Przetwory z cytryn: kiszonki, syropy i idealna cytryna do herbaty

Przetwory z cytryn fot. Adobe Stock, 201122
Przetwory z cytryn to idealny dodatek do jesienno-zimowych herbat, ale także do dań głównych i domowej apteczki. Kiszone cytryny uwielbiają towarzystwo ryb, a przygotowany z cytryn syrop pozwoli przetrwać przeziębienie i uchronić się przed zarażeniami. Zobacz pomysły na najlepsze przetwory i przygotuj je na zapas.
/ 10.10.2022 05:38
Przetwory z cytryn fot. Adobe Stock, 201122

Przetwory z cytryn mogą mieć bardziej słodki lub kwaskowaty kształt - zależy to od wykorzystanych składników. Możesz przygotować tradycyjne kiszonki albo postawić na słodką zalewę, która otula plasterki cytryn i sprawia, że są idealne do jesiennej, gorącej herbaty. Cytryny są bogatym źródłem witaminy C i antyoksydantów. Warto więc po nie sięgać, szczególnie w sezonie jesienno-zimowym.

Spis treści:

  1. Kiszone cytryny
  2. Syrop z cytryn
  3. Cytryny w słodkiej zalewie

Przetwory z cytryn: kiszone cytryny

Kiszone cytryny doskonale sprawdzają się w daniach rybnych, a także podczas przygotowania duszonych lub pieczonych warzyw. Dają intensywny aromat oraz lekko kwaskowaty, wyrazisty posmak.

Składniki:

  • 10-14 cytryn (niewoskowanych),
  • sok z 6-8 cytryn,
  • ok. 300 g soli gruboziarnistej,
  • przegotowana, letnia woda,
  • do każdego słoika: laska cynamonu, kilka listków laurowych i kilka ziarenek pieprzu.

Sposób przygotowania:

  1. Ilość użytych cytryn zależy od wielkości słoików.
  2. Cytryny umyj, a z części wyciśnij sok. Pozostałe przekrój lekko, ale nie rozkrawaj na kawałki. Najlepiej zrób jedynie nacięcia w kształcie plusa, mniej więcej do 2/3 wysokości całego owocu.
  3. Do każdego "plusa" włóż po 2 łyżeczki soli i lekko zamknij owoc. Następnie umieść wszystkie cytryny ciasno w słoiku.
  4. Do każdego słoika dodaj listki laurowe, cynamon oraz ziarenka pieprzu, a następnie równomiernie rozlej sok z cytryny.
  5. Jeśli na tym etapie zostanie ci sól, dodaj ją po równo do słoików.
  6. Następnie zalej całość letnią, przegotowaną wodą w taki sposób, aby całe cytryny były przykryte.
  7. Zakręć słoiki i odstaw na tacce lub talerzu na ok. miesiąc. Co kilka dni potrząsaj energicznie słoikami, aby wszystkie składniki się połączyły.

Przetwory z cytryn kiszone cytryny
fot. Przetwory z cytryn: kiszone cytryny/Adobe Stock, lena_zajchikova

Przetwory z cytryn: syrop cytrynowy

Syrop z cytryn to nie tylko pyszny dodatek do herbaty lub wody, ale także domowe lekarstwo na pierwsze objawy przeziębienia. Pomaga wzmocnić odporność, a dodatkowo pysznie smakuje i może sprawdzić się także jako sos do słodkich deserów.

Składniki:

  • 6 cytryn,
  • ok. 400 g drobnego cukru,
  • 500 ml wody,
  • łyżeczka cynamonu,
  • 6-8 goździków,
  • kilka plasterków świeżego imbiru,
  • 3 łyżki miodu.

Sposób przygotowania:

  1. Cytryny umyj i sparz wrzątkiem, a następnie pokrój na średniej grubości plasterki. Ułóż je nie dość ciasno, ale też nie nazbyt luźno w wyparzonych słoikach.
  2. Do rondelka wlej wodę i rozpuść w niej cukier. Kiedy się lekko podgrzeje, dodaj miód i dokładnie rozpuść.
  3. Dodaj przyprawy i gotuj ok. pół godziny na wolnym ogniu.
  4. Gorącą zalewę przelej do słoika z cytrynami, szczelnie zakręć i postaw do góry dnem na całą noc (na suchej ściereczce, na wypadek, gdyby coś się wylało).
  5. Tak przygotowany syrop przechowuj w ciemnym, chłodnym miejscu do pół roku. Po otwarciu przełóż do lodówki i zużyj w ciągu kilku dni.

Przetwory z cytryn syrop z cytryny
fot. Przetwory z cytryn: syrop cytrynowy/Adobe Stock, alicja neumiler

Przetwory z cytryn: cytryny w słodkiej zalewie

Cytryny w zalewie to świetny dodatek do ciepłej herbaty, wody z dodatkiem imbiru i mięty, a także tzw. złotego mleka czy wody imbirowej, które są idealne na jesienne przeziębienie.

Składniki:

  • 5 cytryn,
  • ok. 400 g cukru,
  • 400 ml wody,
  • kilka goździków,
  • 2-3 laski cynamonu,
  • kilka gwiazdek anyżu.

Sposób przygotowania:

  1. Cytryny sparz wrzątkiem, a następnie pokrój na plasterki. Wybierz tę grubość, którą najbardziej lubisz w herbacie czy wodzie.
  2. Cytryny ułóż w słoikach i do każdego z nich dodaj przyprawy.
  3. Wodę wlej do rondelka, a następnie dodaj cukier i zagotuj. Gotuj na wolnym ogniu, aż płyn lekko zbrązowieje i powstanie syrop cukrowy.
  4. Przelej do słoików, szczelnie zakręć i zapasteryzuj. Możesz wykorzystywać zarówno syrop, jak i plasterki cytryn.

Przetwory z cytryn cytryny w zalewie do herbaty
fot. Przetwory z cytryn: cytryny w słodkiej zalewie/Adobe Stock, Peredniankina

Zobacz także inne sposoby na wykorzystanie cytryn:

Woda z cytryną na czczo - zdrowy nawyk czy koszmar dentystów? Sprawdzamy
Woda z cytryną na czczo - zdrowy nawyk czy koszmar dentystów? Sprawdzamy
Picie wody z cytryną na czczo jest nawykiem praktykowanym przez wiele osób. Taki napój faktycznie pozwala nawodnić ciało po nocy, ale z drugiej strony może niszczyć szkliwo. Dentyści apelują, by nie myć zębów przynajmniej 30 minut po wypiciu wody z cytryną, soków owocowych lub napojów gazowanych. Polecają poranne picie wody z cytryną na czczo przez słomkę.
Kurczak w sosie cytrynowym - 3 sprawdzone przepisy
Kurczak w sosie cytrynowym - 3 sprawdzone przepisy
Kurczak w sosie cytrynowym to idealny pomysł na niedzielny obiad. Najprostszą wersję tego dania przygotujesz w niecałe pół godziny.
Woda z cytryną: właściwości, działanie + sposób przygotowania
Woda z cytryną: właściwości, działanie + sposób przygotowania
Co daje picie wody z cytryną? To naturalny sposób na wsparcie zdrowia, urody i szczupłej sylwetki. Poznaj prozdrowotne właściwości wody z cytryną.
Udka w cytrynowej marynacie - przepis składniki i przygotowanie
Udka w cytrynowej marynacie - przepis składniki i przygotowanie
Zobacz przepis na soczyste udka w cytrynowej marynacie!

Redakcja poleca

REKLAMA