Przetwory z żółtych pomidorów idealnie pasują do słonych naleśników, gofrów, a także domowej pizzy. Możesz z nich przygotować nie tylko dodatki do dań, ale także pyszny, pełen witamin sok. Zobacz przepisy na przetwory z żółtych pomidorów.
Spis treści:
Przetwory z żółtych pomidorów: sok
Sok z żółtych pomidorów jest dość gęsty i przypomina soki warzywne dostępne w marketach. To prawdziwa bomba witaminowa, po którą warto sięgać w okresie przeziębień.
Składniki:
- 4 kg żółtych pomidorów,
- szklanka wody,
- 60 ml oleju roślinnego,
- sól, pieprz i cukier.
Sposób przygotowania:
- Pomidory umyj, pokrój i przełóż do rondelka. Nie zdejmuj skórki.
- Dodaj wodę i olej. Doprowadź do wrzenia i duś całość, aż pomidory zmiękną.
- Następnie zdejmij garnek z ognia i wystudź mieszankę.
- W tym czasie przygotuj butelki – muszą być wyparzone, czyste i suche.
- Wystudzoną mieszankę zblenduj na gładką masę, a następnie przetrzyj przez sito, aby w osobnej misce został tylko sok, bez miąższu i pestek.
- Gotowy sok rozlej do butelek, zamknij i zapasteryzuj.
fot. Przetwory z żółtych pomidorów: sok z żółtych pomidorów/Adobe Stock, 5ph
Przetwory z żółtych pomidorów: przecier
Przecier z żółtych pomidorów sprawdzi się na pizzy i zapiekankach, ale będzie także świetną bazą sosów do makaronu.
Składniki:
- 3 kg żółtych pomidorów,
- 2 średnie cebule,
- 2 ząbki czosnku,
- łyżeczka soli,
- szczypta cukru,
- łyżeczka pieprzu,
- łyżka oleju,
- dowolne przyprawy (np. bazylia, oregano, majeranek) – opcjonalnie.
Sposób przygotowania:
- Pomidory umyj i przekrój na kawałki. Dodaj do miski.
- Cebulę obierz i pokrój na drobną kostkę (możesz użyć malaksera), a czosnek przeciśnij przez praskę. Dodaj do miski.
- Dodaj olej i zblenduj całość na gładką masę. Następnie przełóż ją do rondelka i zagotuj.
- Dodaj przyprawy i jeszcze chwile gotuj na małym ogniu.
- Gotowy przecier przełóż do słoików i zapasteryzuj.
fot. Przetwory z żółtych pomidorów: przecier z żółtych pomidorów/Adobe Stock, qwartm
Przetwory z żółtych pomidorów: ketchup
Ketchup to najpopularniejszy pomidorowy przetwór. Jednak, zamiast sięgać po czerwone pomidory, spróbuj przygotować go z żółtych – nie zawiedziesz się!
Składniki:
- 5 kg żółtych pomidorów,
- 600 g jabłek,
- 2 średnie marchewki,
- średnia cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- szczypta cukru,
- 2 łyżki octu winnego,
- sól i pieprz,
- po łyżeczce majeranku i bazylii,
- opcjonalnie szczypta chilli.
Sposób przygotowania:
- Z pomidorów, jabłek, cebuli i marchewek wyciśnij sok. Najlepiej użyć do tego sokowirówki albo wyciskarki wolnoobrotowej.
- Gotowy sok przelej do garnka, dodaj przyprawy oraz przeciśnięty przez praskę czosnek.
- Gotuj ok. 2.5 godziny – woda musi przynajmniej o połowę odparować, a ketchup zgęstnieć.
- Dopraw do smaku wedle uznania i przelej gotowy ketchup do butelek. Zapasteryzuj.
fot. Przetwory z żółtych pomidorów: ketchup z żółtych pomidorów/Adobe Stock, Aissa Haffar
Czytaj także:
Domowy nawóz do pomidorów
Pomidory na zimę
Pomidor: ze skórką czy bez?