Przetwory z czarnego bzu nie tylko pysznie smakują, ale także pomagają wspierać odporność organizmu w sezonie jesienno-zimowym, kiedy infekcje czyhają niemal na każdym kroku. Owoce czarnego bzu to prawdziwa bomba witaminowa. Zawierają flawonoidy, rutozyd, a także witaminy z grupy B. Dzięki temu pomagają zwalczać infekcje, a także chronią organizm przed działaniem wolnych rodników.
Wypróbuj więc przepis na nalewkę, syrop albo pyszny, gęsty dżem. Czarny bez kwitnie w czerwcu, ale jego owoce pojawiają się od sierpnia do października. Warto je zbierać i przerabiać na aromatyczne przetwory.
Spis treści:
Przetwory z czarnego bzu: syrop z czarnego bzu
Czarny bez pozwala nie tylko przygotowywać przetwory z owoców, ale także kwiatów. Gęsty syrop idealnie sprawdzi się jako dodatek do gorącej herbaty albo wody mineralnej. Syrop z czarnego bzu to doskonałe remedium na sezonowe przeziębienie.
Syrop z kwiatów czarnego bzu: przepis
Składniki:
- ok. 60 baldachów czarnego bzu,
- litr wody,
- 1 kg cukru.
Sposób przygotowania:
- Z kwiatów usuń łodygi i ogonki, a następnie przełóż je do naczynia i zalej wrzącą wodą.
- Pozostaw do wystudzenia, a następnie włóż do lodówki na 24 godziny.
- Następnego dnia przecedź kwiaty, a do uzyskanego płynu dodaj cukier. Całość zagotuj, w trakcie zbieraj powstałe szumy.
- Kiedy cukier dobrze się rozpuści, a syrop mocno zgęstnieje, przelej go do wyparzonych słoiczków lub butelek, szczelnie zamknij i pasteryzuj ok. 15 minut.
Syrop z owoców czarnego bzu
Składniki:
- 1 kg dojrzałych owoców bzu,
- 1 kg cukru,
- 1 l wody.
Sposób przygotowania:
- Owoce dokładnie umyj i przebierz, usuwając szypułki, pędy, gałązki i pozostałości krzewu.
- Przełóż je do rondelka z grubym dnem, zasyp cukrem oraz zalej wodą. Owoce muszą być w całości przykryte, ale wody nie powinno być zbyt dużo.
- Postaw na średnim ogniu i gotuj, aż owoce się rozpadną i puszczą sok. Następnie zdejmij z ognia i lekko wystudź.
- Przecedź syrop przez sito i rozlej do butelek. Zapasteryzuj.
fot. Przetwory z czarnego bzu: syrop z kwiatów czarnego bzu/Adobe Stock, zetat
Sok z czarnego bzu
Sok z owoców czarnego bzu najczęściej dodaje się do herbaty lub wody. Aby smakował doskonale, wybieraj tylko dojrzałe owoce - najlepiej zbieraj je prosto z rośliny na początku jesieni.
Składniki:
- 2 kilogramy owoców czarnego bzu,
- 250 ml wody,
- 3 łyżki soku z cytryny,
- 400 g cukru.
Sposób przygotowania:
- Owoce przebierz, umyj i wrzuć do rondelka. Zalej wodą i zagotuj.
- Gotuj ok. 20 minut, a następnie lekko wystudź i przelej przez sito. Nie przecieraj - zamiast tego odstaw na sitku i pozwól, aby sok sam odciekł.
- Gotowy płyn jeszcze raz podgrzej i rozpuść w nim cukier. Doprowadź do wrzenia, a następnie od razu rozlej do słoików lub butelek. Zakręć i postaw "na głowach", aby się zapasteryzowały.
fot. Przetwory z czarnego bzu: sok/Adobe Stock, Maren Winter
Nalewka z kwiatów czarnego bzu
Przetwory z owoców czarnego bzu to także pyszne nalewki, którymi możesz częstować najbliższych w zimne, jesienno-zimowe wieczory. Kwiaty najlepiej zbierać w czerwcu i lipcu w słoneczny poranek.
Składniki:
- ok. 50 baldachów czarnego bzu,
- 600 ml wody + odrobina wrzątku,
- 600 g cukru,
- sok z 2 cytryn,
- 500 ml spirytusu.
Sposób przygotowania:
- Baldachy ułóż na ręczniku lub czystej ściereczce, aby dobrze wyschły. Następnie przełóż je do słoja i zalej niewielką ilością wrzątku.
- Odstaw na ok. 2 godziny.
- W tym czasie resztę wody zagotuj razem z cukrem, aż powstanie gęsty syrop.
- Do wystudzonej wody z kwiatami dodaj sok z cytryn oraz ciepły syrop cukrowy.
- Wieczko słoja przykryj gazą i odstaw na tydzień w ciepłe, ziemne miejsce.
- Następnie przecedź nalewkę, dodaj spirytus i odstaw na kolejne 2 miesiące. Raz w tygodniu potrząsaj słojem, aby składniki się przemieszały.
- Po 2 miesiącach przefiltruj nalewkę, rozlej do butelek, zakorkuj i przechowuj w ciemnym, chłodnym miejscu
fot. Przetwory z czarnego bzu: nalewka z kwiatów/Adobe Stock, Andrii
Przetwory z czarnego bzu: dżem z czarnego bzu
Dżem z owoców czarnego bzu to pyszna, słodka przekąska. Przygotujesz go z dojrzałych owoców z dodatkiem pektyn lub bez nich. Przepis na dżem jest bardzo prosty, a właściwości lecznicze bzu idealnie sprawdzają się w okresie jesiennych infekcji. Dżem lub konfitura to świetny dodatek do gofrów, naleśników czy słodkich placków.
Składniki:
- 800 g owoców,
- 300 g cukru,
- 150 ml wody.
Sposób przygotowania:
- Owoce przebierz i umyj. Przełóż do rondelka, zasyp cukrem i zalej wodą.
- Zagotuj i zmniejsz ogień do minimum. "Pyrkaj" całość, mieszając od czasu do czasu, aż owoce popękają i puszczą sok, a w rondelku powstanie w miarę jednolita konsystencja.
- Na tym etapie możesz dodać pektyny, aby masa zgęstniała albo gotować jeszcze chwilę, aż woda wyparuje.
- Gotowy dżem przełóż do słoiczków i zapasteryzuj lub postaw na ściereczce do góry dnem.
fot. Przetwory z czarnego bzu: dżem z owoców bzu/Adobe Stock, natalieina17
Zobacz także garść innych przepisów na przetwory z owoców: