przetwory z żółtych pomidorów fot. Adobe Stock, New Africa

Pyszne przetwory z żółtych pomidorów - wypróbuj je wszystkie

Znasz przetwory z żółtych pomidorów? Te czerwone możesz wykorzystać do przygotowania ketchupu oraz soków, ale idealnie sprawdzą się również żółte odmiany. Wystarczy kilka prostych kroków, a zamkniesz w słoikach prawdziwy smak lata. Zobacz, jak przygotować przetwory z żółtych pomidorów - na zimę i nie tylko.
/ 27.07.2022 05:14
przetwory z żółtych pomidorów fot. Adobe Stock, New Africa

Przetwory z żółtych pomidorów idealnie pasują do słonych naleśników, gofrów, a także domowej pizzy. Możesz z nich przygotować nie tylko dodatki do dań, ale także pyszny, pełen witamin sok. Zobacz przepisy na przetwory z żółtych pomidorów.

Spis treści:

  1. Sok z żółtych pomidorów
  2. Przecier z żółtych pomidorów
  3. Ketchup z żółtych pomidorów

Przetwory z żółtych pomidorów: sok

Sok z żółtych pomidorów jest dość gęsty i przypomina soki warzywne dostępne w marketach. To prawdziwa bomba witaminowa, po którą warto sięgać w okresie przeziębień.

Składniki:

  • 4 kg żółtych pomidorów,
  • szklanka wody,
  • 60 ml oleju roślinnego,
  • sól, pieprz i cukier.

Sposób przygotowania:

  1. Pomidory umyj, pokrój i przełóż do rondelka. Nie zdejmuj skórki.
  2. Dodaj wodę i olej. Doprowadź do wrzenia i duś całość, aż pomidory zmiękną.
  3. Następnie zdejmij garnek z ognia i wystudź mieszankę.
  4. W tym czasie przygotuj butelki – muszą być wyparzone, czyste i suche.
  5. Wystudzoną mieszankę zblenduj na gładką masę, a następnie przetrzyj przez sito, aby w osobnej misce został tylko sok, bez miąższu i pestek.
  6. Gotowy sok rozlej do butelek, zamknij i zapasteryzuj.

przetwory z żółtych pomidorów sok z żółtych pomidorów
fot. Przetwory z żółtych pomidorów: sok z żółtych pomidorów/Adobe Stock, 5ph

Przetwory z żółtych pomidorów: przecier

Przecier z żółtych pomidorów sprawdzi się na pizzy i zapiekankach, ale będzie także świetną bazą sosów do makaronu.

Składniki:

  • 3 kg żółtych pomidorów,
  • 2 średnie cebule,
  • 2 ząbki czosnku,
  • łyżeczka soli,
  • szczypta cukru,
  • łyżeczka pieprzu,
  • łyżka oleju,
  • dowolne przyprawy (np. bazylia, oregano, majeranek) – opcjonalnie.

Sposób przygotowania:

  1. Pomidory umyj i przekrój na kawałki. Dodaj do miski.
  2. Cebulę obierz i pokrój na drobną kostkę (możesz użyć malaksera), a czosnek przeciśnij przez praskę. Dodaj do miski.
  3. Dodaj olej i zblenduj całość na gładką masę. Następnie przełóż ją do rondelka i zagotuj.
  4. Dodaj przyprawy i jeszcze chwile gotuj na małym ogniu.
  5. Gotowy przecier przełóż do słoików i zapasteryzuj.

przetwory z żółtych pomidorów przecier z żółtych pomidorów
fot. Przetwory z żółtych pomidorów: przecier z żółtych pomidorów/Adobe Stock, qwartm

Przetwory z żółtych pomidorów: ketchup

Ketchup to najpopularniejszy pomidorowy przetwór. Jednak, zamiast sięgać po czerwone pomidory, spróbuj przygotować go z żółtych – nie zawiedziesz się!

Składniki:

  • 5 kg żółtych pomidorów,
  • 600 g jabłek,
  • 2 średnie marchewki,
  • średnia cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • szczypta cukru,
  • 2 łyżki octu winnego,
  • sól i pieprz,
  • po łyżeczce majeranku i bazylii,
  • opcjonalnie szczypta chilli.

Sposób przygotowania:

  1. Z pomidorów, jabłek, cebuli i marchewek wyciśnij sok. Najlepiej użyć do tego sokowirówki albo wyciskarki wolnoobrotowej.
  2. Gotowy sok przelej do garnka, dodaj przyprawy oraz przeciśnięty przez praskę czosnek.
  3. Gotuj ok. 2.5 godziny – woda musi przynajmniej o połowę odparować, a ketchup zgęstnieć.
  4. Dopraw do smaku wedle uznania i przelej gotowy ketchup do butelek. Zapasteryzuj.

przetwory z żółtych pomidorów ketchup z żółtych pomidorów
fot. Przetwory z żółtych pomidorów: ketchup z żółtych pomidorów/Adobe Stock, Aissa Haffar

Czytaj także:
Domowy nawóz do pomidorów
Pomidory na zimę
Pomidor: ze skórką czy bez?