Kiszone brokuły to pomysł na nietypowe przetwory. Zobacz nasz prosty przepis

Do kiszenia brokułów możesz wykorzystać nie tylko różyczki tego warzywa, ale również łodygi, a nawet listki. Słoiki możesz zapasteryzować, a potem przechowywać kiszone brokuły w chłodnym miejscu przez około 12 miesięcy. Pominięcie pasteryzacji pozwoli zachować więcej składników odżywczych, ale takie brokuły trzeba przechowywać w lodówce.
Weronika Kwaśniak / 22.08.2022 05:18
DRUKUJ PRZEPIS
Kiszone brokuły to pomysł na nietypowe przetwory. Zobacz nasz prosty przepis fot. Adobe Stock, yanadjan
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 2 kg brokułów,
  • 8-12 ząbków czosnku,
  • 2 korzenie chrzanu,
  • 4 gałązki kopru z baldachimami,
  • 2 l wody,
  • 2 łyżeczki cukru,
  • 2 łyżki soli.
Przygotowanie:

Kiszone brokuły to idealna przekąska - możesz potraktować je jako dodatek do dania obiadowego, albo zjeść wtedy gdy masz ochotę na kiszonkę w ramach przekąski. Obok kiszonego arbuza, to mój ulubiony przepis na kiszonkę. Uwaga - jeśli chcesz, wzbogać ten przepis również plasterkami marchewki.

  1. Czosnek obierz, chrzan umyj, obierz i pokrój w słupki.
  2. Brokuły umyj i pokrój.
  3. Słoiki wyparz wrzątkiem, na dnie poukładaj koper.
  4. W słoikach poukładaj cząstki brokułów.
  5. Do każdego słoika włóż po 3 słupki chrzanu i 1 ząbek czosnku.
  6. Wodę zagotuj z solą i cukrem, aby stworzyć zalewę do kiszonych brokułów.
  7. Brokuły w słoikach zalej gorącą zalewą.
  8. Zamknij słoiki, odstaw do ukiszenia na około 5 dni.
  9. Kiszone brokuły możesz zapasteryzować.

Zobacz więcej przepisów z brokułami w roli głównej:
Pyszna sałatka z brokułem i jajkiem
Zapiekanka z kalafiora i brokuła
Dania z brokułami - 30 przepisów

DRUKUJ PRZEPIS

Redakcja poleca

REKLAMA