Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
- 2 kg brokułów,
- 8-12 ząbków czosnku,
- 2 korzenie chrzanu,
- 4 gałązki kopru z baldachimami,
- 2 l wody,
- 2 łyżeczki cukru,
- 2 łyżki soli.
Przygotowanie:
Kiszone brokuły to idealna przekąska - możesz potraktować je jako dodatek do dania obiadowego, albo zjeść wtedy gdy masz ochotę na kiszonkę w ramach przekąski. Obok kiszonego arbuza, to mój ulubiony przepis na kiszonkę. Uwaga - jeśli chcesz, wzbogać ten przepis również plasterkami marchewki.
- Czosnek obierz, chrzan umyj, obierz i pokrój w słupki.
- Brokuły umyj i pokrój.
- Słoiki wyparz wrzątkiem, na dnie poukładaj koper.
- W słoikach poukładaj cząstki brokułów.
- Do każdego słoika włóż po 3 słupki chrzanu i 1 ząbek czosnku.
- Wodę zagotuj z solą i cukrem, aby stworzyć zalewę do kiszonych brokułów.
- Brokuły w słoikach zalej gorącą zalewą.
- Zamknij słoiki, odstaw do ukiszenia na około 5 dni.
- Kiszone brokuły możesz zapasteryzować.
Zobacz więcej przepisów z brokułami w roli głównej:
Pyszna sałatka z brokułem i jajkiem
Zapiekanka z kalafiora i brokuła
Dania z brokułami - 30 przepisów