4 sposoby na przetwory z czarnego bzu, które pysznie smakują i chronią przed sezonowym przeziębieniem

przetwory z czarnego bzu fot. Adobe Stock, madaland
Przetwory z czarnego bzu to świetny sposób na to, aby zachować wszystkie cenne właściwości tej niezwykłej rośliny na dłużej. Owoce czarnego bzu zawierają sporo witamin i minerałów, dzięki czemu świetnie nadają się do przygotowania jesiennych soków i dżemów. Co jeszcze możesz z nich zrobić?
/ 23.09.2022 05:51
przetwory z czarnego bzu fot. Adobe Stock, madaland

Przetwory z czarnego bzu nie tylko pysznie smakują, ale także pomagają wspierać odporność organizmu w sezonie jesienno-zimowym, kiedy infekcje czyhają niemal na każdym kroku. Owoce czarnego bzu to prawdziwa bomba witaminowa. Zawierają flawonoidy, rutozyd, a także witaminy z grupy B. Dzięki temu pomagają zwalczać infekcje, a także chronią organizm przed działaniem wolnych rodników.

Wypróbuj więc przepis na nalewkę, syrop albo pyszny, gęsty dżem. Czarny bez kwitnie w czerwcu, ale jego owoce pojawiają się od sierpnia do października. Warto je zbierać i przerabiać na aromatyczne przetwory.

Spis treści:

  1. Syrop z czarnego bzu
  2. Sok z czarnego bzu
  3. Nalewka z kwiatów czarnego bzu
  4. Dżem z czarnego bzu

Przetwory z czarnego bzu: syrop z czarnego bzu

Czarny bez pozwala nie tylko przygotowywać przetwory z owoców, ale także kwiatów. Gęsty syrop idealnie sprawdzi się jako dodatek do gorącej herbaty albo wody mineralnej. Syrop z czarnego bzu to doskonałe remedium na sezonowe przeziębienie.

Syrop z kwiatów czarnego bzu: przepis

Składniki:

  • ok. 60 baldachów czarnego bzu,
  • litr wody,
  • 1 kg cukru.

Sposób przygotowania:

  1. Z kwiatów usuń łodygi i ogonki, a następnie przełóż je do naczynia i zalej wrzącą wodą.
  2. Pozostaw do wystudzenia, a następnie włóż do lodówki na 24 godziny.
  3. Następnego dnia przecedź kwiaty, a do uzyskanego płynu dodaj cukier. Całość zagotuj, w trakcie zbieraj powstałe szumy.
  4. Kiedy cukier dobrze się rozpuści, a syrop mocno zgęstnieje, przelej go do wyparzonych słoiczków lub butelek, szczelnie zamknij i pasteryzuj ok. 15 minut.

Syrop z owoców czarnego bzu

Składniki:

  • 1 kg dojrzałych owoców bzu,
  • 1 kg cukru,
  • 1 l wody.

Sposób przygotowania:

  1. Owoce dokładnie umyj i przebierz, usuwając szypułki, pędy, gałązki i pozostałości krzewu.
  2. Przełóż je do rondelka z grubym dnem, zasyp cukrem oraz zalej wodą. Owoce muszą być w całości przykryte, ale wody nie powinno być zbyt dużo.
  3. Postaw na średnim ogniu i gotuj, aż owoce się rozpadną i puszczą sok. Następnie zdejmij z ognia i lekko wystudź.
  4. Przecedź syrop przez sito i rozlej do butelek. Zapasteryzuj.

przetwory z czarnego bzu syrop z czarnego bzu
fot. Przetwory z czarnego bzu: syrop z kwiatów czarnego bzu/Adobe Stock, zetat

Sok z czarnego bzu

Sok z owoców czarnego bzu najczęściej dodaje się do herbaty lub wody. Aby smakował doskonale, wybieraj tylko dojrzałe owoce - najlepiej zbieraj je prosto z rośliny na początku jesieni.

Składniki:

  • 2 kilogramy owoców czarnego bzu,
  • 250 ml wody,
  • 3 łyżki soku z cytryny,
  • 400 g cukru.

Sposób przygotowania:

  1. Owoce przebierz, umyj i wrzuć do rondelka. Zalej wodą i zagotuj.
  2. Gotuj ok. 20 minut, a następnie lekko wystudź i przelej przez sito. Nie przecieraj - zamiast tego odstaw na sitku i pozwól, aby sok sam odciekł.
  3. Gotowy płyn jeszcze raz podgrzej i rozpuść w nim cukier. Doprowadź do wrzenia, a następnie od razu rozlej do słoików lub butelek. Zakręć i postaw "na głowach", aby się zapasteryzowały.

przetwory z czarnego bzu sok z czarnego bzu
fot. Przetwory z czarnego bzu: sok/Adobe Stock, Maren Winter

Nalewka z kwiatów czarnego bzu

Przetwory z owoców czarnego bzu to także pyszne nalewki, którymi możesz częstować najbliższych w zimne, jesienno-zimowe wieczory. Kwiaty najlepiej zbierać w czerwcu i lipcu w słoneczny poranek.

