonych mięs.

Przetwory z gruszek na zimę - gruszki w occie
fot. Adobe Stock

Przepis na dżem z gruszek

W naszym przepisie do dżemu dodałyśmy anyż i cynamon, ale dżem gruszkowy, doskonale komponuje się również z wanilią - świeżą lub z ekstraktu.

Składniki:

  • 4 kg gruszek,
  • 600 g cukru,
  • 2 gwiazdki anyżu,
  • 2 laski cynamonu,
  • 3 łyżki soku z cytryny.

Sposób przygotowania:

  1. Gruszki umyj i obierz ze skórki. Wydrąż gniazda nasienne za pomocą łyżeczki i pokrój w mniejszą kostkę.
  2. Owoce przełóż do garnka i zasyp cukrem. 
  3. Wymieszaj i odstaw na kilka godzin aż gruszki puszczą sok.
  4. Podstaw garnek na gazie i gotuj na małym ogniu przez 3 godziny, co jakiś czas mieszając tak, aby owoce nie przywarły do spodu garnka.
  5. Zdejmij garnek z ognia i odstaw w chłodne miejsce na 24 godziny.
  6. Następnego dnia dodaj sok z cytryny, anyż i cynamon i ponownie gotuj przez około 2 godziny, aż masa stanie się gęsta. 
  7. Gorący dżem gruszkowy przełóż do wyparzonych słoików i dokładnie zakręć. Włóż do garnka wyłożonego bawełnianą ściereczką i wlej wodę.
  8. Pasteryzuj przez 10 minut. Wyciągnij i połóż na blat do góry dnem aż wystygną.

Przetwory z gruszek - dżem z gruszek
fot. Adobe Stock

Przepis na mus z gruszek

Składniki:

  • 2 kg gruszek,
  • 2 szklanki wody lub soku jabłkowego,
  • 2 łyżeczki mielonego cynamonu,
  • 2 łyżki miodu.

Sposób przygotowania:

  1. Gruszki obierz ze skórki i pozbądź się gniazd nasiennych.
  2. Pokrój w drobną kostkę i przełóż do garnka.
  3. Wlej wodę lub sok jabłkowy, dopraw cynamonem i dodaj miód.
  4. Duś na małym ogniu przez około 2 godziny, aż całość stanie się w miarę jednolitą masą.
  5. Dla uzyskania idealnie gładkiej konsystencji, zmiksuj wszystko blenderem.
  6. Gorący mus z gruszek przełóż do wyparzonych wcześniej słoików i odstaw do góry dnem do wystygnięcia.

Przetwory z gruszek bez octu - mus gruszkowy
fot. Adobe Stock

Przepis na nalewkę z gruszek

Nalewka z gruszek może być przygotowywana zarówno na bazie samego spirytusu, jak i mieszance spirytusu z wódką. Warto dodać do niej korzenne przyprawy, takie jak cynamon, kardamon i goździki.

Składniki:

  • 2 kg gruszek,
  • 1 l spirytusu,
  • 500 g cukru,
  • kilka goździków,
  • laska cynamonu,
  • kilka ziaren kardamonu.

Sposób przygotowania:

  1. Gruszki umyj, obierz ze skórki i wydrąż gniazda nasienne.
  2. Pokrój na mniejsze części. Owoce razem z kardamonem, goździkami i cynamonem zalej spirytusem i odstaw na 4 tygodnie w ciemne miejsce.
  3. Zlej nalew z gruszek, a owoce zasyp cukrem i odstaw na 7 dni w chłodne miejsce. 
  4. Alkoholowy nalew połącz z syropem z gruszek i odstaw na kolejnych 7 dni.
  5. Po tym czasie przefiltruj trunek i przelej do mniejszych butelek. 
  6. Nalewce z gruszek pozwól leżakować 5-6 miesięcy.

Przetwory z gruszek na zimę - nalewka z gruszek
fot. Adobe Stock

Przepis na chutney gruszkowy

Składniki:

  • 10 gruszek,
  • 100 ml wody,
  • 50 ml octu balsamicznego lub jabłkowego,
  • 3 łyżki miodu,
  • średnia cebula czerwona,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Gruszki umyj, obierz ze skórki i pozbądź się gniazd nasiennych.
  2. Owoce pokrój i przełóż do garnka.
  3. Dodaj wodę i gotuj na średnim ogniu, aż owoce zmiękną 
  4. Dodaj cebulę pokrojoną w drobną kostkę i gotuj przez 2-3 minuty.
  5. Dodaj miód, ocet balsamiczny i duś przez około 2 godziny na wolnym ogniu. Całość dopraw solą i pieprzem.
  6. Gorący chutney gruszkowy przełóż do wyparzonych słoików, zakręć i odstaw pod kocem do góry dnem do całkowitego ostygnięcia.

Jak wybrać gruszki do przetworów?

Nie każda gruszka będzie odpowiednia do dżemu i nie z każdej wyjdzie dobra nalewka. Jakie odmiany są odpowiednie do konkretnych przetworów?

