Buraczki z papryką i cebulą na zimę. Zobacz przepis na przetwory

Buraczki z papryką świetnie smakują w ostrzejszej wersji - nie żałuj przypraw i czosnku. Podkręć ich smak chili! Jeśli wolisz łagodniejszą wersję, pomiń ten składnik.
Weronika Kwaśniak / 15.09.2020 09:17
DRUKUJ PRZEPIS
Buraczki z papryką i cebulą na zimę. Zobacz przepis na przetwory fot. Adobe Stock
Liczba porcji: 2
Czas wykonania: 45 min
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 1 i 1/2 kg buraków,
  • 1/2 kg czerwonej papryki,
  • 250 g cebuli,
  • 1 listek laurowy,
  • łyżka soli,
  • 3 ziarenka ziela angielskiego,
  • 1/2 szklanki octu spirytusowego,
  • 1/2 szklanki wody,
  • 1/2 szklanki oleju,
  • 1/2 szklanki cukru,
  • opcjonalnie: mielona ostra papryka, chili, 3 ząbki czosnku.
Przygotowanie:

Buraczki z papryką sprawdzą się jako dodatek do obiadu. Warto zrobić je jesienią, póki warzywa są po prostu tańsze.

  1. Buraki umyj, obierz i pokrój na kawałki. Jeśli wolisz, możesz je obrać po gotowaniu - skórka łatwiej odejdzie.
  2. Buraki gotuj na wolnym ogniu, aż będą miękkie. Trudno podać dokładny czas gotowania, wszystko zależy od wielkości kawałków - sprawdzaj widelcem, czy buraki są już gotowe.
  3. Paprykę umyj i pozbaw gniazd nasiennych oraz ogonków. Pokrój w jak najcieńsze paseczki.
  4. Cebulę obierz i drobno posiekaj (czosnek również, jeśli go dodajesz).
  5. Wymieszaj ocet, olej, wodę, listki laurowe, ziele angielskie i cukier. Ugotuj zalewę.
  6. Na wrzącą zalewę wrzuć paprykę i cebulę. Gotuj 6-8 minut.
  7. Ugotowane buraki zetrzyj na tarce o dużych oczkach.
  8. Wrzuć do zalewy, wszystko razem dokładnie wymieszaj.
  9. Przełóż buraczki z papryką do słoików. Pasteryzuj przez 10 minut.

Zobacz też:
Kiszone buraki - przepis klasyczny oraz w wersji z marchewką
Kiszenie grzybów - zachowaj smak jesieni na dłużej
 

DRUKUJ PRZEPIS

Redakcja poleca

REKLAMA