Składniki:

  • ok. 50 baldachów czarnego bzu,
  • 600 ml wody + odrobina wrzątku,
  • 600 g cukru,
  • sok z 2 cytryn,
  • 500 ml spirytusu.

Sposób przygotowania:

  1. Baldachy ułóż na ręczniku lub czystej ściereczce, aby dobrze wyschły. Następnie przełóż je do słoja i zalej niewielką ilością wrzątku.
  2. Odstaw na ok. 2 godziny.
  3. W tym czasie resztę wody zagotuj razem z cukrem, aż powstanie gęsty syrop.
  4. Do wystudzonej wody z kwiatami dodaj sok z cytryn oraz ciepły syrop cukrowy.
  5. Wieczko słoja przykryj gazą i odstaw na tydzień w ciepłe, ziemne miejsce.
  6. Następnie przecedź nalewkę, dodaj spirytus i odstaw na kolejne 2 miesiące. Raz w tygodniu potrząsaj słojem, aby składniki się przemieszały.
  7. Po 2 miesiącach przefiltruj nalewkę, rozlej do butelek, zakorkuj i przechowuj w ciemnym, chłodnym miejscu

przetwory z czarnego bzu nalewka z czarnego bzu
fot. Przetwory z czarnego bzu: nalewka z kwiatów/Adobe Stock, Andrii

Przetwory z czarnego bzu: dżem z czarnego bzu

Dżem z owoców czarnego bzu to pyszna, słodka przekąska. Przygotujesz go z dojrzałych owoców z dodatkiem pektyn lub bez nich. Przepis na dżem jest bardzo prosty, a właściwości lecznicze bzu idealnie sprawdzają się w okresie jesiennych infekcji. Dżem lub konfitura to świetny dodatek do gofrów, naleśników czy słodkich placków.

Składniki:

  • 800 g owoców,
  • 300 g cukru,
  • 150 ml wody.

Sposób przygotowania:

  1. Owoce przebierz i umyj. Przełóż do rondelka, zasyp cukrem i zalej wodą.
  2. Zagotuj i zmniejsz ogień do minimum. "Pyrkaj" całość, mieszając od czasu do czasu, aż owoce popękają i puszczą sok, a w rondelku powstanie w miarę jednolita konsystencja.
  3. Na tym etapie możesz dodać pektyny, aby masa zgęstniała albo gotować jeszcze chwilę, aż woda wyparuje.
  4. Gotowy dżem przełóż do słoiczków i zapasteryzuj lub postaw na ściereczce do góry dnem.

przetwory z czarnego bzu dżem z czarnego bzu
fot. Przetwory z czarnego bzu: dżem z owoców bzu/Adobe Stock, natalieina17

Zobacz także garść innych przepisów na przetwory z owoców:

Dereń w roli głównej, czyli aromatyczne, jesienne przetwory z derenia
Dereń w roli głównej, czyli aromatyczne, jesienne przetwory z derenia
Przetwory z derenia jadalnego to pyszna przekąska oraz dodatek do słodkich deserów i potraw. Możesz z niego przygotować dżemy, nalewki, konfitury, a także soki i kompoty. Ten niewielki owoc, przypominający nieco wiśnie albo pomidorki, jest słodko-kwaśny w smaku i doskonale sprawdza się jesienią oraz zimą.
Przepisy na pyszne przetwory z dyni na słodko: tego jeszcze nie próbowałaś
Przepisy na pyszne przetwory z dyni na słodko: tego jeszcze nie próbowałaś
Przygotuj pyszne przetwory z dyni na słodko i ogrzej jesienne i zimowe wieczory oraz poranki. Dzięki tym aromatycznym dodatkom odmienisz smak naleśników, gofrów i owsianek. Z dyni przygotujesz też pyszny sok, a także zamarynujesz w wersji na słodko. Poznaj te przepisy i znajdź ten idealny.
Nietypowe przetwory z jabłek: najsmaczniejsze pomysły do twojej spiżarni
Nietypowe przetwory z jabłek: najsmaczniejsze pomysły do twojej spiżarni
Nietypowe przetwory z jabłek kuszą swoim niezwykłym smakiem - proponujemy nawet wariant pikantny, który świetnie sprawdzi się jako towarzysz mięs, dań rybnych, a także serów. Przygotuj z nami również słodki dżem z jabłek i jarzębiny, a także chutney z jabłek i buraków.
Nie lubisz pilnować przetworów? Mamy dla ciebie przepis na powidła ze śliwek bez mieszania
Nie lubisz pilnować przetworów? Mamy dla ciebie przepis na powidła ze śliwek bez mieszania
Szukasz sposobu na powidła ze śliwek bez mieszania? Nie lubisz pilnować, aby przetwory się nie przypaliły? To propozycja w sam raz dla ciebie. Ten przepis wymaga od ciebie zamieszania powideł tylko raz - na sam koniec. Wcześniej nic nie musisz robić, wystarczy, że pozwolisz swoim powidłom bardzo powoli się smażyć.
3 pomysły na przetwory z mirabelek na zimę. Zamknij ten smak w słoikach
3 pomysły na przetwory z mirabelek na zimę. Zamknij ten smak w słoikach
Przetwory z mirabelek na zimę to idealny sposób na zachowanie słodko-kwaśnego smaku na dłużej. Sezon na mirabelki jest dość krótki, dlatego korzystaj, póki czas! Przygotuj pyszny, gęsty dżem, rozgrzewający kompot, a także smaczną nalewkę. Zobacz, jak przygotować zimowe przetwory z mirabelek.
Papierówki nie tylko do ciast! Pomysły na przetwory z papierówek
Papierówki nie tylko do ciast! Pomysły na przetwory z papierówek
Przetwory z papierówek to przede wszystkim dżemy i musy, które możesz wykorzystać do naleśników, gofrów albo gorących tostów. Możesz także wykorzystać je do przygotowania pysznego kompotu albo stworzyć domowy, idealnie kwaskowaty ocet jabłkowy. Ogranicza cię tylko wyobraźnia. Zobacz, co zrobić z papierówek.
Przetwory ze świdośliwy: proste przepisy na 2 wersje dżemu i nalewkę
Przetwory ze świdośliwy: proste przepisy na 2 wersje dżemu i nalewkę
Przetwory ze świdośliwy mają charakterystyczny, słodki smak, z wyczuwalną subtelną nutką goryczy. Spożywanie owoców świdośliwy jest szczególnie polecane cukrzykom. Tak naprawdę z jej dobrodziejstwa powinni jednak korzystać wszyscy - również podczas zimowych miesięcy w formie pysznych przetworów.
Kiszony arbuz: wypróbuj nasz nietypowy przepis na pyszne przetwory z arbuza
Kiszony arbuz: wypróbuj nasz nietypowy przepis na pyszne przetwory z arbuza
Kiszony arbuz to przekąska, która może zdawać się dość egzotyczna, ale wbrew pozorom ogórki i arbuzy są ze sobą tak blisko spokrewnione, że przygotowywanie takich przetworów nie powinno nikogo dziwić. W przypadku kiszonego arbuza można pozwolić sobie na większą dowolność w przypadku przypraw - dodaj np. anyż, goździki lub kawałek korzenia imbiru.
Konfitura z czereśni - przepis na apetyczne przetwory
Konfitura z czereśni - przepis na apetyczne przetwory
Konfitura z czereśni to tylko 3 składniki w odpowiednich proporcjach: dodaj czereśnie, cukier i sok z cytryny. Jeśli masz ochotę, użyj również kardamonu i cynamonu.
Dżem z winogron - przepis na pyszne przetwory
Dżem z winogron - przepis na pyszne przetwory
Dżem z winogron będzie najsmaczniejszy, jeśli pozbawisz owoce skórek i pestek - pozostawione w przetworach, dodadzą im nieprzyjemnej goryczki.
Dżem z jeżyn - sprawdzony przepis na przetwory
Dżem z jeżyn - sprawdzony przepis na przetwory
Podstawowy przepis na dżem z jeżyn to same owoce i cukier. Jeśli nie masz dużo czasu, możesz przygotowanie rozłożyć na kilka dni, codziennie smażąc dżem z jeżyn po kilka godzin.
Galaretka agrestowa - przepis na pyszne przetwory z agrestu
Galaretka agrestowa - przepis na pyszne przetwory z agrestu
Galaretka agrestowa jest nieco kwaskowata, według standardowego przepisu należy stosować proporcję 50 dag cukru na 1 kg owoców. Jeśli masz ochotę, możesz jednak zwiększyć ilość cukru. Z naszego przepisu otrzymasz 4 słoiki galaretki agrestowej po 250 ml każdy.

Redakcja poleca

REKLAMA