Klapsa

Bardzo słodka odmiana gruszki, zwana potocznie także faworytką. Ma zielono-czerwoną skórkę, charakteryzująca się niewielkimi czarnymi kropkami. Jej miąższ jest dość delikatny i niezwykle soczysty, dlatego najlepiej smakuje na surowo. Świetna do kompotów i przygotowania musów dla dzieci.

Konferencja

Słodka odmiana o zwartej, twardej konsystencji. Ma zielono-żółte zabarwienie, miejscowo z szarymi plamami. Jej miąższ sprawdzi się do dżemów oraz chutney’u. Możesz wykorzystać ją już w okolicach września.

Lukasówka

Gruszka o niezwykłym, winnym smaku. Polecana jest do nalewek oraz gruszek w occie. To zielona gruszka, miejscami z czerwonymi plamkami.

Paryżanka

Jedna z najpóźniejszych odmian, którą zbiera się pod koniec października. Jest bardzo twarda, ale soczysta. Nie jest tak słodka jak Konferencja, dlatego będzie świetnym wyborem podczas przygotowywania gruszek w occie.

Więcej przepisów na domowe przetwory:

Dżem, konfitura, soki i nie tylko - oto pomysły na soczyste i orzeźwiające przetwory z wiśni
Dżem, konfitura, soki i nie tylko - oto pomysły na soczyste i orzeźwiające przetwory z wiśni
Przetwory z wiśni, samodzielnie przygotowane latem, w najmroźniejsze miesiące potrafią przypomnieć smak wakacji. Do ich przygotowania wybieraj jędrne, czerwone owoce albo te lekko przejrzałe. Z wiśni przygotujesz pyszne soki, dżemy, a także napoje alkoholowe. Doskonale smakują jako dodatek do słodkich i mięsnych potraw.
5 przepisów na przetwory z borówki amerykańskiej na zimę. Zamknij smak lata w słoiku z naszymi przepisami
5 przepisów na przetwory z borówki amerykańskiej na zimę. Zamknij smak lata w słoiku z naszymi przepisami
Przepisy na przetwory z borówki amerykańskiej przydają się, gdy chcesz zrobić zapasy na zimę. Do przygotowania przetworów borówkowych potrzebujesz: dojrzałych borówek amerykańskich, cukru, soku z cytryny i wysterylizowanych słoików. Wśród przetworów z borówki amerykańskiej znajdują się: dżemy, soki i konfitury, ale też borówkowy kompot, sos do mięsa i syrop.
4 przepisy na pyszne buraczki na zimę
4 przepisy na pyszne buraczki na zimę
Pyszne buraczki na zimę to jedne z najsmaczniejszych przetworów i dodatków do obiadu. Możesz przygotować je z dodatkiem octu, soku z cytryny albo korzennych przypraw. Idealnie sprawdzają się jako dodatek do dań głównych. Lubią towarzystwo mięs, ale także warzywnych dań, wytrawnych naleśników czy warzywnych placuszków.
Dżem z aronii - przepisy na pyszne domowe przetwory aroniowe
Dżem z aronii - przepisy na pyszne domowe przetwory aroniowe
Dżem z aronii świetnie komponuje się zarówno ze słodkimi deserami, jak i wytrawnymi daniami. Podstawowy przepis na dżem aroniowy składa się z kilograma owoców, pół kilograma cukru i odrobiny wody.
Przetwory ze śliwek - przepisy na powidła, kompot, śliwki do ciasta
Przetwory ze śliwek - przepisy na powidła, kompot, śliwki do ciasta
Przetwory ze śliwek mają charakterystyczny słodko-kwaśny smak. Zaliczają się do nich głównie powidła, kompoty i dżem, który stanowi doskonały dodatek do biszkoptowych i półkruchych ciast.
Syrop z pigwy - przepis na pyszny napój na odporność
Syrop z pigwy - przepis na pyszny napój na odporność
Syrop z pigwy z miodem do herbaty smakuje wybornie, a właściwości owoców pigwy w tej postaci są nie do przecenienia - wspiera układ trawienny, wzmacnia odporność, wspomaga walkę z przeziębieniem i działa dobroczynnie na skórę.
Jak zrobić domowe przetwory z pigwowca? Sprawdzony przepis na dżem i konfiturę!
Jak zrobić domowe przetwory z pigwowca? Sprawdzony przepis na dżem i konfiturę!
Aromatyczne owoce pigwowca to surowiec na pyszne dżemy i konfitury. Sprawdź nasze przepisy!
ŻURAWINA: nalewka z żurawiny, żurawina przetwory i inne
ŻURAWINA: nalewka z żurawiny, żurawina przetwory i inne
Żurawina pomimo swojej cierpkości idealnie komponuje się zarówno w daniach wytrawnych, jak i deserach – sprawdź nasze pomysły!

Redakcja poleca

REKLAMA