Przetwory z cytryn mogą mieć bardziej słodki lub kwaskowaty kształt - zależy to od wykorzystanych składników. Możesz przygotować tradycyjne kiszonki albo postawić na słodką zalewę, która otula plasterki cytryn i sprawia, że są idealne do jesiennej, gorącej herbaty. Cytryny są bogatym źródłem witaminy C i antyoksydantów. Warto więc po nie sięgać, szczególnie w sezonie jesienno-zimowym.
Spis treści:
Przetwory z cytryn: kiszone cytryny
Kiszone cytryny doskonale sprawdzają się w daniach rybnych, a także podczas przygotowania duszonych lub pieczonych warzyw. Dają intensywny aromat oraz lekko kwaskowaty, wyrazisty posmak.
Składniki:
- 10-14 cytryn (niewoskowanych),
- sok z 6-8 cytryn,
- ok. 300 g soli gruboziarnistej,
- przegotowana, letnia woda,
- do każdego słoika: laska cynamonu, kilka listków laurowych i kilka ziarenek pieprzu.
Sposób przygotowania:
- Ilość użytych cytryn zależy od wielkości słoików.
- Cytryny umyj, a z części wyciśnij sok. Pozostałe przekrój lekko, ale nie rozkrawaj na kawałki. Najlepiej zrób jedynie nacięcia w kształcie plusa, mniej więcej do 2/3 wysokości całego owocu.
- Do każdego "plusa" włóż po 2 łyżeczki soli i lekko zamknij owoc. Następnie umieść wszystkie cytryny ciasno w słoiku.
- Do każdego słoika dodaj listki laurowe, cynamon oraz ziarenka pieprzu, a następnie równomiernie rozlej sok z cytryny.
- Jeśli na tym etapie zostanie ci sól, dodaj ją po równo do słoików.
- Następnie zalej całość letnią, przegotowaną wodą w taki sposób, aby całe cytryny były przykryte.
- Zakręć słoiki i odstaw na tacce lub talerzu na ok. miesiąc. Co kilka dni potrząsaj energicznie słoikami, aby wszystkie składniki się połączyły.
fot. Przetwory z cytryn: kiszone cytryny/Adobe Stock, lena_zajchikova
Przetwory z cytryn: syrop cytrynowy
Syrop z cytryn to nie tylko pyszny dodatek do herbaty lub wody, ale także domowe lekarstwo na pierwsze objawy przeziębienia. Pomaga wzmocnić odporność, a dodatkowo pysznie smakuje i może sprawdzić się także jako sos do słodkich deserów.
Składniki:
- 6 cytryn,
- ok. 400 g drobnego cukru,
- 500 ml wody,
- łyżeczka cynamonu,
- 6-8 goździków,
- kilka plasterków świeżego imbiru,
- 3 łyżki miodu.
Sposób przygotowania:
- Cytryny umyj i sparz wrzątkiem, a następnie pokrój na średniej grubości plasterki. Ułóż je nie dość ciasno, ale też nie nazbyt luźno w wyparzonych słoikach.
- Do rondelka wlej wodę i rozpuść w niej cukier. Kiedy się lekko podgrzeje, dodaj miód i dokładnie rozpuść.
- Dodaj przyprawy i gotuj ok. pół godziny na wolnym ogniu.
- Gorącą zalewę przelej do słoika z cytrynami, szczelnie zakręć i postaw do góry dnem na całą noc (na suchej ściereczce, na wypadek, gdyby coś się wylało).
- Tak przygotowany syrop przechowuj w ciemnym, chłodnym miejscu do pół roku. Po otwarciu przełóż do lodówki i zużyj w ciągu kilku dni.
fot. Przetwory z cytryn: syrop cytrynowy/Adobe Stock, alicja neumiler
Przetwory z cytryn: cytryny w słodkiej zalewie
Cytryny w zalewie to świetny dodatek do ciepłej herbaty, wody z dodatkiem imbiru i mięty, a także tzw. złotego mleka czy wody imbirowej, które są idealne na jesienne przeziębienie.
Składniki:
- 5 cytryn,
- ok. 400 g cukru,
- 400 ml wody,
- kilka goździków,
- 2-3 laski cynamonu,
- kilka gwiazdek anyżu.
Sposób przygotowania:
- Cytryny sparz wrzątkiem, a następnie pokrój na plasterki. Wybierz tę grubość, którą najbardziej lubisz w herbacie czy wodzie.
- Cytryny ułóż w słoikach i do każdego z nich dodaj przyprawy.
- Wodę wlej do rondelka, a następnie dodaj cukier i zagotuj. Gotuj na wolnym ogniu, aż płyn lekko zbrązowieje i powstanie syrop cukrowy.
- Przelej do słoików, szczelnie zakręć i zapasteryzuj. Możesz wykorzystywać zarówno syrop, jak i plasterki cytryn.
fot. Przetwory z cytryn: cytryny w słodkiej zalewie/Adobe Stock, Peredniankina
Zobacz także inne sposoby na wykorzystanie cytryn: